Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Τα ποντίκια όχι μόνο τραγουδούν αλλά μαθαίνουν και νέες «μελωδίες».

Μία πρόσφατη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Duke University, αποδεικνύει ότι τα ποντίκια έχουν εξελιγμένες δεξιότητες στο τραγούδι, όπως η ικανότητά τους να αλλάζουν τόνο στις «μελωδίες» τους.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα στοιχειώδες κύκλωμα ανάμεσα στον κινητικό φλοιό των νευρώνων του εγκεφάλου τους, που λειτουργεί σε συνδυασμό με τις φωνητικές χορδές στο λάρυγγά τους, ώστε να μπορούν να ελέγχουν τον τόνο της φωνής τους, «τραγουδώντας».

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και κάποια ποντίκια, είναι οξύφωνα («τενόροι») ενώ κάποια άλλα βαρύτονα. Χρησιμοποιώντας αυτή τη γνώση, οι επιστήμονες τοποθέτησαν ποντίκια μαζί σε ένα κλουβί. Μετά από αρκετές εβδομάδες, παρατήρησαν ότι ο τόνος κάποιων ποντικών είχε αλλάξει, ώστε να ταιριάζει με αυτό άλλων που βρίσκονταν μαζί τους. Έτσι τα ποντίκια-»τενόροι» ανέπτυξαν βαθύτερο ήχο, ενώ τα βαρύτονα πιο υψηλό. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι τα ποντίκια μαθαίνουν νέους ήχους (διαφορετικών τόνων) το ένα από το άλλο, κάτι που συμπληρώνει την προηγούμενη διαπίστωση ότι τα αρσενικά ποντίκια μετατρέπονται σε μικρούς «Pavarotti» μόνο όταν έλκονται σεξουαλικά από θηλυκά.
Είναι περίεργο το γεγονός ότι αυτού του είδους η σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και των φωνητικών χορδών δεν παρατηρείται σε χιμπατζήδες και πιθήκους. Αν, πάντως, η υπόθεση θεωρηθεί σωστή, η πληροφορία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές μελέτες των διαταραχών ομιλίας που παρατηρούνται σε ανθρώπους.
Πηγές: SlashgearLiveScience & Digitallife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου