Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Το Δάσος των Θαυμάτων

Το “Wonderwood-Το Δάσος των Θαυμάτων” είναι ένα πρωτότυπο -για τα ελληνικά εκδοτικά δεδομένα- φωτογραφικό παραμύθι του Σπύρου Παλούκη, υπό την επιμέλεια του Παναγή Κουτσοκώστα. Ένα λεύκωμα που μετατρέπει την προφορική διάδοση και τα χαρακτηριστικά των παραμυθιών σε σκηνοθετημένες φωτογραφίες γεμάτες συμβολισμούς.



Μύθοι και δοξασίες, ήθη και έθιμα τοπικά, εθνικά και παγκόσμια, συνδιαλέγονται με φυσικά τοπία και παραδοσιακές φορεσιές και δημιουργούν μία νέα αλληγορική ιστορία με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Έδεσσας.

Μάγισσες και Νεράιδες, μυθικοί ήρωες και ιστορικοί πρωταγωνιστές, μυθολογικοί και μυστηριακοί χώροι εικονοπoιούνται φωτογραφικά σε μία αναπαράσταση φαντασιακή -σχεδόν μαγική- υπό το βλέμμα του σύγχρονου παρατηρητή.

Το λεύκωμα κυκλοφορεί σε μια καλαίσθητη έκδοση από τις εκδόσεις το Μαγικό Κουτί & Fata Morgana (www.themagicbox.gr).

Λίγα λόγια για το ''δράστη''

Ο Σπύρος Παλούκης (γεν. 1980) κατάγεται απ' την Έδεσσα. Σπούδασε Πληροφορική (ΤΕΙ) στην Θεσσαλονίκη και φωτογραφία (stereosis), ενώ στο Βέλγιο έκανε μεταπτυχιακό στις Αμερικάνικες Σπουδές (University of Antwerp). Από το 2006 εργάζεται ως freelance φωτογράφος και συγγραφέας ενώ εμψυχώνει τον εκδοτικό οίκο Μαγικό Κουτί & Fata Morgana (www.themagicbox.gr).

Φωτογραφίζει και εκθέτει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ στο παρελθόν έχει βραβευθεί σε διάφορους διαγωνισμούς (δεύτερη θέση στο διεθνή φωτογραφικό διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Cantaria+10 με θέμα τη «φιλία»). Σύμφωνα με το Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών, για το έτος 2008/09 συγκαταλέχτηκε μέσα στους δέκα καλύτερους νέους φωτογράφους της Ελλάδας έπειτα από παρουσίαση της δουλειάς του στο Διεθνή Μήνα Φωτογραφίας (APhF:08).

Έχουν κυκλοφορήσει πέντε βιβλία του. Ο Καρλομάγνος και η κάμερα με τα μυστικά, συμπεριλήφθηκε από τo περιοδικό Διαβάζω στη λίστα των δέκα υποψήφιων καλύτερων πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων του εκδοτικού έτους 2008/09. Το 2009 κυκλοφόρησε το λεύκωμα Έδεσσα, το οποίο αποτελεί μια φωτογραφική συνδιαλλαγή με τον γενέθλιο τόπο του. Το λεύκωμα Daydreaming: εκατό Έλληνες του Βελγίου ονειρεύονται την Ελλάδα  εκδόθηκε σε πέντε γλώσσες το 2010 και παρουσιάστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ενώ οι φωτογραφίες εκτέθηκαν στην 15η Biennale Νέων Μεσογείου στην Θεσσαλονίκη. Το  μυθιστόρημα με τίτλο Η γενιά του Μπλακ Άουτ βγήκε το 2011, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα πρωτότυπο βιβλίο για τα ελληνικά εκδοτικά δεδομένα, το φωτογραφικό παραμύθι Wonderwood | Το Δάσος των Θαυμάτων, έργο που παρουσιάστηκε και εκτέθηκε στην Photobiennale Θεσσαλονίκης με θεματική τον "Λόγο" (Νοεμβρίος 2012).




Spyros Paloukis official website

ΠΗΓΗ:  http://theartfoundation.metamatic.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου