Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Αντώνης Παππάς: Grünewald?





Γκρύνεβαλντ Ματίς (Matthias Grunewald, όνομα με το οποίο είναι γνωστός ο Mathis Gothardt Neithardt). Γερμανός ζωγράφος (Βύρτσμουργκ 1470-1480 Χάλλη 1528). Ελάχιστες πληροφορίες υπάρχουν για τη ζωή του. Μεταξύ 1481 και 1488 εργάστηκε στο Ασάφφενμπουργκ, στα σύνορα Βαυαρίας και Έσσης,
υπό την προστασία του Επισκόπου Χένριχ Ράιτσμαν. Ένας συγγραφέας του 17ου αιώνα τον αποκαλεί «Γερμανό Κορρέτζιο». Από τότε στα έργα αυτά και σε άλλα που έμοιαζαν φτιαγμένα από τον ίδιο μεγάλο καλλιτέχνη, βάζουν συνήθως την ετικέτα Γκρύνεβαλντ. Τα λίγα έργα του που έχουμε είναι εικόνες παραδοσιακού τύπου για την Αγία Τράπεζα, σε μεγάλες και μικρές επαρχιακές εκκλησίες.

Όπως είναι φανερό και από την παραπάνω αναφορά το σχέδιο είναι εμπνευσμένο από τον Ματίς Γκρύνεβαλντ και κυρίως από το έργο του «Η Σταύρωση» (1515). Το έργο δεν έγινε έχοντας από πίσω κάποια συγκεκριμένη θεματική και πάνω από όλα δεν έγινε με σκοπό να προσβάλει ή να θίξει θέματα θρησκείας. Στόχος ήταν η μελέτη και άσκηση στο σχέδιο παράλληλα με την χρήση της φαντασίας. Περιγραφικό έργο με γραμμοσκίαση για την απόδοση όγκου και φωτός και μη συνεχές περίγραμμα διαφορετικού πάχους για την απόδοση μορφής / φωτός.

Αντώνης Παππάς – 8ο Εξ.

Μολύβι (Β) σε χαρτί Α4




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου