Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Η εφαρμογή που διορθώνει τις θολές φωτογραφίες σας.

Σίγουρα θα έχετε παρακολουθήσει κάποια ταινία ή τηλεοπτική σειρά στην οποία κάποιος πράκτορας του FBI «διορθώνει» με τη βοήθεια κάποιου «μαγικού» λογισμικού μία θολή εικόνα, με το πάτημα ενός κουμπιού. Τώρα, θα μπορείτε να το κάνετε και εσείς με τη βοήθεια μίας εφαρμογής.

Πρόκειται για ένα application που δημιούργησε ο Vladimir Yuzhikov και ονομάζεται SmartDeblur. Σύμφωνα με αυτόν, η «αποκατάσταση μίας παραμορφωμένης εικόνας αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και σημαντικά προβλήματα της επεξεργασίας εικόνας – τόσο από τη θεωρητική όσο και από την πρακτική τους άποψη». Και ακόμη κι αν τα μαθηματικά για να γίνει αυτό μπορεί να είναι γνωστά εδώ και 70 τουλάχιστον χρόνια, τα αποτελέσματα τα βλέπουμε μόλις τώρα.
O Yuznikov εργάστηκε πάνω σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις -το θόλωμα λόγω λανθασμένης εστίασης και το θόλωμα λόγω κίνησης- που και οι δύο είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκατασταθούν. Στην πραγματικότητα, τα δείγματα που χρησιμοποίησε ο Yuznikov ήταν αδύνατον να διορθωθούν, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα εμπορική τεχνολογία. Έτσι, ξεκίνησε τα πειράματα με μία δική του εικόνα της Βενετίας. Εφάρμοσε ένα blurring φίλτρο και, στη συνέχεια, χρησιμοποίησε το λογισμικό του. Αν και η φωτογραφία δεν επανήλθε στην αρχική της κατάσταση, το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

Η εφαρμογή του Yuzhikov μπορεί, φυσικά να διορθώσει και φωτογραφίες που δεν έχουν θολώσει με τεχνητά μέσα.
Δείτε εδώ ένα παράδειγμα θολής φωτογραφίας λόγω «φτωχής» εστίασης πριν και μετά τη χρήση της εφαρμογής…


Δείτε εδώ ένα παράδειγμα θολωμένης φωτογραφίας λόγω κίνησης…


Και ένα παράδειγμα φωτογραφίας με έλλειψη εστίασης σε κείμενο και την εντυπωσιακή της διόρθωση με τη βοήθεια της εφαρμογής…

Με την τεχνολογία να προχωράει είναι σίγουρο ότι, σύντομα, θα δούμε πολύ καλύτερα φίλτρα εστίασης. Και με την υπολογιστική δύναμη των smartphones να αυξάνεται μέρα με τη μέρα -ειδικά όσον αφορά τις μονάδες επεξεργασίας γραφικών τους- δε θα πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε το χαρακτηριστικό αυτό ενσωματωμένο στη φωτογραφική μηχανή μελλοντικών iOS, Android ή Windows phone κινητών.
Μπορείτε να κατεβάσετε το λογισμικό του Yuznikov (μόνο για Windows) από εδώ
Πηγή: Gizmodo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου