Σάββατο 25 Απριλίου 2015

P R E A D EXHIBITION | ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης | τυπογραφείο ΦΩΤΟΛΙΟ & ΤΥΠΙΚΟΝ με συμμετοχή μεταξύ άλλων της συνέργιας Χρήστου Τσώτσου – Χάρη Κοντοσφύρη με την ηχητική εγκατάσταση του Νικόλα Καρναμπατίδη (Προπτυχιακού καλλιτέχνη του ΤΕΕΤ) Συμμετέχουν επίσης οι Νικόλας Αντωνίου και Γιώργος Κορμπάκης (απόφοιτοι ΤΕΕΤ, Φλώρινας)



Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος σε συνεργασία με τους φιλότεχνους ιδιοκτήτες του τυπογραφείου «Φωτόλιο & Τύπικον ΑΕ», μας προσκαλούν στην έκθεση "Preadexhibition", μία εικαστική συνομιλία 40 καλλιτεχνών που θα γίνει στις καινούριες εγκαταστάσεις του τυπογραφείου. Ο τίτλος της έκθεσης, εμπνευσμένος από τις λέξεις PRINT και READ, μας αποκαλύπτει την κεντρική ιδέα της, πώς δηλαδή η τυπογραφία, η γραφή και η ανάγνωση λειτουργούν σε συνάρτηση με την τέχνη, πώς χρησιμοποιούνται από τους καλλιτέχνες και εντάσσονται μέσα στο εκάστοτε έργο τέχνης. Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη.
Στην έκθεση συμμετέχουν 40 εικαστικοί καλλιτέχνες με περισσότερα από 50 έργα συνολικά, μεταξύ των οποίων ζωγραφικά, χαρακτικά, art-books, γλυπτά αλλά και εικαστικές εγκαταστάσεις. Μεταξύ άλλων συμμετέχουν καθηγητές Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών και εικαστικοί καλλιτέχνες ξένοι και Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό (κυρίως Ευρώπη).


Η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Λουΐζα Καραπιδάκη γράφει μεταξύ άλλων σχετικά: «Η ανάγνωση των έργων, που διαφέρουν μεταξύ τους τόσο αισθητικά όσο και σημασιολογικά, αναδεικνύει την πολλαπλότητα των σημαινομένων που προκύπτουν από τον τίτλο της έκθεσης. Τα έργα που παρουσιάζονται είναι εμπνευσμένα από την τέχνη της τυπογραφίας, την τέρψη της ανάγνωσης και από τις άπειρες δυνατότητες της ανθρώπινης διανόησης. Πολλές από τις εικαστικές δημιουργίες συνδέονται σε άμεσα αναγνωρίσιμες εικόνες, όπως έντυπα χαρτιά, λέξεις, βιβλία, τυπογραφικά στοιχεία, γράμματα, αρχαίες γραφές, ενώ άλλα έργα παραπέμπουν στη διαδικασία της μάθησης και της επικοινωνίας της γνώσης και του πολιτισμού μέσα από το εκδοτικό εγχείρημα.»

Συμμετέχουν οι: Δημοσθένης Αγραφιώτης, Γιάννης Αδαμάκης, Μανώλης Αναστασάκος, Νικόλας Αντωνίου, Νικολέττα Αντωνοπούλου, Απόστολος Γιαγιάννος, Μαρία Γιαννακάκη, Χρήστος Γιαννάκος, Γιώργος Γιώτσας, Σαράντης Γκάγκας, Γιάννης Γουρζής, Κρίστι Γρηγορίου, Ελισσάβετ Διονυσοπούλου, Franck Duval – FKDL, Δημήτρης Εφέογλου, Αποστόλης Ζολωτάκης, Ελωίζος Θεμιστοκλέους, Τέτη Καμούτση, Μιχάλης Κατζουράκης, Γεώργιος Κατσάγγελος, Δήμος Κηπουρός, Χάρης Κοντοσφύρης, Γιώργος Κορμπάκης, Αγγέλικα Κοροβέση, Ελένη Κρίκκη, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Κωστής (Τριανταφύλλου), Θοδωρής Λάλος, Αλέκος Λεβίδης, Έλενα Μαρίνου, Κωνσταντίνος Μάσσος, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Αντώνης Παναγόπουλος, Έλενα Παπαδημητρίου, Άκης Πειρουνίδης, Ελένη Πλουμιστού, Μανόλης Ρωμαντζής, Χρήστος Σανταμούρης, Δήμητρα Σιατερλή, Παναγιώτης Φερεντίνος.

Η Φωτόλιο & Typicon ΑΕ, οργανισμός εκτυπώσεων, δημιουργήθηκε το 2004 από την συνένωση των Φωτόλιο Α.Ε. και Τυπικόν Α.Ε, δύο εταιρειών με ιστορία 30 χρόνων στον χώρο των Γραφικών Τεχνών. Σήμερα, στις νέες, πολύ μεγαλύτερες και υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις περίπου 10.000 τ.μ. στην Λεωφόρο Κηφισού, η εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο της εκτύπωσης - ψηφιακής και αναλογικής - και του σχεδιασμού βιβλίων και εντύπων, κυρίως καλλιτεχνικού και εικαστικού περιεχομένου, καθώς επίσης και στην τελειοποίηση και επεξεργασία των εκτυπώσεων όπως την βιβλιοδεσία, την συσκευασία και τις ειδικές κατασκευές στην κυτιοποιία. Πρόσφατες επενδύσεις μάλιστα δίνουν την δυνατότητα ανάπτυξης και παροχής νέων συνδυαστικών εφαρμογών όπως μεταβλητές εκτυπώσεις, προσωποποίηση, εκτύπωση και συσκευασία κατά απαίτηση, εναλλασσόμενες εκτυπώσεις, παραγωγή πρωτοτύπων προϊόντων στο έντυπο και την κυτιοποιία κλπ. Το περιβάλλον, ιδανικό για να στεγάσει την έκθεση "Preadexhibition", παραπέμπει στον χώρο της γραφής και της αποτύπωσής της, του τρόπου και των μέσων που αυτή πραγματοποιείται και δημιουργεί το κατάλληλο εννοιολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο τα έργα υπηρετούν πλήρως τον σκοπό τους.

Τη βραδιά των εγκαινίων θα συνοδέψουν τα εξαιρετικά κρασιά του κτήματος Σκούρα.
Χορηγοί της έκθεσης είναι η εταιρίες 3 print Hellas ΑΕHewlett Packard Indigo (HP) και το Φωτόλιο-Τύπικον ΑΕ.
Χορηγοί επικοινωνίας είναι το culture nowart22, Global View.









































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου