Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Δεν παραλαμβάνει τα βραβεία ο Κούτρας μέχρι να λυθεί το θέμα της ιθαγένειας


Δεν παραλαμβάνει τα βραβεία ο Κούτρας μέχρι να λυθεί το θέμα της ιθαγένειας
Από τη βράβευση της ταινίας Xenia (Πηγή φωτ: Μυρτώ Ιμιρζιάδη) 

Αθήνα
Με έντονο το μήνυμα υπέρ της ανάγκης απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας από μετανάστες πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η 6η τελετή απονομής της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Συγκινητικός και ο λόγος της Φανί Αρντάν που τιμήθηκε για τη συνολική προσφορά της, απευθύνοντας μήνυμα στην Ελλάδα: «Πιστεύω ότι σε εσάς οφείλω ό,τι ονειρεύτηκα να γίνω» είπε και καταχειροκροτήθηκε.

Το μεγάλο βραβείο, το οποίο κατέκτησε η ταινία Xenia του Πάνου Κούτρα, απονεμήθηκε από τέσσερα παιδιά που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, αλλά στα οποία δεν έχει δοθεί η ελληνική ιθαγένεια. Το συγκεκριμένο βραβείο ο Πάνος Κούτρας το έδωσε σε αυτά τα παιδιά.
Νωρίτερα, ο σκηνοθέτης αρνήθηκε να παραλάβει τα βραβεία του μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος που να δίνει την ελληνική ιθαγένεια σε μετανάστες δεύτερης γενιάς.
Το Xenia ήταν ο μεγάλος νικητής της βραδιάς και απέσπασε έξι βραβεία (ανάμεσά τους και Σεναρίου και Σκηνοθεσίας), ενώ τέσσερα βραβεία απέσπασε η ταινία Το Μικρό Ψάρι και άλλα πέντε η Νορβηγία του Γιάννη Βεσλεμέ (η ταινία κέρδισε και βραβείο Μουσικής, το οποίο εκ παραδρομής δεν ανακοινώθηκε τη βραδιά της τελετής απονομής).
13 φωτογραφίες
Πώς εξελίχθηκε η βραδιά
Με τον Πήτερ Σέλερς και μία σκηνή έκρηξης που κατέληξε σε κίτρινους καπνούς και την έξοδο του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου στη σκηνή ξεκίνησε η φετινή τελετή απονομής των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Απολαυστικός –με μία ελαφρά δόση ειρωνείας και μπόλικο χιούμορ- ο παρουσιαστής της βραδιάς έδινε ρυθμό στην τελετή απονομής.
Η τελετή ήταν αφιερωμένη στα 120 χρόνια παγκόσμιου σινεμά. Όπως σημείωσε με χιούμορ ο Οδ.Παπασπηλιόπουλος η Ελλάδα διαθέτει μόλις το 0,2% της παραγωγής ταινιών, αλλά «ουκ εν τω πολλώ το ευ» -όπως είπε.
Ακολούθησε μήνυμα του προέδρου της ΕΑΚ και οι παραδοσιακές ευχαριστίες και τρέιλερ του Φεστιβάλ με σύνθημα «η έμπνευση είναι παντού».
Φέτος η ΕΑΚ βράβευσε την γαλλίδα ηθοποιό Φανί Αρντάν, η οποία παρέλαβε το τιμητικό βραβείο από τα χέρια του Γιώργου Πυρπασόπουλου. Το κοινό τη χειροκρότησε όρθιο. «Δεν μου αρέσουν τα βραβεία» είπε η Φανί Αρντάν τονίζοντας ότι βρίσκεται εδώ γιατί αγαπά πολύ την Ελλάδα. «Πιστεύω ότι σας οφείλω ό,τι ονειρεύτηκα να γίνω. Όταν έφτασα σε ηλικία να καταλαβαίνω τις ιστορίες μιλήσατε στην καρδιά μου. Μου μάθατε ότι δεν υπάρχει νικητής, ούτε ηττημένος. Μου μάθατε ότι το πιο σημαντικό είναι να αγαπάς τη ζωή. Σήμερα μου αρέσει πολύ η ιδέα ότι όλος ο κόσμος παρακολουθεί την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η χώρα του εφικτού, είναι η χώρα του πειραματισμού, της δημιουργίας, της επινόησης, Όλοι σας παρακολουθούν και αυτό είναι υπέροχο» είπε η γνωστή ηθοποιός.
Οι Πάνος Κούτρας και Παναγιώτης Ευαγγελίδης κέρδισαν το βραβείο Σεναρίου για το Xenia. Ανεβαίνοντας στη σκηνή είπαν ότι δεν θα παραλάβουν το βραβείο μέχρι να περάσει ο νόμος για την ιθαγένεια των μεταναστών δεύτερης γενιάς. Θα χαρούμε να παραλάβουμε το βραβείο, είπε ο Πάνος Κούτρας, μόλις αυτά τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο και έχουν γεννηθεί εδώ μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς.
Κερδίζοντας και το βραβείο καλύτερης Σκηνοθεσίας, ο Πάνος Κούτρας και πάλι αρνήθηκε να το παραλάβει και ο ετοιμόλογος Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλο το έδωσε στον κριτικό κινηματογράφου Γιάννη Μπακογιαννόπουλο που παρουσίαζε το βραβείο.
Αναλυτικά τα βραβεία
Bραβείο ειδικών εφέ και κινηματογραφικής καινοτομίας
Από την ταινία Νορβηγία στους Ρούλη Αλαχούζο, Ίωνα Κατρακάζο, Φωκίωνας Ξένος, Deepgreensea
Βραβείο Μακιγιάζ
Δώρα Νάζου από την ταινία Νορβηγία
Βραβείο Ενδυματολογίας
Βασίλης Μπαρμπαρίγος για την ταινία Xenia
Βραβείο Σκηνογραφίας
Γιάννης Βεσλεμές για την ταινία Νορβηγία
Βραβείο Ήχου
Ντίνος Κίττου, Ουίλιαμ Φρανκ και Κώστα Φυλακτίδη για το Μικρό Ψάρι
Βραβείο Μοντάζ
Γιώργος Λαμπρινός για την ταινία Xenia
Βραβείο Φωτογραφίας
Κωστής Γκίκας για την ταινία Για Πάντα
Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής
Μπάμπης Παπαδόπουλος για την ταινία Το Μικρό Ψάρι
και
Felizol - Γιάννης Βεσλεμές για την ταινία Νορβηγία
Βραβείο Κοινού
Από Έρωτα
Βραβείο Β Ανδρικού Ρόλου
Αγγελος Παπαδημητρίου για το Xenia
Βραβείο B Γυναικείου Ρόλου
Βίκυ Παπαδοπούλου για Το Μικρό Ψάρι
Βραβείο Α Ανδρικού Ρόλου
Βαγγέλης Μουρίκης για Το Μικρό Ψάρι
Βραβείο Α Γυναικείου ρόλου
Μαρία Καλλιμάνη για το Στο Σπίτι
Βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας
Βόλτα, Στέλλα Κυριακοπούλου
Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
Γιάννης Βεσλεμές για τη Νορβηγία
Βραβείο Σεναρίου
Πάνος Κούτρας και Παναγιώτης Ευαγγελίδης για την ταινία Xenia
Βραβείο Σκηνοθεσίας
Πάνος Κούτρας για την ταινία Xenia
Βραβείο Ντοκιμαντέρ
Μια Οικογενειακή Υπόθεση
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας
Xenia
Αγγελική Στελλάκη 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου