Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Being. Photography Project by Zourou Maria.

                                              Being.



Photography Project by Zourou Maria.






<< Η ανθρώπινη μορφή τρωτή , με φθίνουσα  πορεία όπως ορίζεται από τη φύση  τροποποιήθηκε σε κάτι αψεγάδιαστο. Ο φόβος για τα σημάδια του χρόνου πάνω σε αυτό έγινε κάτι το σημαντικό καθώς η εικόνα που πρέπει να έχει κάθε άνθρωπος μετατράπηκε σε μια αιώνια νιότη συνοδευόμενη σε ένα περιορισμένο σώμα.
Η ανάγκη για αθανασία, όπου από την αρχή της Ιστορία κατακλύζει το είδος,  τώρα γίνεται βασική ιδέα και στόχος , καθώς θέλουμε να παγιδέψουμε τα δοχεία μας σε μια ατέρμονη παιδικότητα. >>




Καθώς μεγαλώνουμε  κύρια φράση της ανάπτυξής μας είναι αυτή του ''ακολούθησε ένα σωστό πρότυπο στη Ζωή σου. ''

Η κοινωνία των ανθρώπων εδώ και αιώνες κατακλύζεται από πρότυπα που οι νεοσσοί  της αλλά και τα μεγαλύτερα μέλη, ορίζεται να ακολουθήσουν ώστε να είναι αποδεκτά.

Τον τελευταίο αιώνα , κυρίως τα τελευταία εκατό και λιγότερο χρόνια οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει αυτόν τον κανόνα των προτύπων σε πληθώρα κατηγοριών .

Κατηγορίες με βάση τη κοινωνία, τη τάξη, τον χαρακτήρα , την εικόνα , το σώμα, τις λέξεις που χρησιμοποιούν.
Οι κατηγορίες ολοένα και μεγαλώνουν καθώς τα κριτήρια μειώνονται.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η τρομερή ανάπτυξή τους όπως και του διαδικτύου συνέβαλαν στην διάδοση προτύπων με μεγαλύτερη έμφαση στην εικόνα -το λεγόμενο φαίνεσθαι και ως επακόλουθο το ίδιο το σώμα και την εικόνα του.
Η ανθρώπινη μορφή τρωτή , με φθίνουσα  πορεία όπως ορίζεται από τη φύση  τροποποιήθηκε σε κάτι αψεγάδιαστο. Ο φόβος για τα σημάδια του χρόνου πάνω σε αυτό έγινε κάτι το σημαντικό καθώς η εικόνα που πρέπει να έχει κάθε άνθρωπος μετατράπηκε σε μια αιώνια νιότη συνοδευόμενη σε ένα περιορισμένο σώμα.

Η ανάγκη για αθανασία, όπου από την αρχή της Ιστορία κατακλύζει το είδος,  τώρα γίνεται βασική ιδέα και στόχος καθώς θέλουμε να παγιδέψουμε τα δοχεία μας σε μια ατέρμονη παιδικότητα.
Η κατανόηση ότι το σώμα είναι ένα μέρος της φύσης με αρχή μέση και τέλος και όσο προχωράει δέχεται μαγικές τροποποιήσεις ,προκαλεί δυσφορία.
Οι προώθηση των εικόνων αυτών  με βοηθό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πραγματοποιείται κυρίως με  φωτογραφίες που ακολουθούν το  νέο μοτίβο παρουσίασης.
Πάραυτα  ,
το σώμα δε σταματά να κρύβει ιστορίες και μας τις διηγείται εμφανίζοντάς τες πάνω του.
Ιστορίες που αναζητούν το φως .

Και εδώ έρχεται να μιλήσει το ''Being''.

Three.






Belly Blossom

Bodyleopard.

Clocks,

Cupid is a Satanist.

Eve's Hand

Fast Food

Foot.

Icy Stretch Marks.

Organic Engravings

Planet Venus.

Silver Curves.

  • Σκοπός  της σειράς φωτογραφιών '' Being  '' είναι μια εναλλακτική φωτογραφική παρουσίαση σημείων του σώματος που κρύβουν μια δική τους ιστορία και η σύνδεσή της με μικρά στοιχεία ώστε να δημιουργηθεί ένας γρίφος πάνω στο τι θέλουν να διηγηθούν.


  • Στόχος είναι το κοινό να γνωρίσει τη παρουσίαση ενός μη ιδανικού σώματος.
Την αποτύπωση του χρόνου πάνω σε αυτό.
Την μη κολακευτική γωνία ή το ''retouch'' , αλλά το θαυμαστό τοπίου του ανθρώπου.

Επαγρύπνηση του μυαλού, όξυνση της περιέργειας και του ρόλου του ανθρώπου να     ανακαλύπτει τα κρυμμένα , να δημιουργεί την ιστορία ,να ανακαλύπτει το άυλο μέσα   από το δοχείο.

Η σειρά αποτελείται από δέκα και έξι διπλές φωτογραφίες .(παρουσίαση των 13 εδώ )

Φωτογραφίες αινίγματα που πλάθουν μια διαφορετική ιστορία στο κάθε μυαλό.

Η αποτύπωσή τους προσπαθεί να ακολουθήσει μια πιο minimal αποτύπωση συνδεόμενη με μια σχετικά ήπια παλέτα ώστε η έμφαση να δίνεται στις ιστορίες και τα κομμάτια.


Λίγα λόγια για τον μινιμαλισμό .


Ο μινιμαλισμός 

είναι καλλιτεχνικό ρεύμα, με εφαρμογή κυρίως στη γλυπτική και τη ζωγραφική, που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1960.

Πρόκειται για ένα από τα πολλά καλλιτεχνικά κινήματα που ήρθε στο προσκήνιο μετά τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Ο μινιμαλισμός ή Art Minimal ή τέχνη του ελάχιστου, έχει τις ρίζες του στα ρεύματα του Κονστρουκτιβισμού και του Σουπρεματισμού της δεκαετίας του 1920, και προέκυψε ως αντίθεση στον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό της δεκαετίας του 1950.

H minimal φωτογραφία είναι ένα μέρος της "minimal" τέχνης που βασίζεται στον "καθαρό" τρόπο δουλείας από τη μεριά του φωτογράφου.
Με την έννοια Minimal στον κόσμο της τέχνης και συγκεκριμένα στον κόσμο της φωτογραφίας εννοούμε όταν εστιάζουμε απλά και καθαρά σε κάτι συγκεκριμένο.
Ενώ η minimal φωτογραφία(minimal photography) είναι απλή και καθαρή, είναι δύσκολο είδος φωτογραφίας, επειδή ο θεατής επικεντρώνεται σε ένα μόνο αντικείμενο.

Έτσι,

αυτό το αντικείμενο θα πρέπει να προστεθεί προσεκτικά στη φωτογραφία και την ίδια στιγμή να μην την επηρεάζει.
Είναι ένα στυλ που χρησιμοποιείται από πολλούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, μέσα από το οποίο η τέχνη τους ορίζεται από μία ελάχιστη ποσότητα συστατικών, όπως το χρώμα, το σχήμα την υφή και τη γραμμή.
Μεταξύ των καλλιτεχνών, η προσέγγιση αυτή θεωρείται ως πολύ υποκειμενική, γιατί αφήνει τόσο το νόημα όσο και την ερμηνεία στην σύλληψη του θεατή.


Έβδομο Εξάμηνο.Τρίτο Εργαστήριο Ζωγραφικής .2016.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου