Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Εικαστική έκθεση "νικοτιανή" στην Πινακοθήκη Γόννων




Δελτίο Τύπου
"νικοτιανή"
Εικαστική έκθεση στη Πινακοθήκη Γόννων, Δήμου Τεμπών
                            Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016 & ώρα 7.00μ.μ.

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016 στη Πινακοθήκη Γόννων του Δήμου Τεμπών θα εγκαινιαστεί η εικαστική έκθεση "νικοτιανή" των έντεκα νέων καλλιτεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας, με αφορμή το έργο του καλλιτέχνη Πάνου Χαραλάμπους το οποίο μας παραχώρησε για να εκτεθεί στην παρούσα έκθεση.
Ο Πάνος Χαραλάμπους είναι διακεκριμένος  καλλιτέχνης, δάσκαλος και σήμερα πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών. Στο έργο του, τα αποξηραμένα φύλλα καπνού από το γενέθλιο τόπο Ρίβιο Αιτωλοακαρνανίας, αποτέλεσαν  το βιωματικό και εικαστικό υλικό του καλλιτέχνη. Η σημαντική προσφορά της εικαστικής έρευνας του Χαραλάμπους έγκειται στην διατύπωση  εκφάνσεων της κοινωνικής ζωής μιας Ελλάδας, που χάνει τον αγροτικό της πολιτισμό. Το τοπικό και το βιωματικό είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της εικαστικής γλώσσας της γενιάς του '80, όπου αποτελεί κύριο εκπρόσωπό της.
Οι Γόννοι καθαρά περιοχή αγροτικής οικονομίας, στήριξε για πολλές δεκαετίες τα νοικοκυριά της στην παραγωγή του καπνού. Αυτό που τώρα αποτελεί παρελθόν γίνεται αφορμή για ένα σκάλισμα της μνήμης από τους καλλιτέχνες, προκειμένου να στοχαστούμε τόσο την εξαρτησιογόνα   χρήση του καπνού όσο την απόλαυση που προσφέρει σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο. Στα έργα των καλλιτεχνών είναι υπαρκτό το κοινωνικό σχόλιο πάνω στις εργασιακές σχέσεις, στην εκβιομηχάνιση της αγροτικής παραγωγής, στην υπερκατανάλωση και στις συνέπιες όλων αυτών. Άραγε η χρήση του καπνού αισθητικοποιεί ή από αισθητικοποιεί;

Τιμώμενος καλλιτέχνης: Πάνος Χαραλάμπους
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι: Έλενα Βουδουρέλλη, Κατερίνα Καρούλια, Θέκλα Κατσιάμη, Θεοδοσία Κέκελη, Ίρις Κολλιδά, Μίνα Κουζούνη, Μαρία Λαγού, Χάρης Μαργαρίτης, Δήμητρα Μπαϊρακτάρη, Θεοδόσης Παπαδόπουλος, Πέτρος Πετρίδης.

Αλληλεπίδραση έκθεσης: Χάρης Κοντοσφύρης
Συντονισμός η αντιπρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής της Πινακοθήκης Γόννων Μαρία Λαγού

Συνδιοργάνωση:
Πινακοθήκη Γόννων
ΔΟΠΑΠΕΠΤ  Δήμου Τεμπών
Σύλλογος Φίλων Πινακοθήκης Γόννων

Υποστήριξη:
3ικαστικό 3ργαστήρι Ζωγραφικής Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας
Μακρύ όχημα

Χορηγός επικοινωνίας:
Φλώροι εικαστικοί
Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως 22 Ιανουαρίου του 2017.
Πληροφορίες και ραντεβού για ενδιαφερόμενες ομάδες ή σχολεία στα τηλέφωνα: 697 804 6399 Μαίρη Παπακανάκη, 697 914 7755 Φλώρα Γουγουλιά.


Λεπτομέρεια από το έργο του Πάνου Χαραλάμπους




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου