Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Το φαγητό που τρώμε καθορίζει την παραγωγικότητά μας.

Αρχή: Η σωστή διατροφή μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητά σας έως και 20% κατά μέσο όρο.
Αν θέλουμε να είμαστε σε καλή κατάσταση και με καλή ενεργητικότητα όλη την ημέρα, η διατροφή μας παίζει ένα μεγάλο ρόλο σε αυτό. Οι άλλοι δύο παράγοντες που συμβάλλουν στην ενεργητικότητά μας είναι ο ύπνος και η άσκηση. Αλλά εμείς θα ασχοληθούμε με το φαγητό και τις επιλογές που θα κάνουμε προκειμένου η διατροφή μας να συμβάλλει στην παραγωγικότητά μας, αλλά και την επιστήμη πίσω από αυτή τη διαδικασία.

Πως η διατροφή επιδρά στον εγκέφαλο;

Είναι συναρπαστικό να σκεφτεί κανείς τη διαδικασία με την οποία η διάφορες ουσίες που καταναλώνουμε με το φαγητό, περνάνε στον εγκέφαλό μας μέσα από την ροή του αίματος. Οτιδήποτε τρώμε, μπορεί να κάνει το μυαλό μας να εστιάζει ή να μην εστιάζει.
Τα περισσότερα πράγματα που καταναλώνουμε στο φαγητό, καταλήγουν σε μία μοναδική και σημαντική ουσία: την γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι το καύσιμό μας, κρατά το μυαλό μας ξύπνιο και σε ετοιμότητα. Κάτι σαν τη βενζίνη στα αυτοκίνητα. Η ποσότητα της γλυκόζης που εκκρίνεται στο σώμα μας είναι κάτι που ελέγχουμε εμείς οι ίδιοι, με το φαγητό που επιλέγουμε. Κάποιες τροφές εκκρίνουν γλυκόζη στο σώμα μας γρήγορα, ενώ κάποιες άλλες την εκκρίνουν σταδιακά, αλλά σε επάρκεια. Σύμφωνα με τον ερευνητή Leigh Gibson
“To μυαλό διατηρεί την ιδανική του λειτουργία όταν κυκλοφορεί στο αίμα γλυκόζη ποσότητας 25 γραμμαρίων, περίπου η ποσότητα που βρίσκει κανείς σε μία μπανάνα».
Θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι απλό. Μπορείτε να φάτε ένα κρουασάν, ή ένα μπολ δημητριακών και να εξασφαλίσετε την ποσότητα γλυκόζης. Κατά την διάρκεια της ημέρας, όμως, τα πράγματα αποδεικνύονται πιο σύνθετα. Αν φάτε αυτό το κρουασάν, η γλυκόζη θα περάσει στο σώμα σας πάρα πολύ γρήγορα. Έτσι, θα βρίσκεστε σε εγρήγορση μόλις για 20 λεπτά. Τα δημητριακά, όμως, θα απελευθερώσουν την γλυκόζη με χαμηλότερους ρυθμούς, έτσι το μυαλό σας θα έχει την αναγκαία ποσότητα γλυκόζης για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, άρα θα είστε σε εγρήγορση πολύ περισσότερη ώρα.
Επίσης σημαντικό είναι τα επίπεδα λεπτίνης στο σώμα σας. Η λεπτίνη, είναι η ουσία που θα ενημερώσει τον εγκέφαλό σας για το πόσο χορτάτοι είστε. Μετά το κρουασάν, αισθάνεστε γρήγορα ότι θέλετε να φάτε κάτι άλλο; Ναι. Όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα γλυκά.
Πότε, πού και με ποιον τρώτε
Οι τρεις παραπάνω παράμετροι είναι πολύ σημαντικοί, παρά την «επιστήμη» που εξηγήσαμε παραπάνω. Η χημεία της τροφής και του σώματός μας είναι αρκετά σημαντική, αλλά το ίδιο και ο χρόνος, ο τόπος και η παρέα με τη οποία το κάνουμε και εξηγούμε αμέσως.
Πότε: είναι σημαντικό να μην αισθανόμαστε ποτέ πείνα.  Αν δεν πάρουμε πρωινό ή αν παραμείνουμε πεινασμένοι, είναι μία διαδικασία που θα καταστρέψει αρκετές ώρες παραγωγικότητας.
Πού: συχνά, ειδικά αν αισθανόμαστε ότι πεινάμε, τρώμε τεράστιες μερίδες. Το αποτέλεσμα είναι να γεμίζουμε υπερβολικά το στομάχι μας και να αισθανόμαστε πολύ κουρασμένοι για μερικές ώρες μετά. Λύση; Φροντίστε να τρώτε σε μικρά πιάτα. Χορταίνει όσο πρέπει το στομάχι σας, αλλά και το μάτι σας.
Με ποιον: Ακούγεται παράλογο, αλλά υπάρχουν πολλά παράλογα πράγματα στη σχέση μας με το φαγητό. Κάποια από αυτά θα τα δείτε εδώ. Αν λοιπόν τρώτε μόνος, θα φάτε λιγότερο. Αν οι συν-τροφοί σας είναι ευτραφείς, θα φάτε περισσότερο. Αν η σερβιτόρα που σας σερβίρει είναι ευτραφής, θα φάτε περισσότερο.
Απλές τακτικές για καλύτερη διατροφή
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι θα φάμε το πρώτο πράγμα που θα δούμε στο ντουλάπι μας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ταχτοποιούμε τις προμήθειές μας σε τρόφιμα με τέτοιο τρόπο ώστε τα τρόφιμα που ωφελούν την εγκεφαλικές μας λειτουργίες να βρίσκονται… μπροστά.
Πολλά γεύματα. Όπως είδαμε παραπάνω, είναι σημαντικό να μην πεινάμε. Έτσι, καλό είναι να οργανώνουμε τα 3 κυρίως γεύματά μας σε τακτικές ώρες και να συμπληρώνουμε με δύο σνακ υψηλής διατροφικής αξίας… για το μυαλό μας.
Επιλέγουμε σωστές τροφές. Το παρακάτω infographic σας ενημερώνει για τις ιδανικές τροφές που θα πρέπει να προτιμούν οι υπάλληλοι μίας εταιρείας που θέλει να αυξήσει την παραγωγικότητά τους. Εν συντομία; Σκούρα σοκολάτα, ξηροί καρποί και σπόροι, δημητριακά και ωμό καρότο, ψάρι.


Καλή όρεξη
Πηγή: Buffer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου