Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Γιάννη Ζιώγα Το ημερολόγιο ενός ΠΔ 407/80



Κυκλοφορία του Βιβλίου του Γιάννη Ζιώγα:
Το ημερολόγιο ενός ΠΔ 407/80
Εκδόσεις Αιγόκερως

Κυκλοφόρησε το βιβλίο Το ημερολόγιο ενός ΠΔ 407/80 που καταγράφει μέσα από την προσέγγιση του ζωγράφου/συγγραφέα τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας στην Φλώρινα. Ο καλλιτέχνης είναι ένας στοχαστής που μέσα από την προσέγγισή του διαμορφώνει το έργο του, συμμετέχει στο κοινωνικό γίγνεσθαι, τοποθετεί την πρακτική του σε μια διαχρονική εξέλιξη. Η ίδρυση ενός πολιτιστικού θεσμού είναι ταυτόχρονα και ένα αιτούμενο που έχει σχέση με τις ανάγκες μιας κοινωνίας και μιας περιοχής.

Τα κείμενα παρατίθενται με την χρονολογική σειρά που γράφτηκαν και σχηματίζουν ένα ημερολόγιο που αναπτύσσεται από το 2006 ως το 2010 και καταγράφει τον τρόπο που ο ζωγράφος συναντά ιδέες, ανθρώπους, τόπους. Τα σκυλιά στο Μεσονήσι, οι éspaces quelconques, τα σύνορα, η ιστορία των εικόνων,  ο εμφύλιος, η φύση, τα ΚΤΕΛ όλα αυτά έρχονται να σχηματίσουν ένα ενιαίο κόσμο που σχηματίζει την διαδοχή επεισοδίων του Ημερολόγιου ενός ΠΔ 407/80.
Το ημερολόγιο ενός ΠΔ 407/80 είναι ένα road movie ιδεών. Οι φωτογραφίες και οι εικόνες του βιβλίου σχηματίζουν ένα κείμενο που παραθέτει χωρία που είναι βιωματικά, κείμενα καλλιτεχνικής εκφραστικής ανάγκης και τεκμηριωμένα δοκίμια. Φλώρινα, Αθήνα, Χαλκίδα, Θεσσαλονίκη σχηματίζουν ένα ενιαίο τόπο που συνδέεται από την καλλιτεχνική πρακτική του ζωγράφου/συγγραφέα. Το ημερολόγιο ενός ΠΔ 407/80  διατηρεί την φόρμα του ημερολόγιου και αποκτά  την εικόνα ενός ντοκουμέντου·∙ ντοκουμέντου της πορείας ενός έλληνα καλλιτέχνη την δεκαετία του 2000.
Την επιμέλεια του βιβλίου είχε η Μαράι Γεωργούση. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον Νίκο Παλυβό.
Ο Γιάννης Ζιώγας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Από το 2012 είναι Επίκουρος Καθηγητής (αντικείμενο Ζωγραφική) στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας. Σπούδασε Μαθηματικά (Πτυχίο, Πανεπιστήμιο Αθηνών). Κατέχει το Master of Fine Arts από τη School of Visual Arts (1991, Νέα Υόρκη). Έχει πραγματοποιήσει είκοσι ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2001 με την υποστήριξη του Ιδρύματος Κωστόπουλου παρέμεινε στη Νέα Υόρκη στο International and Curatorial Program. Για το έργο του έχουν γραφεί κριτικές στον Ελληνικό και διεθνή τύπο (New York Times, Artnews, Sculpture, Giornalle dell’ Αrte) Έχει γράψει κείμενα για τη θεωρία της τέχνης καθώς και τα βιβλία: Ο βυζαντινός Μάλεβιτς, Ο Ταρκόφσκι στη Χαλκίδα και τους συλλογικούς τόμους Όψεις Λογοκρισίας και Παγκόσμια Τοπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου