Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

H απόφοιτος του ΤΕΕΤ Χριστίνα Τζάνη στο Hellenic News of America


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΖΑΝΗ, ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ ΨΙΘΥΡΟΙ…

Posted by  | Jul 18, 2016 |  
                                                             Φωτογραφία: Νικολέτα Τσαντίκη
«Ξεχασμένοι ψίθυροι» είναι ο τίτλος της έκθεσης που ετοιμάζει στη Ζυρίχη, η εικαστικός από τη Θεσπρωτία Χριστίνα Τζάνη. Με έργα που δίνουν προτεραιότητα στο άτομο και ιδίως στα παιδιά, με μια τέχνη πιθανόν ανοίκεια στο ευρύ κοινό, με παλέτα πολύχρωμη αλλά όχι κραυγαλέα, με ένταση στην πινελιά, με μορφές επίπεδες και τρισδιάστατες, η Χριστίνα Τζάνη ζωγραφίζει απαλλαγμένη από την αγωνία να αποτυπώσει εξιδανικευμένες μορφές. Παιδιά και πόνος. Παιδιά που θέλουν να αποβάλλουν τον πόνο από το στόμα, παιδικά βλέμματα που αγωνιούν.
Καλλιτεχνική εμμονή, άσκηση ύφους ή προσωρινός καλλιτεχνικός σταθμός; Όπως και να έχει, το κορυφαίο χαρακτηριστικό στην ζωγραφική της Χριστίνας Τζάνη είναι ο αναγνωρίσιμος χαρακτήρας της πινελιάς της. Είναι πολύ έντονη η ταυτότητα των έργων της. Αναγνωρίζεται από μακριά το «χέρι» της Χριστίνας. Στοιχεία ρεαλιστικά, εξπρεσιονιστικά και γεωμετρικά περιπλέκονται σε μια προσπάθεια συγκερασμού και η προσωπική επεξεργασία τους είναι τόσο μοναδική που τα έργα της Χριστίνας δεν έχουν μια ταυτότητα κρυμμένη αλλά μια προσωπική σφραγίδα και μια αποκλειστική «γραφή». Και όσο κι αν η ίδια προσπαθεί να παραμείνει διακριτική η μέχρι τώρα πορεία της αποδεικνύει το αντίθετο. Με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο Δουβλίνο, στη Γαλλία, στη Σλοβενία, στην Κύπρο και στην Ελλάδα και με δύο ακόμη συμμετοχές στη Ζυρίχη και στη Νέα Υόρκη, η Χριστίνα παρά τη νεαρή της ηλικία έχει έντονη παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα εντός και εκτός Ελλάδος.
Εξάλλου η τέχνη της είναι εξωστρεφής και όπως η ίδια αναφέρει «Συνήθως τα δημιουργήματα εκφράζουν την εποχή τους, εξωτερικεύουν ιδέες και σκέψεις. Τα έργα μου στοχεύουν σε ένα επικοινωνιακό εργαλείο έκφρασης για  τη μεταφορά ιδεολογικών ερεθισμάτων με σκοπό την ευαισθητοποίηση του θεατή απέναντι σε κοινωνικά ζητήματα. Εξ’ου και ο τίτλος της παρούσας ατομικής της έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας με τίτλο «Εξωδεκτική ευαισθησία».  Όσον αφορά την καλλιτεχνική ατμόσφαιρα στην Ελλάδα, η ίδια θεωρεί ότι «όλοι οι άνθρωποι έχουν καλλιτεχνικές ανησυχίες, είτε ως θεατές/ακροατές είτε ως δημιουργοί. Υπάρχει ανάπτυξη της καλλιτεχνικής ατμόσφαιρας στην Ελλάδα και γίνονται αρκετές προσπάθειες ανάδειξής της. Δυστυχώς στην επαρχία δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα προσέγγισης της τέχνης. Θα έπρεπε να γίνονται περισσότερες περιοδικές εκθέσεις».
Σημειολογικά τα έργα της παραπέμπουν στον ζωγράφο Gottfried Helnwein τον οποίο άλλωστε ξεχωρίζει. Η χαμένη παιδική αθωότητα αποτελεί κοινό τόπο και στους δυο. Αυτό προσπαθεί κυρίως να αποτυπώσει. Εκεί ξεχειλίζει η ευαισθησία της και εκεί εντοπίζουμε το «μήνυμά» της. Άλλωστε όταν αυτό το μήνυμα γίνει έμπνευση «Κλείνομαι για ώρες και ημέρες αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρχει και η έμπνευση. Αν δεν υπάρχει η έμπνευση, η ζωγραφική γίνεται με χαλαρούς ρυθμούς» μας αναφέρει.
Η Χριστίνα Τζάνη, τον Οκτώβρη θα  εκθέσει στη Νέα Υόρκη, στη Last Right Gallery ένα ζωγραφικό έργο με μελάνι που απεικονίζει μια ασπρόμαυρη παιδική μορφή, ενώ μόλις ολοκληρώθηκε η ατομική της έκθεσή της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας.

By: Vicky Rizou, Special to the Hellenic News of America
Πηγή δημοσιεύματος: Hellenic News of America

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου