Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

PERφΟRM:1 Πρώτο Φεστιβάλ Performance στη Φλώρινα




 Σχεδιασμός αφίσας: Ιωάννα Καραπάντζιου.


Στα πλαίσια του μαθήματος Performance ΙΙ ,με καθηγήτρια την 
Αγγελική Αυγητίδου 
πέντε φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών ,Π.Δ.Μ. 
     



                      Ευπραξία Γεωργάρου 
                         Ζούρου Μαρία
                        Γιώργος Καραμανίδης
                        Νάνσυ Παπαδοπούλου 
                        Μαργαρίτα Τσουλουχά


πραγματοποιήσαμε Performance στο δημόσιο χώρο της πόλης της Φλώρινας.


Οι Performance ξεκίνησαν από την αρχή του πεζόδρομου και κατέληξαν στην περιοχή που πραγματοποιείται η λαϊκή αγορά.
Ο κάθε ένας από εμάς πραγματοποίησε μια ξεχωριστή δράση με βάση τις επιρροές του και τα ερεθίσματα που έχει αλλά και τη διάδραση-παρέμβαση που ήθελε να πετύχει στη δημόσιο χώρο.

Παρουσίαση
Performance '' Monuments for a Childhood Memory''- ''Μνημείο παιδικής Μνήμης.''
της Ζούρου Μαρίας.


Αναφορές και Έμπνευση.

Μια μέρα, ίσως ένα βήμα πριν το καλοκαίρι, καθώς τα βήματά μου με έστελναν προς το κέντρο της μικρής πόλης της Φλώρινας μια σκηνή ερχόταν επαναλαμβανόμενη στα μάτια μου :
κουτιά και από πάνω τους άνθρωποι να φωνάζουν και να πασχίζουν να πουλήσουν το περιεχόμενό τους. Το περιεχόμενο μικρό ,στρογγυλό και έντονο φούξια.
Φράουλες.
Η εικόνα των κατοίκων σε αυτή τη πόλη κυρίως μέσω της περίφημης λαϊκής τους -ένα μικρό event γνωριμιών και αγοραπωλησιών για τους κατοίκους- να πουλάνε αγροτικά προϊόντα είναι γνώριμη και κυρίως φράουλες όπου φημίζονται για αυτές.
Το πρωινό όμως αυτό η σκηνή έμοιαζε στα μάτια μου διαφορετική βλέποντας παιδιά να αγοράζουν φράουλες και μετά να συγκεντρώνονται στη πλατεία και παίζοντας να τις τρώνε.
Αμέσως στο μυαλό μου ήρθε ο ρυθμός του Strawberry Fields Forever των Beatles.

Πίσω από το  τραγούδι κρύβεται μια ιστορία αυτή, όπου ο John Lennon συν-δημιουργός και τραγουδιστής του αγγλικού συγκροτήματος The Beatles , εμπνεύστηκε από τις μνήμες της περίπλοκης παιδικής του ηλικίας λόγο της ύπαρξης ενός βικτωριανού κήπου ''Strawberry Field'' γεμάτου λουλούδια στη επαρχία του Liverpool ,ο οποίος μετά μετατράπηκε σε ορφανοτροφείο θηλέων '' The Salvation Army''  και εκείνος συνήθιζε να παίζει και να παρατηρεί τις συμπεριφορές των ορφανών κοριτσιών καθώς και του εαυτού του.

Γνωρίζοντάς τη και εμπνευσμένη από τη δύναμη αυτή την ανάμνησης,

θέλησα να δημιουργήσω μια σύνδεση ανάμεσα σε μια πολύ γνώριμη καθημερινή φιγούρα του πωλητή φράουλας στο δημόσιο χώρο της Φλώρινας , με την αύρα και τις μνήμες ενός μουσικού κομματιού-μύθου- δημιουργώντας ένα μνημείο στη κεντρική πλατεία (κανόνια) .

Πέρα από την Έμπνευση αυτή κύριος παράγοντας στην ιδέα της Performance αυτής ήταν η σύνδεση παιδικών αναμνήσεων δικών μου αλλά και του κόσμου που βρίσκεται στη πλατεία-μέρος αναψυχής κυρίων παιδιών-με τη δημιουργία ενός μνημείου εικαστικού και διαφοροποιημένου από τα κλασσικά μνημεία ,ειδικά της πόλης αυτής.

Μέσω της δημιουργίας ενός μνημείου γίνομαι ένα με τον χώρο καθώς συνδέω αναμνήσεις του κόσμου ,δικές μου αλλά και παραδώσεις δυο διαφορετικών πολιτισμών σε ένα ζωντανό έργο.
Αυτό παίρνοντας την ενέργεια του κόσμου γύρω μου, καρφόνοντάς τη με δύναμη στη λευκή παλέτα ώστε στις λαζούρες που δημιουργούνται να πάλλονται κύματα ενέργειας.

Βασικό είναι να αναφέρω πως ένας από τους στόχους της δράσης ήταν και το νόημα και η μνήμη που θα φέρω στον κάθε ένα θεατή που το παρακολούθησε ή θα το παρακολουθήσει μέσω του παρακάτω βίντεο-καταγραφής.
Η κάθε απάντηση στην ερώτηση που σας παραθέτω : Τι πιστεύεται ότι θέλει να δείξει η δράση και τι μνήμες σας φέρνει;  είναι σημαντική για εμένα και την ενέργεια που θα λάβω ώστε να απαντήσω βασικά ερωτήματα στις έρευνες μου ώστε να δημιουργήσω την επόμενη.



Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τα πλάνα και τις φωτογραφίες τους :                                               
                                          Αγγελική Αυγητίδου
                                                                                                              Ιωσηφίνα Μακρή 
                                                                                                              Γιάννης Βγόντζας
                                                                                                              Ντίνος Περιστερόπουλος 

Ζούρου Μαρία
Έκτο εξάμηνο.
Τρίτο Εργαστήριο Ζωγραφικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου