Δεσμώτες
Στην εργασία αυτή πραγματοποιήθηκε μελέτη και εικαστική προσέγγιση με θέμα την ψυχή και τον εγκλωβισμό της στον αισθητό κόσμο. Το εικαστικό έργο δημιουργήθηκε με διάφορα υλικά και τεχνικές. Στα έργα εικονίζονται μορφές όπου είτε βρίσκονται σε κατάσταση παραίτησης είτε προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από τα δεσμά τους καθρεφτίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο και την ψυχική κατάσταση που βιώνει.
Χώρος έκθεσης
H ψυχή νοσεί καθώς βρίσκεται εγκλωβισμένη στον υλικό κόσμο. Προσπαθεί μέσα από μια διαρκή πάλη με όλα αυτά που την κρατάνε μέσα στο σκοτάδι και την αμάθεια να ελευθερωθεί και να βρει την αλήθεια. Αυτή η προσπάθεια είναι δύσκολη και επώδυνη και πολλές φορές δεν ευδοκιμεί. Η ψυχή είναι δέσμια του σώματος και της ύλης. Το σώμα είναι υποχείριο των αδυναμιών και τον παθών του και λειτουργεί ως φυλακή της ψυχής. Το περιβάλλον είναι και αυτό μια φυλακή της ψυχής καθώς παρουσιάζει ένα πλασματικό κόσμο για αληθινό. Η ανθρώπινη ψυχή ευρισκόμενη σε κατάσταση πλάνης αδυνατεί να απεγκλωβιστεί από το φθαρμένο και αλλοτριωμένο περιβάλλον. Έτσι οι άνθρωποι γίνονται δεσμώτες και τα δεσμά τους είναι πολλές φορές ο ίδιος τους ο εαυτός.
Εγκατάσταση
Γλυπτό υλικά:αφρός πολυουρεθάνης, γύψος, πλαστικό χρώμα ,
Χώρος έκθεσης
Χώρος έκθεσης
Εγκατάσταση, γλυπτό σε ντουλάπα,
υλικά: εφημερίδα, χαρτόνι, αφρός πολυουρεθάνης, μαλλί
Στη σημερινή εποχή, περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι ζούνε εγκλωβισμένοι μέσα στον ίδιο τους τον εαυτό. Οι σωματικές ανάγκες παίζουν πρωταρχικό ρόλο στις επιλογές του και στον τρόπο που αντιμετωπίζει τη ζωή. Ο άνθρωπος είναι κυριευμένος από τα πάθη του, τις αδυναμίες του, την επιθυμία για προσωπική ανάδειξη και εξουσία με αποτέλεσμα να λειτουργεί ατομικιστικά και εγωκεντρικά αδιαφορώντας για το σύνολο. Τα υλικά αγαθά και οι σωματικές επιθυμίες αποτελούν τη βασική προτεραιότητα της ανθρώπινης βούλησης με αποτέλεσμα η ψυχή να χάνει τον δρόμο της και τον προορισμό της και να εγκλωβίζεται μέσα σε αυτά. Ο άνθρωπος λαμβάνει ως πραγματικότητα μόνο όσα προβάλλονται από τα ΜΜΕ, όσα διδάσκεται από μία χειραγωγούμενη παιδεία, όσα απορρέουν από το υπέρμετρο εγώ του και τις σωματικές του επιθυμίες. Όλη αυτή η καλά στημένη ουτοπία οδηγεί τον άνθρωπο στο να ζει μέσα στην ψευδαίσθηση και να χάνει το πραγματικό νόημα της ζωής. Μερικά από τα αποτελέσματα των προβλημάτων που έχει φέρει στον άνθρωπο η δομή της σύγχρονης κοινωνίας είναι οι ψυχικές διαταραχές, οι αυτοκαταστροφικές τάσεις, η παραίτηση από τη ζωή και η εγκατάλειψη του εαυτού.
Εγκατάσταση
Επιτοίχιο γλυπτό 45 x 30 cm, αφρός πολυουρεθάνης, γύψος
Επιτοίχιο γλυπτό 45 x 30 cm, αφρός πολυουρεθάνης, γύψος
Επιτοίχιο γλυπτό 45 x 30 cm, αφρός πολυουρεθάνης, γύψος
Ο σύγχρονος άνθρωπος πιστεύει ότι μόνο μέσω της οικονομικής και υλικής ευμάρειας μπορεί να νιώσει ψυχική. Αυτή η ψευδαίσθηση σε συνδυασμό με την οικονομική και κοινωνική κρίση που επικρατεί σήμερα, λειτουργεί ενισχυτικά στο να βρίσκεται ολοένα και περισσότερο σε κατάσταση ψυχικής και σωματικής φθοράς. Το σώμα παύει να λειτουργεί ως μέσω δημιουργίας και εκπλήρωσης των εσωτερικών στόχων αλλά ζει ατροφικά και παρασιτικά. Η ψυχή εκφράζει τη δυσφορία της πάνω στο σώμα μετατρέποντας τον ψυχικό πόνο σε σωματικό. Ο άνθρωπος μπορεί να βγει από αυτήν την πλάνη που τον εγκλωβίζει μόνο όταν ανακαλύψει το αληθινό νόημα της ζωής. Η διαδικασία αυτή δεν είναι εύκολη, είναι επίπονη και εξαντλητική.
Ζωγραφικό με μαλλί, 85 x 80 cm, τεχνική needle felting, μαλλί, φελιζόλ
Χώρος έκθεσης, γλυπτό σε υπόγειο, αγρός πολυουρεθάνης, γύψος
Χώρος έκθεσης, γλυπτό
Χώρος έκθεσης
Χώρος έκθεσης
Ζωγραφικό με μαλλί, 85 x 80 cm, τεχνική needle felting, μαλλί, φελιζόλ
Ζωγραφικό με μαλλί, 85 x 80 cm, τεχνική needle felting, μαλλί, φελιζόλ
Ζωγραφικό με μαλλί, 85 x 80 cm, τεχνική needle felting, μαλλί, φελιζόλ
Χώρος έκθεσης
Γύψινο γλυπτό, 45 x 30 x 25 cm
Η εργασία παρουσιάστηκε στην παλιά διώροφη που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού και δίπλα στο ποταμό Σακουλέβα στη Φλώρινα. Το σπίτι έχει ιστορική αξία καθώς έχει χρησιμοποιηθεί και ως κρησφύγετο από τους αντάρτες.
Αφίσα: Παυλίνα Καρακόκκινου
Ευχαριστώ πολύ όλους όσους με βοήθησαν για την πραγματοποίηση της έκθεσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου