Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Οραματικό - Μεταφυσικό-Δομικό-Η Ερμηνείας της Φύσης εικαστική έκθεση των φοιτητων του 1ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Τ.Ε.Ε.Τ Φλώρινας στο Μουσείο Συγρονης τέχνης Φλώρινας.





Προσεγγίσεις πάνω στις έννοιες του Οραματικού - Μεταφυσικού του Δομικού και της Ερμηνείας της Φύσης, καλούνται να αναπτύξουν εικαστικά τρείς ομάδες φοιτητών/τριών του 1ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Τ.Ε.Ε.Τ Φλώρινας. Το εγχείρημα στο άκουσμα του, φανερώνει το βαθύ μέτρο των ορίων του, που υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που πρόχειρα συλλαμβάνει η σκέψη. Οι πλαστικές ιδέες που έρχονται να υλοποιήσουν την ουσία των παραπάνω εννοιών, απαιτούν την πλήρη κατάκτηση αλλά και την αφομοίωση με απόλυτο τρόπο της εικαστικής γλώσσας για να μπορέσουν οι επιχειρούντες ανεμπόδιστα να αποκαλύψουν κάτι από την ουσία τους. Αν και το εγχείρημα φαίνεται δύσκολο εξαιτίας του βάθους των εννοιών, η χάρις και η τόλμη, ως ιδιάζοντα χαρακτηριστικά της νεότητας, επιτρέπουν το εφικτό της κατάδυσης στο βαθύ χώρο τους. Αρωγός των φοιτητών/τριών σε αυτήν την κάθετη κατάδυση είναι ο δάσκαλος του 1ου εργαστηρίου Γιάννης Ζιώγας. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας είναι ο χώρος κέλυφος, που θα αναδείξει φιλοξενώντας την επίπονη αυτή προσπάθεια. Οι τρεις παράλληλες εκθέσεις αποτελούν μέρος της καλλιτεχνικής/εκπαιδευτικής διαδικασίας του 1ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής του ΤΕΕΤ. Οι φοιτητές/τριες διερευνούν με ομαδικές συνεργασίες περιοχές της εικαστικής έκφρασης. Οι νέοι δημιουργοί συμμετέχουν σε διαφορετικές εκθέσεις ανάλογα με ένα χαρακτηριστικό ειδοποιό στοιχείο της εργασίας τους και της μέχρι τώρα εικαστικής τους έρευνας.

Οραματικό - Μεταφυσικό
Το οραματικό στοιχείο στην τέχνη το διαπραγματεύονται καλλιτέχνες για τους οποίους η διερεύνηση ενός επέκεινα ή μιας πραγματικότητας πέρα από αυτή που ζούμε, αποτελεί ένα βασικό στοιχείο του έργου τους. Το Μεταφυσικό συνδέεται περισσότερο με καλλιτέχνες που έχουν μια βιωμένη τέτοια εμπειρία. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα φοιτητών/τριων και με τις δύο κατευθύνσεις, σχηματίζοντας μια ενότητα δουλειάς που διερευνά τον τρόπο που οι εμπειρίες μεταμορφώνονται σε κάτι πέρα από το ορατό ή και το νοητό ακόμη.

Συμμετέχουν οι φοιτητές/τριες

Μαρία Δουλιανάκη, Άννα Καραγιάννη, Λουκάς Καρούσος, Γεώργιος Μέριανος, Πέτρος Πετρίδης, Χριστίνα Σαββάκη, Ράνια Σχορετσανίτη, Θανάσης Τασιάς.
Δομικό
Το δομικό στοιχείο ενός έργου κινείται στις απαρχές ή και στα σημεία εκκίνησης της εικαστικής φόρμας. Πολλές φορές αυτή η αφετηριακή διαδικασία αποκτά πρωτεύοντα ρόλο, που αυτονομείται με έναν καθοριστικό τρόπο. Κάποιες φορές η έμφαση στο δομικό αποστεώνει την εκφραστική διάσταση του έργου, όταν όμως σχηματίζεται ουσιαστικά, δίνοντας έμφαση στη σημασία της ύλης, τότε αναφέρεται σε οντολογικές διαστάσεις της έκφρασης. Οι φοιτητές/τριες διερευνούν αυτή ακριβώς τη δεύτερη δυνατότητα.

Συμμετέχουν οι φοιτητές/τριες
Ελένη Ζαμπούνη, Καρβουνιάρη Παναγιώτα, Μανιάτης Κώστας, Μιντιούρη Μαρία, Τσολαρίδης Λάζαρος.
Η Ερμηνείας της Φύσης
Η Φύση δεν είναι φύση, αναγκαστικά. Φύση είναι το κρυμμένο αίτιο. Η ενότητα αυτή διερευνά αν ακριβώς υπάρχει αυτή η νοητή Φύση και πώς αυτή ερμηνεύεται/αποτυπώνεται. Η Φύση σχηματίζεται, και αυτή, από τις εμπειρίες μας και εκείνα που οι εμπειρίες υπαγορεύουν, όταν δομείται το εικαστικό έργο. Αυτό αποτελεί για ορισμένους αίτημα για κάποιους άλλους ερώτημα.

Συμμετέχουν οι φοιτητές/τριες
Ελένη Βουδουρέλη, Ζήσης Μπλιάτκας, Αγνή Ρούσσου, Άννα Τσαμκόσογλου.

Συντονισμός : Ζιώγας Γιάννης
Επιμέλεια : Ζωγράφος Θωμάς


Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με τo 1ο Eργαστήρι Ζωγραφικής του ΤΕΕΤ Φλώρινας
Εγκαίνια: Τετάρτη 29 Απριλίου 2015, ώρα 20:30.
Κτίριο Εξάρχου
Διάρκεια έκθεσης : 29 Απριλίου – 4 Μαΐου 2015
Ώρες λειτουργίας του Μουσείου.
Δευτέρα - Σάββατο 18:00 - 21:00
Κυριακή 10:00 - 13:00
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, Ταγμ. Φουλεδάκη 8, τηλ.2385029444, email:art4@otenet.gr,website:www.mstf.gr

Θωμάς Ζωγράφος Εικαστικός
Για το Δ.Σ του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου