Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Στη Χάρμαινα η έκθεση "Άλογο, Έλλογο, Παράδοξο" της Κατερίνας Καρούλια



   








Η έκθεση ' Άλογο, Έλλογο, Παράδοξο" μετά από ευοίωνες κριτικές συνεχίζει το ταξίδι της. Η πρόταση του Μπούτου Βασίλη, δημιουργού και υπευθύνου της ANIMART βρίσκει την ομόφωνη γνώμη του  Δημητρίου Καλλιά,  υπευθύνου της Δημοτικής Πινακοθήκης  Άμφισσας "Σπύρου Παπαλουκά" .Έτσι από 25 Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου φιλοξενείται σε κοινοτικό  χώρο στο Παραδοσιακό οικισμό Χάρμαινας της Άμφισσας απέναντι από την Δημοτική Πινακοθήκη "Σπύρος Παπαλουκάς".

Η ιστορία του χωριού Χάρμαινα καταγράφεται από πλήθος εργαστηρίων βυρσοδεψών ή ταμπάκικα που επεξεργάζονταν δέρματα ζώων επί πολλά χρόνια. Η ενασχόληση αυτή  διευκολύνονταν από υπόγεια νερά από πηγή των γύρω βουνών και που διέρχονται ακόμη και σήμερα από το δάπεδο των κτισμάτων, όπως και της Δημοτικής Πινακοθήκης "Σπύρου Παπαλουκά". Το εξαιρετικά κίτρινο χρώμα των επεξεργασμένων δερμάτων που εικάζεται ότι οφείλεται στα νερά της πηγής και η μοναδικά χειροποίητη επεξεργασία τους καθιστά αυτά περιζήτητα σε όλη την Ελλάδα. Η συνοικία των βυρσοδεψών παρήκμασε εξ αιτίας των πλαστικών υλών που αντικατέστησαν το δέρμα σε εφαρμογές όπως αυτή της βιβλιοδεσίας και άλλων. Σήμερα εναπομένουν ελάχιστα εργαστήρια βυρσοδεψών.
Σε αυτό το μοναδικό τοπίο που ασκεί γοητεία, υποβάλλει ηρεμία αλλά και απώλεια του χρόνου στη μνήμη των επισκεπτών του, όπως ομολογεί ο Πότσιος Ηλίας που διατηρεί ομώνυμο με τον οικισμό Πολυχώρο, κλιθήκαμε να παρουσιάσουμε με χαρά, την εικαστική πρόταση μας. Τα έργα των καλλιτεχνών Κατερίνας Καρούλια, Μίνας Κουζούνη, Μαρίας Λαγού, Χάρη Μαργαρίτη και Πέτρου Πετρίδη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τμήματος Εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών ομοιάζουν να αποκτούν εξαιρετική διαλεκτική σχέση με το χώρο και το τοπίο.










































































φωτογραφίες Κατερίνα Καρούλια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου