Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

OPEN CALL- Cyber Art Space



Cyber Art Space
ιστοσελίδα: www.cyberartspace.net
email: info@cyberartspace.net

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ (OPEN CALL)- Cyber Art Space (www.cyberartspace.net)


Το Cyber Art Space (CAS) είναι μια διεθνής πειραματική έκθεση τέχνης στον κυβερνοχώρο, που θα λάβει χώρα αποκλειστικά στο διαδίκτυο. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό καλλιτεχνικό project, που στοχεύει να προσεγγίσει τον κυβερνοχώρο ως πραγματική και όχι ως εικονική διάσταση.
Η κεντρική ιδέα του project είναι εμπνευσμένη από το μικρόκοσμο του ατόμου, που η επιστήμη της φυσικής αναγνωρίζει ως σύμπαν (καθιστώντας τον έτσι ως πραγματικό, απτό χώρο) με όλες τις θεμελιώδεις δυνάμεις του σύμπαντος του ορατού και ευρέος κόσμου, που όλοι κατανοούμε στην καθημερινή μας ζωή. Με τον όρο θεμελιώδεις δυνάμεις εννοούμε την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, την ασθενή πυρηνική δύναμη, την ισχυρή πυρηνική δύναμη και τη βαρύτητα. Βέβαια στο μικρόκοσμο του ατόμου η βαρύτητα δεν είναι μετρήσιμη, ή είναι ακόμη κι ανύπαρκτη.

Ο κυβερνοχώρος δημιουργήθηκε (ή ίσως απλά ανακαλύφθηκε), εντός των δικτύων τηλεπικοινωνιών, που άμεσο και πρωταρχικό σκοπό είχαν και έχουν τη διευκόλυνση και ενδυνάμωση των επικοινωνιών, σε βαθμό εκμηδενισμού της έννοιας της απόστασης και του χρόνου, διαφοροποιώντας την έννοια και την αντίληψη του χωροχρόνου.
Με τα χρόνια όμως το πεδίο του κυβερνοχώρου διαφοροποιήθηκε, καθώς ο άνθρωπος διείσδυσε πιο δυναμικά σε αυτόν, μετατρέποντας τον σε μια νέα διάσταση (χώρο) της καθημερινότητας του. Αυτή η διάσταση δεν του δίνει πλέον μόνο τη δυνατότητα της επικοινωνίας, αλλά και της πλοήγησης.  Καθημερινά διακινείται υλικό (αλληλογραφία, αρχεία, γραφικά κλπ.) με διαφορετικά μέσα και εργαλεία μεταφοράς, επικοινωνίας, παράδοσης κλπ.
Το CAS προσεγγίζει τον κυβερνοχώρο ως χώρο πραγματικό, πανομοιότυπο με το μικρόκοσμο του ατόμου, με όλες τις θεμελιώδεις του δυνάμεις, εκτός της βαρύτητας, όπως ήδη αναφέρθηκε.
Καλλιτέχνες από όλα τα πεδία της τέχνης (ανεξάρτητα ή σε συνεργασία με επιμελητές) καλούνται να δημιουργήσουν έργα τέχνης σε ψηφιακή μορφή, προορισμένα και σχεδιασμένα για τους ήδη υπάρχοντες και σχεδιασμένους χώρους-δωμάτια, διαθέσιμα στο site του Cyber Art Space: www.CyberArtSpace.net. Υπάρχουν 12 διαφορετικοί τύποι διαδικτυακών δωματίων (cyber-rooms) από τα οποία οι καλλιτέχνες καλούνται να επιλέξουν το κατάλληλο για την παρουσίαση ή εγκατάσταση του έργου τους.  Κάθε δωμάτιο έχει τη δυνατότητα να φωτιστεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους, και πάλι κατ’ επιλογή του καλλιτέχνη. Οι χώροι που θα επιλεγούν για τα έργα θα κατασκευαστούν σε μια τρισδιάστατη αρχιτεκτονική κατασκευή/πλατφόρμα.
Όσον αφορά τους επισκέπτες, θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν και να περιηγηθούν στα δωμάτια της έκθεσης με τη χρήση του περιηγητή ιστού (web browser) του υπολογιστή τους, μέσα από την ιστοσελίδα του Cyber Art Space και της τρισδιάστατης κυβερνητικής κατασκευής που προορίζεται να φιλοξενήσει τα έργα των επιλεγμένων καλλιτεχνών. 

Οι καλλιτέχνες καλούνται να υποβάλουν τις ψηφιακές τους προτάσεις έως τις 31 Ιουλίου 2012.

Οι προτάσεις που θα γίνουν δεκτές θα ανακοινωθούν τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου 2012. Οι καλλιτέχνες που θα επιλεγούν θα ενημερωθούν μέσω e-mail.
Όλες οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν σε τρισδιάστατη ψηφιακή μορφή. Οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες ή ομάδες καλλιτεχνών θα λάβουν οδηγίες από τους διοργανωτές του CAS για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να στείλουν τα έργα τους. Οι προγραμματιστές και επιμελητές του CAS θα είναι στη διάθεσή τους κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, Οι καλλιτέχνες θα έχουν την ευθύνη να στείλουν τα τελικά τους έργα σε τρισδιάστατη ψηφιακή μορφή, τρεις ημέρες μετά την τελική τους επιλογή.
Για περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση ενδιαφέροντος οι καλλιτέχνες μπορούν να επισκέπτονται το site του project μας, όπου εμπεριέχεται μια βίντεο-παρουσίαση, μαζί με online φόρμα υποβολής αιτήσεων: www.cyberartspace.net. Η διαδικασία είναι απλή, αλλά σε κάθε περίπτωση μη διαστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε μέσα στις επόμενες 24 ώρες από την αποστολή του αιτήματός σας. 
           
Η έκθεση θα ανοίξει τις διαδικτυακές της πύλες στις 7 Σεπτεμβρίου 2012.
Στο ιστολόγιο (blog)  του site μας (που ενημερώνεται συχνά) μπορείτε να βρείτε σχετικά κείμενα.
Λόγω του διεθνούς χαρακτήρα του CAS η γλώσσα που χρησιμοποιείται σε κάθε δραστηριότητα και επικοινωνία είναι τα αγγλικά.


Για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με το CAS: info@cyberartspace.net
Περισσότερες πληροφορίες για το
CAS: www.cyberartspace.net


Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ CYBER ART SPACE

Δημήτρης Μιχάλαρος
Καλλιτεχνικός διευθυντής

Δημήτρης Μιχάλαρος, Μπάμπης Βενετόπουλος
Συνεπιμελητές

Παναγιώτης Χατζητσακύρης, Στελίνα Τσίφτη  
Σύμβουλοι επιμελητών/ Αρχιτέκτονες

Γιώργος Παγγοζίδης
Designer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου