Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Η Γενική Συνέλευση του Παιδαγωγικού Tμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θεωρεί ατυχή την πρόταση με την κωδική ονομασία «Αθηνά»




Το Παιδαγωγικό Tμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κλείνει φέτος 20 χρόνια από την ίδρυσή του και, ενώ έπρεπε να ετοιμάζεται να γιορτάζει αυτή την επέτειο κάνοντας απολογισμό τής μέχρι τώρα πορείας του και σχεδιάζοντας το μέλλον του, είναι αναγκασμένο να συζητήσει και να πάρει θέση πάνω σε ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και την αποψίλωση της περιοχής από ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο με τη σειρά του έπρεπε φέτος να γιορτάζει τη συμπλήρωση της πρώτης δεκαετίας από την ίδρυσή του, παρά την ολιγόχρονη παρουσία του, έχει να επιδείξει ένα σημαντικό επιστημονικό και ερευνητικό έργο, το οποίο παρήγαγε μέσα ένα ένα όχι και τόσο ευνοϊκό ελληνικό και διεθνές περιβάλλον ―ειδικά την τελευταία πενταετία. Έχει δώσει το στίγμα της παρουσίας του στην ευρύτερη περιοχή και είναι έτοιμο να κάνει ουσιαστικό πλέον άνοιγμα στη εγγύς Βαλκανική, με την οποία όλο και περισσότερα Τμήματά του εγκαθιστούν σχέσεις συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.


Το Παιδαγωγικό Tμήμα Νηπιαγωγών έχει δραστηριοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του σε τρεις κατευθύνσεις:
            α. στην εκπαίδευση νηπιαγωγών ―επιστημόνων αλλά και παιδαγωγών, οι οποίοι το διαφημίζουν όπου καλούνται να προσφέρουν τις επαγγελματικές υπηρεσίες ή τις επιστημονικές τους γνώσεις και εμπειρίες.
            β. στη σεμιναριακή και συνεδριακή δράση και παρέμβαση: με την πρώτη βρίσκεται κοντά στους εκπαιδευτικούς της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ―αλλά όχι μόνο― παρέχοντάς τους την αναγκαία επιστημονική στήριξη στο έργο τους και ενημερώνοντάς τους για τις εξελίξεις στον χώρο της επιστήμης και της παιδαγωγικής. Το Τμήμα έχει διοργανώσει πλήθος συνεδρίων πανελλαδικής αλλά και διεθνούς εμβέλειας δίνοντας την ευκαιρία στην επιστημονική κοινότητα να συναντηθεί, να συζητήσει και να προβληματιστεί.
            γ. οι καθηγητές του Τμήματος είναι διαρκώς παρόντες σε όλα τα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά και ερευνητικά δρώμενα συμμετέχοντας ο καθένας στον τομέα του σε ελληνικά αλλά και διεθνή ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και ανεβάζοντας έτσι τους δείκτες αξιολόγησης του Τμήματος πολύ ψηλότερα από άλλα μεγαλύτερα, κεντρικότερα και παλιότερα ομοταγή Τμήματα.

            Για όλους αυτούς τους λόγους η Γενική Συνέλευση του Παιδαγωγικού Tμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θεωρεί ατυχή την πρόταση με την κωδική ονομασία «Αθηνά», με την οποία καταργείται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και διασπείρεται σε άλλα Πανεπιστήμια. Αντίθετα, θεωρεί ότι, αν είχαν προσεκτικά μελετηθεί οι αξιολογήσεις και του Τμήματός μας αλλά και του Πανεπιστημίου συνολικά, η πρόταση θα προέβλεπε επιλογές αναβάθμισής του.

                                                                      
Η Γενική Συνέλευση
του Παιδαγωγικού Tμήματος Νηπιαγωγών

του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου