Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Μαρία Τοτού: «Πολύτιμο Καραβάκι»: Συνεργατικό project Μαρίας Τοτού-Διαμαντή Τσαντίδη

«Πολύτιμο Καραβάκι»:  Συνεργατικό project Μαρίας Τοτού-Διαμαντή Τσαντίδη




Καραβάκι από σκληρό χαρτόνι- έργο του Διαμαντή Τσαντίδη
Χρύσωμα καραβιού-Μαρία Τοτού
            Διαστάσεις 15Χ30εκ.

           

            Το έργο του Διαμαντή μας παραπέμπει σε παιδικές αναμνήσεις. Βλέποντάς το, συνειρμοί μας οδηγούν στα χάρτινα καραβάκια που κατασκευάζαμε τα παιδικά μας χρόνια. Μας θυμίζουν την αθωότητα και τα ¨ταξίδια¨ που κάναμε μ’ αυτά.
Το καράβι από αρχαιοτάτων χρόνων αποτελεί ένα αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής του Έλληνα. Το δώρο της θάλασσας οδήγησε την καθημερινότητα των κατοίκων να περιστρέφεται γύρω από το υγρό στοιχείο  και  συνέβαλε στο να γίνει η Ελλάδα, χώρα ναυτικών.
Το καράβι ως σύμβολο ενσωματώθηκε στα έθιμα των Ελλήνων με πιο διαδεδομένο αυτό του στολισμού του κατά τις μέρες των Χριστουγέννων. Ένα έθιμο που παλαιότερα συμβόλιζε την προσμονή των παιδιών για αντάμωση με τους συγγενείς τους που έλειπαν στα καράβια αλλά και την αγάπη τους για την θάλασσα.
            Το καράβι λοιπόν αποτελεί ένα “πολύτιμο” αντικείμενο για τον Έλληνα. Στο συνεργατικό project το χαρτονένιο καραβάκι γίνεται συμβολικά πολύτιμο καθώς καλύπτεται με φύλλα χρυσού.
            Το συνεργατικό έργο του Διαμαντή Τσαντίδη και της Μαρίας Τοτού θα συμμετέχει στην έκθεση «Φωτιές 2016» στην Φλώρινα, συνδέοντας δύο διαφορετικά  έθιμα των Χριστουγέννων.
            Μ’ αυτό το έργο θα ενσωματωθεί το υγρό στοιχείο συμβολικά στα ήδη τρία υπάρχοντα στοιχεία της φύσης γη, αέρας φωτιά.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου