Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Ένα ασπρόμαυρο ταξίδι στην Ελλάδα του '60 μέσα από τα μάτια του Wolf Suschitzky

WOLF SUSCHITZKY
Ο φωτογράφος Wolf Suschitzky βρέθηκε στην Ελλάδα το 1960 και αποτύπωσε με το φακό του τον ελληνικό χώρο, τις ασχολίες και τις παραδόσεις που τον περιβάλλουν, λίγο πριν την αναπόφευκτη αλλοίωσή του.

Η νέα έκθεση του Μουσείου Μπενάκη επιχειρεί να παρουσιάσει, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, τον σημαντικό Βρετανό φωτογράφο και κινηματογραφιστή μέσα από τις φωτογραφίες του, οι οποίες αποτελούν τόσο μια καταγραφή όσο και μια νοσταλγική απεικόνιση μιας ξεχασμένης Ελλάδας.
wolf suschitzky
Η παρούσα έκθεση περιλαμβάνει 48 πρωτότυπες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τυπωμένες όλες από τον ίδιο. Εκτός από τρεις, που ανήκουν στο φωτογραφικό αρχείο της Πινακοθήκης Γκίκα, δώρο του Suschitzky προς τον Ν. Χ. Γκίκα, οι υπόλοιπες προέρχονται από την προσωπική συλλογή του φωτογράφου και παρουσιάζονται στην Ελλάδα για πρώτη φορά.
wolf suschitzky
Οι φωτογραφίες από τη Σκιάθο κυριαρχούν στην έκθεση. Απεικονίζουν πρόσωπα του νησιού, γνωστά και άγνωστα, αγροτικές σκηνές, και γιορτές που συνοδεύουν γάμους και βαφτίσια. Η γνωριμία του Suschitzky με το ζωγράφο John Craxton θα τον οδηγήσει στη συνέχεια στην Ύδρα, στο αρχοντικό του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, όπου και θα φωτογραφήσει τους δύο καλλιτέχνες. Την έκθεση συμπληρώνουν τα τοπία της Ακρόπολης, την οποία ο Suschitzky αποτυπώνει με θαυμασμό εκμεταλλευόμενος το έντονο φως και τις ενδιαφέρουσες φωτοσκιάσεις που δημιουργεί.
wolf suschitzky
wolf suschitzky
Στην έκθεση, επίσης, προβάλλεται η ταινία μικρού μήκους «Μιχάλης της Σκιάθου» σε σκηνοθεσία του John Ingram, και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Πρόκειται για μια παραγωγή της εταιρίας πετρελαιοειδών BP. Η ταινία γυρίστηκε στη Σκιάθο και ήταν η αφορμή για την οποία ο Suschitzky βρέθηκε εκεί και είχε την ευκαιρία να απεικονίσει μέσα από την προσωπική του ματιά την ελληνική πραγματικότητα.
wolf suschitzky
Τα εγκαίνια της έκθεσης γίνονται αύριο, Πέμπτη 23/4 στις 20.00.
Διάρκεια έκθεσης: 24/04- 27/06
Μουσείο Μπενάκη
Κτήριο Πινακοθήκης Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα
www.benaki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου