Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο της Ένωσης 26-28 Μαρτίου στην Καλαμαριά




ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Παπαναστασίου 49 104 45 ΑΘΗΝΑ Τηλ. Φαξ.: 210 8321783 
e-mail: enoshkkm@otenet.gr http:// www.art-teachers.com






ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
30-3-2015


Πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο της Ένωσης 26-28 Μαρτίου στην Καλαμαριά



Αίθουσα 7ου Λυκείου Καλαμαριάς 26-28 Μαρτίου 2015


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του τριήμερου σεμιναρίου της Ένωσης στη Β. Ελλάδα.
Το σεμινάριο έγινε από 26-28 Μαρτίου 2015 στο 7ο Λύκειο Καλαμαριάς. Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των μελών μας ήταν μεγάλη.

Δυστυχώς και αυτή τη χρονιά το θέμα των αδειών των αναπληρωτών δημιούργησε αναστάτωση. Όπως γνωρίζετε τρεις ημέρες πριν την έναρξη του Σεμιναρίου προέκυψε θέμα από τις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας, οι οποίες δεν έδιναν άδειες επιμορφωτικές στους αναπληρωτές.
Μετά τις ενέργειες που έγιναν από την Ένωσή μας και την άμεση παρέμβαση του Υπουργού με διορθωτική εγκύκλιο, η οποία λόγω εορτής καθυστέρησε να προωθηθεί στα σχολεία, είχε ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός συναδέλφων αναπληρωτών, να μην παραβρεθεί.
Σε επικοινωνία που είχαμε, από το χώρο του Σεμιναρίου, με τη Δ/νση Α/θμιας Θεσσαλονίκης, ζητώντας τους να δίνουν άδεια επιμορφωτική, αφού σε λίγο έρχεται η εγκύκλιος, για την οποία είχαν επιβεβαίωση από το ΥΠΟΠΑΙΘ ότι θα έρθει, μας απάντησαν ότι ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους, να έρχονται στο σεμινάριο παίρνοντας κανονική άδεια και όταν παραλάβουν την εγκύκλιο αυτή, η άδεια αυτοδικαίως θα μετατραπεί σε εκπαιδευτική.
Δυστυχώς δεν είχαμε τη δυνατότητα να ενημερώσουμε τα μέλη μας, αφού ήδη είχε ξεκινήσει το Σεμινάριο και ήμασταν απασχολημένοι σε όλη τη διάρκεια της ημέρας με αυτό.
Λυπούμαστε πολύ, γιατί η ανάγκη παρακολούθησης του σεμιναρίου από τους αναπληρωτές ήταν μεγαλύτερη από αυτή των μονίμων και δυστυχώς για τυπικούς λόγους δεν τους είχαμε κοντά μας.








Με κεντρικό θέμα συζήτησης «Τον επαπειλούμενο αφανισμό της Καλλιτεχνικής Παιδείας και την ανάγκη ουσιαστικής παρουσίας της σε ένα σχολείο Πολιτισμού και Ανθρωπιάς» έγινε η έναρξη του σεμιναρίου το πρωί της Πέμπτης.

Στο άνοιγμα με θέμα «Άμεσες διεκδικήσεις, δεδομένα και προοπτικές» από τη Ζωή Χατζή, έγινε αναλυτική ενημέρωση για τις διεκδικήσεις της Ένωσής μας, που συζητήθηκαν στη συνάντηση που έγινε με τον νέο Υπουργό Παιδείας Τ. Κουράκη.
Στη συνέχεια έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τους καλεσμένους μας, Γιώργο Διβάρη, Χάρη Κοντοσφύρη, Αμαλία Ζογλοπίτου, Χρήστο Αλαβέρα και Νίκη Ρουμπάνη
Οι τοποθετήσεις των εισηγητών, η μετά την άλλη, έπιαναν πτυχές του θέματος από διάφορες πλευρές, και κέντρισαν τον προβληματισμό και το ενδιαφέρον όλων μας. Ακολούθησαν ερωτήσεις και ουσιαστικός διάλογος.



Εργαστήρια: Μαρμάρου με τον Μ. Οικονομίδη, Παιδαγωγικής με τη Ν. Ρουμπανη. Διάθεση των εκδόσεων στα μέλη της Ένωσης

Οι διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης, το πρωί της Παρασκευής και τα εργαστήρια που ακολούθησαν το απόγευμα και το Σάββατο πρωί από τους εικαστικούς εκπαιδευτικούς, ήταν κατά γενική ομολογία πολύ ενδιαφέρουσες και τροφοδότησαν τους συμμετέχοντες με νέες ιδέες.

Την Παρασκευή το βράδυ μετά τη λήξη των εργαστηρίων παραβρεθήκαμε στην έκθεση του συναδέλφου μας Χρήστου Αλαβέρα, στο συνεργατικό βιβλιοπωλείο καφέ poeta.
Η έκθεση, σωστό χάπενινγκ, με έργα σε απροσδόκητα σημεία, πρόσωπα που κραυγάζουν με χρώμα ή με το πολύ εκφραστικό κάρβουνο, απλώνονταν στους τοίχους, το ταβάνι, τις γωνίες και δημιουργούσαν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα.


Στην έκθεση παραβρέθηκε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κ. Τάσος Κουράκης.
Με αφορμή το περιεχόμενο των έργων και γενικότερα του Σχεδίου και της αναγκαιότητας διδασκαλίας του στο σχολείο, αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος από τους παρευρισκόμενους με τον Υπουργό, για τα θέματα των Εικαστικών αλλά και γενικότερα της Παιδείας και της Τέχνης.
Με την προσδοκία να δούμε στην πράξη αλλαγές στην Καλλιτεχνική Παιδεία, δηλώνουμε αισιόδοξοι, και έτοιμοι για τη συνέχεια της δράσης μας.


Ευχόμαστε να έχουμε όλοι μας ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !!! και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΕΥΧΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Τι ισχύει: Α) Για τους αναπληρωτές και τα νέα μέλη στην Ένωσης συνεχίζει να ισχύει η δωρεάν διανομή των πρώτων 13 τευχών της Εικαστικής Παιδείας από το Νο 6 έως το Νο 18, αξίας 100€. Β) Για τους μόνιμους, παλαιά μέλη της Ένωσης, ισχύει η δωρεάν διανομή τευχών της Εικαστικής Παιδείας, που μέχρι τώρα για διάφορους λόγους δεν έχουν προμηθευτεί. Η διάθεση των περιοδικών γίνεται στα Γραφεία τους Ένωσης (Παπαναστασίου 49 Αθήνα κοντά στον ηλ. Σταθμό Αγ. Νικολάου) Το βάρος των περιοδικών είναι πάνω από 7 κιλά και για τη μεταφορά τους είναι χρήσιμο σχετικό σακίδιο. Για τη διάθεση στην περιφέρεια αποστέλλονται ταχυδρομικώς, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου. Κόστος αποστολής 15€. Προϋπόθεση για τη χορήγηση του υλικού, είναι η εγγραφή στην Ένωση (Εγγραφή και η τακτική ετήσια συνδρομή 25€) Για την εγγραφή στην Ένωση νέων μελών, μονίμων, αναπληρωτών, ωρομισθίων, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το αντίγραφο Πτυχίου ΑΣΚΤ Ελλάδας ή αντίγραφο ισοτιμίας-αντιστοιχίας πτυχίου Σχολών Καλών Τεχνών του εξωτερικού. Παρακαλούμε να το προσκομίσετε όσοι δεν το έχετε φέρει μέχρι τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου