Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

ΟΣΤΕΟΤΟΠΙΑ/Ειρήνη Πουλιάση-Πτυχιακή Εργασία


    Οστεοτοπια



Στην Οστεοτοπια μελετάται η αφήγηση του χρόνου πάνω στο ανθρώπινο σώμα και τα σημεία φθοράς του με αρχέτυπο τη σημαίνουσα έννοια του Θανάτου.
Μια πρωταγωνιστική έννοια στην ιστορία της τέχνης, της οποίας η καθολικότητα έχει αποτελέσει ένα μείζον θέμα για τους καλλιτέχνες, καθώς και ένα κύριο κίνητρο για την καλλιτεχνική παραγωγή. Ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο θέμα, το ποσοστό των καλλιτεχνών, που έχουν ασχοληθεί είτε έμμεσα είτε άμεσα με το εν λόγω θέμα, αγγίζει το 90%. Η απειλή, η αποφυγή, οι σκέψεις αλλά και η αγωγή θανάτου είναι ένα μείζον θέμα μέσα από τους αιώνες.
Στην πτυχιακή παρουσίαση παρατίθεται μια εγκατάσταση που σχετίζεται με την ανάπτυξη της αισθητικής εξέλιξης της ανθρώπινης φόρμας και της προσωπικής μου αφήγησης πάνω στην αποσύνθεση της ύλης. Σκοπός της έρευνας είναι η μελέτη του θανάτου όχι ως υπέρτατη αξία, αλλά ως ένα οριακό γεγονός μιας πορείας συνειδητότητας και αυτογνωσίας.
H Οστεοτοπία παρουσιάζεται στο παλιό στρατόπεδο Τάγαρη, στους κοιτώνες που στεγάζονταν η μονάδα οπλίτων πεζικού. Ιδρυθηκε το 1952 και 40 χρόνια αργότερα λειτούργησε ως μεταναστευτικό κέντρο.Χωροταξικα βρίσκεται στην έισοδο της πόλης αλλα και τον δρόμο που ενώνει την Ελλάδα με την Πρώην  Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας .Αντιμετωπίζω τον χώρο σαν ενα σώμα που εχει αφεθεί στην φθορά του χρόνου και ως ενα τόπο αγωγής θανάτου.

Ειρήνη Πουλιάση
Φλωρινα 2016



Πτυχιακή Τεκμηρίωση




Φωτογραφίες  Έκθεσης

















































         “Μέσα από την φύση, κόκκινο στα δόντια και στα ζωώδη νύχια”


Αφίσα :Γιάννης Βγόντζας
Φωτογραφίες:Αγησίλαος και Γιάννης Ρόμπολας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου