Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Μπαλαρίνες στο δρόμο


Ο φωτογράφος Dane Shitagi δημιούργησε ένα πρωτοποριακό έργο με την ονομασία “Ballerina Project”, όπου φωτογραφίζει μπαλαρίνες εντός του αστικού τοπίου. Το project ξεκίνησε πριν 12 χρόνια στη Χονολουλού και από τότε έχει φωτογραφίσει χορεύτριες σε διάφορες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, η Βοστόνη και το Τορόντο. Η πλειονότητα των φωτογραφιών είναι ασπρόμαυρες και η σύνθεση αναδεικνύει μια απλότητα και αποπνέει μια γαλήνη που είναι συνυφασμένη με την τέχνη του μπαλέτου.


Στα τοπία που διαλέγει ο φωτογράφος προσπαθεί να δημιουργήσει αντίθεση μεταξύ της καμπύλης που έχει το γυναικείο σώμα μιας μπαλαρίνας που εκτελεί μια περίτεχνη κίνηση με τα αντικείμενα που βρίσκονται στην πόλη όπως μεταλλικά δοκάρια, φράχτες, κάγκελα, σκέπαστρα, πεζούλια, παράθυρα, κ.ο.κ. Σε άλλες περιπτώσεις το σκηνικό έχει μια δόση σουρεαλισμού όπως μια χορεύτρια που βρίσκεται σε μια διασταύρωση την ώρα που αυτοκίνητα διασχίζουν το δρόμο. Για τους λάτρεις δε της φωτογραφίας αξίζει να αναφερθεί πως μέχρι την άνοιξη το 2012 όλες οι φωτογραφίες είχαν τραβηχτεί με αναλογική κάμερα.

Στα δώδεκα χρόνια που διαρκεί το project ο Shitagi έχει βγάλει περισσότερες από 800 φωτογραφίες. Κάποιες από αυτές υπάρχουν διαθέσιμες στη σελίδα του project στο Facebook. Οι περισσότερες διατίθενται με συνδρομή σε ειδικό γι αυτό το σκοπό site που έχει φτιάξει όπου με μόλις $10 το χρόνο μπορεί κάποιος να ανατρέξει σε όλο το αρχείο όπως και σε νέες φωτογραφίες αλλά και να αγοράσει τυπωμένα αντίγραφα που κυκλοφορούν σε ειδικές εκδόσεις.






 ΠΗΓΗ: theartfoundation.metamatic.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου