Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Σε έχω δει κάπου, κάπου σε ξέρω!

Αν ακούς συχνά από τους γύρω σου ότι τους θυμίζεις έντονα έναν γνωστό τους ή αν κάποιοι σου λένε ότι σε είδαν σε ένα μέρος που δεν έχεις επισκεφθεί ποτέ, ήρθε η ώρα να αρχίσεις να αμφισβητείς τις θεωρίες περί μοναδικότητας του ατόμου. Τουλάχιστον της εμφανισιακής!


Ο Καναδός φωτογράφος Francois Brunelle έχει αφιερώσει τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής του στον εντοπισμό ατόμων που, ενώ δεν συνδέονται με δεσμούς αίματος, μοιάζουν σαν δυο σταγόνες βροχής. Το πρότζεκτ του φέρει τον τίτλο I’m not a look-alike! και προσπαθεί να ενώσει άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους με απαραίτητο κοινό τους σημείο τις ομοιότητες που παρουσιάζουν στην εξωτερική τους εμφάνιση. Οι ίδιοι μπορεί να μένουν είτε στην ίδια πόλη είτε ακόμη και σε διαφορετική χώρα, ενώ το φύλο και η ηλικία δεν είναι απαραίτητο ότι ταυτίζονται πάντα. Οι συμμετέχοντες δεν είναι μοντέλα, αλλά απλοί άνθρωποι που μπορεί να μην έχουν ποζάρει ποτέ στην ζωή τους μπροστά σε επαγγελματία φωτογράφο. Ο Brunelle δεν ενδιαφέρεται να εντοπίσει εκείνους που μοιάζουν με κάποια διάσημη προσωπικότητα - χωρίς να αποκλείει και μια τέτοια περίπτωση από την διαδικασία αναζήτησής του - αλλά ψάχνει ουσιαστικά να βρει καθημερινούς ανθρώπους που τυχαίνει να μοιάζουν εντυπωσιακά παρόλο που δεν έχουν κάποια συγγένεια.

Η ιδέα αυτή γεννήθηκε από μια παρόμοια εμπειρία που είχε και ο ίδιος. Φίλοι του συνεχώς τον πείραζαν και του έλεγαν ότι μοιάζει στον Mr. Bean, τον γνωστό βρετανικό τηλεοπτικό χαρακτήρα. «Δεν ήξερα ποιος είναι μέχρι που τον είδα μια φορά στην τηλεόραση και κάπως τρόμαξα. Όταν τον είδα, είπα ‘Αυτός ο τύπος μου μοιάζει’ και ύστερα, όταν τελείωσε η εκπομπή και είδα το όνομά του, σκέφτηκα ‘Αχ, όχι. Είναι αλήθεια’».

Έτσι, το 2000, ο Brunelle ξεκίνησε το πρωτότυπο αυτό σχέδιο βασιζόμενος αρχικά στο προσωπικό του κοινωνικό δίκτυο από γείτονες, συγγενείς και φίλους μέσα στο οποίο αναζήτησε ανθρώπους που μοιάζουν μεταξύ τους. «Στην αρχή ήταν μόνο άνθρωποι που γνώριζα, κάποια ζεύγη που ήξερα ότι υπήρχαν, αλλά από ένα σημείο και έπειτα αυτά εξαντλήθηκαν. Έτσι πήγα στην τοπική εφημερίδα και τους είπα ‘Σας παρακαλώ, βοηθήστε το πρότζεκτ μου και πείτε στο κοινό ότι αναζητώ άτομα που μοιάζουν μεταξύ τους’». Καθώς η φήμη αυτού του πρότζεκτ εξαπλωνόταν, ο ίδιος άρχισε να ταξιδεύει στον Καναδά, την Αμερική και την Ευρώπη για να τραβήξει φωτογραφίες. Μέχρι στιγμής, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί φωτογραφίσεις στο δικό του στούντιο στο Μόντρεαλ, αλλά και ορισμένες ακόμα στο Τορόντο, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Λυών, στη Λωζάνη και στην Γενεύη.

Οι φωτογραφίες του είναι ασπρόμαυρες, καθώς η καθαρότητα και η απλότητα που προσφέρουν μπορεί να εξαλείψει περιττά στοιχεία, όπως το χρώμα του δέρματος ή των μαλλιών, και να επιτρέψει στον θεατή να εστιάσει στις απαραίτητες ομοιότητες που υπάρχουν στην δομή των προσώπων. Έως τώρα έχει απαθανατίσει με τον φωτογραφικό του φακό πάνω από 180 ζευγάρια, ενώ ο στόχος του είναι να φτάσει στα 200. Με την ολοκλήρωση των φωτογραφίσεων, σκοπεύει να εκδόσει ένα βιβλίο που θα περιλαμβάνει όλες αυτές τις ενδιαφέρουσες συνευρέσεις, αλλά επιθυμεί να διοργανώσει και μία έκθεση που θα περιοδεύσει ανά τον κόσμο.

Αν γνωρίζετε ανθρώπους που μοιάζουν μεταξύ τους ή αν έχετε εντοπίσει τον χαμένο δίδυμο «αδερφό» σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον φωτογράφο μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που ποστάρουν μια φωτογραφία τους στην σελίδα του στο Facebook με σκοπό να βρουν, όχι το άλλο τους μισό, αλλά τον «διπλό» εαυτό τους.







ΠΗΓΗ:  http://theartfoundation.metamatic.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου