Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Θωμάς Τουρναβίτης «THALASSA©, œuvres choisies» στη Γκαλερί ΔΕΣΜΟΣ, Παρίσι


Θωμάς Τουρναβίτης «THALASSA©, œuvres choisies» 11 – 18 Ιουνίου 2016




Θωμάς Τουρναβίτης «THALASSA©, œuvres choisies» 11 – 18 Ιουνίου 2016 Τον Ιούνιο ο Δεσμός δένει στο λιμάνι. Στο λιμάνι του Πειραιά μέσα από το έργο του Θωμά Τουρναβίτη. Ο Έλληνας ζωγράφος φτάνει στο Παρίσι με επιλεγμένα έργα από τη σειρά THALASSA© για την πραγματοποίηση της ατομικής του έκθεσης στη γκαλερί του Δεσμού, δίπλα στο ιστορικό ελληνικό βιβλιοπωλείο στην περιοχή του Montparnasse. 




« Ο Πειραιάς είναι THALASSA©, η Ελλάδα είναι THALASSA©. Ακόμη και στον Ταΰγετο ή στον Όλυμπο αν ανέβεις, θα μυρίζεις το αλάτι, θα βλέπεις THALASSA©. Έτσι, η « σκοπιά » των έργων μου τονίζει την ευτυχία της THALASSA©. Μια ευτυχία χωρίς αίτια προέλευσης. Μια ευτυχία που ενθουσιάζει τον κάθε αναγνώστη, το θεατή γιατί είναι αέναη» μας λέει ο ζωγράφος Θωμάς Τουρναβίτης. 

Κι αυτό το λιμάνι, κεντρικό σημείο αναφοράς της σειράς THALASSA©, αυτός ο « κόμβος πολιτισμών, ιδεών, προσωπικοτήτων, επαγγελμάτων, κατευθύνσεων… » φαίνεται να έχει αρκετά κοινά με τον Δεσμό στο Παρίσι όπου εδώ και πάνω από τριάντα τρία χρόνια αποτελεί σημείο διασταύρωσης, συνδιαλλαγής και αλληλεπίδρασης δύο πολιτισμών, Ελλάδας και Γαλλίας και κατ’ επέκταση σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, σταυροδρόμι τόσων ρευμάτων κοινωνικών και καλλιτεχνικών. 

Ο Θωμάς Τουρναβίτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Ντέρμπι στο Ηνωμένο Βασίλειο και με μεταπτυχιακές σπουδές σε αντίστοιχη σχολή Philharmonie στο Βερολίνο, εργάστηκε ως καθηγητής σημειολογίας στο Τμήμα Φωτογραφίας του Δ. ΙΕΚ Βόλου και ως δάσκαλος καλλιτεχνικών σε ιδιωτικά και δημόσια δημοτικά μέχρι το 2010. Έκτοτε κατοικεί και δημιουργεί στον Πειραιά. Το 2013 έγινε επίσημο μέλος της καλλιτεχνικής κοινότητας του Σαράγιεβο (Ulubih). 

 «Η γραμμή μου είναι σκληρή γιατί "ξέρει" τον έρωτα, το χρώμα μου έχει τον Ήλιο για "πατέρα" και το αλάτι για "μάνα" […] Απεικονίζω ένα τιμόνι που κρατάω και το πλοίο που ξέρει ότι μας έχει πάνω του » μας λέει ο Θωμάς Τουρναβίτης. Μετά την Αθήνα, το Ζάγκρεμπ, και τη Μπρατισλάβα, η σειρά THALASSA© έρχεται στο Παρίσι και μας καλεί να πιάσουμε άγκυρα στο έργο του ώστε να σαλπάρουμε ξανά μαζί του… στη THALASSA©, στη θάλασσα μας.

 Ιστοσελίδα καλλιτέχνη: www.thomastournavitis.org © 
Οργάνωση έκθεσης: Εύα Τζιμούρτα 
Γκαλερί ΔΕΣΜΟΣ 
Διεύθυνση: 14, rue Vandamme, 75014, Παρίσι Τηλ: +33 (0)1.43.20.84.04 

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 στις 18:30 Διάρκεια έκθεσης : 11 έως 18 Ιουνίου 2016 Ωράρια λειτουργίας έκθεσης: καθημερινά 15:00 – 19:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου