Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Τέχνη, ως υποπροϊόν: αυτά που δεν ζήτησε …κανείς, στο Γκάζι


Τα υποπροϊόντα είναι πάντα ο μεγάλος ‘μπελάς’: όταν η δουλειά σου είναι να καις κάρβουνο (π.χ. ανθρακίτη) για να παράξεις φωταέριο, τα υποπροϊόντα της καύσης γίνονται ένα τεράστιο βουνό που πρέπει να διαχειριστείς. Ταυτόχρονα όμως τα υποπροϊόντα είναι κι αυτά ένα είδος προϊόντος το οποίο μπορεί να αποφέρει κέρδη…


Στην έκθεση που φιλοξενείται στους χώρους της Τεχνόπολις, στο Γκάζι, με αφορμή τα εγκαίνια του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, ο εικαστικός και καθηγητής στο ΕΜΠ Αλέξανδρος Ψυχούλης , χρησιμοποιεί τη διφορούμενη έννοια του ‘υποπροϊόντος’ για να στήσει μια υπέροχη έκθεση. Υποπροϊόντα από την παραγωγή του φωταερίου και υποπροϊόντα του αστικού πολιτισμού συνδυάζονται αρμονικά.

Ως ‘υποπροϊόν’ ορίζεται η «ουσία ή το αντικείμενο που προκύπτει από μια διαδικασία παραγωγής, πρωταρχικός σκοπός της οποίας δεν είναι η παραγωγή αυτού του στοιχείου». Με αυτό το σκεπτικό και με μια εξαιρετική αφορμή, 12 εικαστικοί από διαφορετικές γενιές διερευνούν τις σχέσεις ’βιομηχανικής και εικαστικής παραγωγής’ και ανατέμνουν την έννοια του υποπροϊόντος.

Όπως υποστηρίζει ο γνωστός επιμελητής στο σημείωμά του «η ίδια η τέχνη εδώ και χρόνια στην Ελλάδα υπάρχει με όρους αντίστοιχους με αυτούς ενός ιδιότυπου υποπροϊόντος. Σε πείσμα της προσπάθειας να εξηγηθούν τα πάντα μέσα από στατιστικές, οι καλλιτέχνες παράγουν ασταμάτητα κάτι που κανείς δεν ζήτησε. Η παραγωγή αυτή ως μηχανιστική- αντανακλαστική αντίδραση του βίου είναι που αλλάζει το σημείο παρατήρησης, αποκαλύπτοντας αποσιωπημένες αλλά σημαίνουσες πτυχές του παρελθόντος και δυναμικές του μέλλοντος».
 
Στην έκθεση υπάρχουν εντυπωσιακές κατασκευές με αντικείμενα που ανήκουν σε μια άλλη εποχή αλλά επανα- χρησιμοποιούνται από τους καλλιτέχνες μεταδίδοντας την αίσθηση μιας εποχής που έκλεισε οριστικά πριν από περίπου 30 χρόνια (λάμπες φωταερίου, φιάλες), υπάρχουν όμως και videos που μεταφέρουν στον θεατή τη σύγχρονη εκδοχή του ‘υποπροϊόντος’. Συγκλονιστικό είναι το βίντεο το οποίο αναφέρεται σε μια γκροτέσκα συνήθεια των εργαζομένων όταν κάποιος συνάδελφός τους έβγαινε στη σύνταξη- γεγονός σπάνιο καθώς η θνησιμότητα των εργαζομένων στο Γκάζι ήταν ασύλληπτη για τα σημερινά δεδομένα. Τον περιέφεραν πάνω σε μια τάβλα, με το βιβλιάριο υγείας ανά χείρας και τραγουδούσαν στο πλαίσιο μιας μικρής γιορτής. Ένα είδος αντι-κηδείας!

---------------------------------------------------------------------------
«Υποπροϊόντα» Επιμέλεια: Αλέξανδρος Ψυχούλης (κτίριο «Μηχανουργείο», πρώην «Νίκος Γκάτσος»)
Ώρες λειτουργίας: 12:00 – 20:00.
Μέχρι την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου.
Συμμετέχουν οι: Νίκος Αρβανίτης, Γιάννης Γρηγοριάδης, Γιώργος Γυπαράκης, Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, Γιάννης Ισηδώρου, Κώστας Ιωαννίδης, Ζήσης Κοτιώνης, Λίνα Μαντίκου, Απόστολος Ντελάκος, Δημήτρης Ντοκατζής, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Μαρία Τσαγκάρη




ΠΗΓΗ:  theartfoundation.metamatic.gr

1 σχόλιο: