Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Κάννες 2015: To «The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 68ου Φεστιβάλ Καννών


Η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Λάνθιμου διεκδικεί το φετινό Χρυσό Φοίνικα, φέρνοντας ταινία με ελληνικά χρώματα στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Καννών, 17 χρόνια μετά τον Χρυσό Φοίνικα του Θόδωρου Αγγελόπουλου με το «Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα».
Η ανακοίνωση του επίσημου διαγωνιστικού προγράμματος του 68ου Φεστιβάλ Καννών επιβεβαίωσε τις προβλέψεις που ήθελαν τη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «The Lobster» να διεκδικεί το Χρυσό Φοίνικα, ανάμεσα στις περίπου 20 ταινίες που θα διαγωνιστούν, ως η πρώτη ελληνική ταινία 17 χρόνια μετά το 1998 που σηματοδότησε την τελευταία συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του Θόδωρου Αγγελόπουλου με το «Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα» που έφυγε τελικά και με το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ

.

Μια συμπαραγωγή Ιρλανδίας, Ελλάδας, Γαλλίας, Ολλανδίας και Μ. Βρετανίας, το φιλμ του Λάνθιμου είναι μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης, τοποθετημένη σε ένα δυστοπικό, κοντινό μέλλον, όπου όλοι οι μόνοι άνθρωποι, σύμφωνα με τους κανόνες της Πόλης, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν ταιριαστό σύντροφο μέσα σε 45 μέρες. Αν αποτύχουν μεταμορφώνονται σε ένα ζώο της επιλογής τους κι απελευθερώνονται στο Δάσος. Ενας απελπισμένος Αντρας το σκάει από το Ξενοδοχείο στο Δάσος εκεί όπου ζουν οι Μοναχικοί κι εκεί ερωτεύεται, ακόμη κι αν αυτό είναι ενάντια στους κανόνες τους.



Στο φιλμ πρωταγωνιστούν οι Κόλιν Φάρελ, η Ρέιτσελ Βάις, η Λέα Σεϊντού, ο Μπεν Γουίσο,η Ολίβια Κόλμαν καθώς και οι Αριάν Λαμπέντ και Αγγελική Παπούλια. Η παραγωγή του φιλμ είναι των Element Pictures, Limp films, Scarlet Films, ενω συμπαραγωγοί είναι οι Faliro House, η Haut et Court και η Lemming Film, ενώ η χρηματοδότηση προήλθε από το Irish Film Board, το BFI Film Fund, το Eurimages, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου το γαλλικό CNC το Dutch Film Fund και το Canal+.

Το «The Lobster» είναι η τέταρτη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου μετά την «Κινέτα», τον «Κυνόδοντα» (που συμμετείχε στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών το 2009) και τις «Αλπεις», ενώ το φιλμ σηματοδοτεί την τρίτη συνεργασία του στο σενάριο με τον Ευθύμη Φιλίππου, μαζί με τον οποίο είχαν κερδίσει το βραβείο Σεναρίου για τις «Αλπεις» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.


To 68o Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 13 έως και τις 24 Μαΐου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου