Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Η αποδόμηση των συνταγών - Άννα Καμπουρίδου


 Οι ‘συνταγές’ στη ζωή του ανθρώπου παίζουν συνήθως κομβικό ρόλο στην καθημερινότητα του. Συνταγές μαγειρικής, βασικά – συμπληρωματικά χρώματα, παρτιτούρες, χορευτικά βήματα κτλ.
 Πολλές φορές ακολουθούμε αυτούς τους κανόνες τελείως αυτόματα και εντελώς απαραβίαστα.

 Αναπνέουμε, μαγειρεύουμε, δημιουργούμε, κάνουμε έρωτα, ξυπνάμε, κοιμόμαστε, υπάρχουμε με σαφέστατες οδηγίες.
 Η αποδόμηση των συνταγών στην ζωή μας μοιάζει κάτι ουτοπικό. Αλλά τι θα γινόταν αν παίζαμε με αυτές; Η τέχνη είναι ένα παιχνίδι και οφείλουμε να συμμετέχουμε σε αυτό με μεγάλη σοβαρότητα.
 Τι θα γινόταν αν αντί για τους δοκιμασμένους κανόνες της ζωγραφικής ακολουθούσαμε μια συνταγή μαγειρικής; Θα μπορούσαμε να γευτούμε με τα μάτια; Θα συνθέταμε βάση των γευστικών μας προτιμήσεων; Τέλος, στην ουσία της σκέψης αυτής της διαδικασίας, θα υπήρχε κάποια διαφορά αν ακολουθούσαμε τους κλασσικούς κανόνες της ζωγραφικής;
 Προσεγγίζοντας την δομή αυτών των ερωτημάτων μια πιθανή κατάληξη σκέψης θα ήταν πως όπως ζωγραφίζουμε έτσι μαγειρεύουμε και το αντίστροφο.
 Δεν υπάρχει ουσία στις εξειδικευμένες συνταγές. Ανακαλύπτοντας ο καθένας την δική του πορεία σκέψεις και συλλογισμού γίνεται δημιουργός, ξεχωρίζοντας με την μοναδικότητά του.  

Αποτύπωση δύο συνταγών μαγειρικής με ζωγραφικά μέσα:

Χοιρινή τηγανιά με μαυροδάφνη
Υλικά
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πράσινη
1πιεριά κίτρινη
1 κ.γ. αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
1 κ.γ. μπούκοβο
1 ποτήρι του κρασιού μαυροδάφνη

Εκτέλεση
Κόβουμε το χοιρινό σε μικρά κυβάκια. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι με λίγο λάδι και τα τσιγαρίζουμε. Στη συνέχεια τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Κόβουμε της πιπεριές σε λεπτές λωρίδες και τα τοποθετούμε στο τηγάνι. Μόλις τσιγαριστούν τα σβήνουμε με την μαυροδάφνη. Βάζουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μπούκοβο. Μόλις δέσει είναι έτοιμο. Συνοδεύεται με ρύζι ή πατάτες.
                                                   
Άννα Καμπουρίδου, Χοιρινή τηγανιά με μαυροδάφνη, 2016, πλαστικά σε χαρτί 50Χ70 cm
                                             


Γλυκό με φράουλες και γιαούρτι
Υλικά
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
300 γρ σαντιγί
6 κ.σ. ζάχαρη άχνη
100 γρ φράουλες (ή φρούτα επιλογής)

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τη σαντιγί, τη ζάχαρη άχνη και τα ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν. Κόβουμε τις φράουλες σε ότι μέγεθος θέλουμε και ανακατεύουμε ακόμα μια φορά. Τέλος το βάζουμε στην κατάψυξη για σαράντα λεπτά και είναι έτοιμο.
Άννα Καμπουρίδου, Γλυκό με φράουλες, 2016, πλαστικά σε χαρτί 50Χ70 cm

Συνταγές: Φρένσις Γκάτσο (Chef)
Εκτέλεση συνταγών: Άννα Καμπουρίδου  

annakab@hotmail.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου