Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ο άνθρωπος που υπέστη την πιο εκτενή μεταμόσχευση προσώπου.

Ο 37 ετών Richard Lee Norris τραυματίστηκε στο κεφάλι με όπλο το 1997. Για 15 χρόνια ζούσε στην απομόνωση σε μία πόλη της Virginia των ΗΠΑ. Φορούσε χειρουργική μάσκα και κυκλοφορούσε στο δρόμο μόνο τη νύχτα. Μέχρι πριν λίγο καιρό, όταν, μετά από μία επέμβαση 36 ωρών, στην εκτενέστερη μεταμόσχευση προσώπου που έχει γίνει ποτέ, απέκτησε πάλι φυσιογνωμία… κατά πολλούς, πολύ καλύτερη από την προηγούμενη!


Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Maryland τον περασμένο Μάρτιο και οι πρώτες φωτογραφίες του Richard Lee Norris που είχε κυκλοφορήσει η ομάδα γιατρών του, ήταν εντυπωσιακές μεν, αλλά ακόμα τρομακτικές. Ο άτυχος άντρας, στο ατύχημα είχε μείνει χωρίς μύτη, πηγούνι, χείλη και οδοντοστοιχία. Οι 100 περίπου γιατροί του, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την επέμβαση, δανείστηκαν δέρμα από το κρανίο  του, και χρησιμοποίησαν ανώνυμο δωρητή για τα καινούρια δόντια, γλώσσα, μυς, ιστούς και ένα πηγούνι.
Το αποτέλεσμα; Ο Norris μιλάει κανονικά, μπορεί να μασήσει το φαγητό του και εν τέλει, στα 37 του, μετά από 15 χρόνια, να συνεχίσει μία ζωή ως φυσιολογικός άνθρωπος. Το θαύμα της επιστήμης…
Πηγές: Gizmodo, The Daily Mail, Digitallife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου