Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Θύμα βανδαλισμού ο πίνακας “Ελευθερία” του Ντελακρουά στο Λούβρο



Επίθεση από βανδάλους δέχθηκε ένα εθνικό σύμβολο της Γαλλίας, που εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρου και ανάγκασε σήμερα τους υπεύθυνους να απαγορεύσουν την είσοδο σε επισκέπτες. 

 Πρόκειται για τον πίνακα “Ελευθερία” που φιλοτέχνησε ο Ντελακρουά το 1830, τον οποίο σημάδεψαν με ανεξίτηλο μαύρο μαρκαδόρο. 


Οι αρχές συνέλαβαν μια 29χρονη γυναίκα για την οποία δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι έγραψε “AE911” στον καμβά.

Πρόκειται για το κλασικό σύμβολο της Γαλλικής Επανάστασης και έμεινε αθάνατο ως η κύρια εικόνα του γαλλικού φράγκου στο χαρτονόμισμα των 100, από το 1978 έως το 1995.

Ο πίνακας απεικονίζει μια γυμνόστηθη γυναικεία φιγούρα που με το ένα χέρι υψώνει τη γαλλική σημαία και με το άλλο ένα τουφέκι.

Το πρωί γαλλικά μέσα υπέθεταν ότι το σημείωμα θα μπορούσε να σχετίζεται με την ομάδα “Αρχιτέκτονες και Μηχανικοί για την αλήθεια της 11/9”, που θεωρεί ότι η κατάρρευση των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη το 2001 δεν θα μπορούσε να επέλθει απλά από δύο αεροπλάνα.

“Δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει πολιτική σημασία στο γεγονός μέχρι να ολοκληρωθούν οι αστυνομικές έρευνες” δήλωσε στο FRANCE 24 η υπεύθυνη επικοινωνίας του μουσείου Ραφαέλ Γουλφ.

Επίσης απέφυγε να μιλήσει για το μέγεθος της ζημιάς λέγοντας πως “η ομάδα αποκατάστασης εργάζεται σκληρά και αργότερα σήμερα θα γνωρίζουμε το πόσο άσχημα αλλοιώθηκε ο πίνακας “Ελευθερία””.

ΠΗΓΗ:  www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου