Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Αν ανεβαίναμε όλοι οι άνθρωποι σε μία ζυγαριά, πόσο βάρος θα είχαμε;




Είμαστε βαριοί… όχι όλοι, αλλά όλοι μαζί, αν ανεβαίναμε αυτή τη στιγμή σε μία ζυγαριά, θα ζυγίζαμε 316 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη.


Οι υπέρβαροι του κόσμου αυτού, θα ήταν υπεύθυνοι για τα 16 εκατομμύρια τόνων, βάρος που αναλογεί σε 242 εκατομμύρια ανθρώπους κανονικού βάρους. Οι παχύσαρκοι δε, υπολογίζονται να είναι υπεύθυνοι για 3,8 εκατομμύρια τόνους, βάρος αντίστοιχο με αυτό 56 εκατομμυρίων ανθρώπων με κανονικό βάρος.
«Όλοι δέχονται ότι η αύξηση του πληθυσμού απειλεί την βιωσιμότητα του πλανήτη. Το ίδιο συμβαίνει, όμως και με τη μάζα του. Η έρευνά μας δείχνει πως το πάχος του πληθυσμού είναι μία επίσης μεγάλη απειλή», λέει ο Ian Roberts, υπεύθυνος της παραπάνω έρευνας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Οι απαιτήσεις σε ενέργεια που έχει κάθε είδος για να επιβιώσει δεν εξαρτάται μόνο από τον αριθμό του πληθυσμού του, αλλά και από τη συνολική του μάζα: όση μεγαλύτερη μάζα έχουν οι άνθρωποι, τόσο μεγαλύτερες ανάγκες έχουν σε ενέργεια, διατείνεται η μελέτη.
Ο Roberts και οι συνάδελφοί του, χρησιμοποίησαν στοιχεία του παγκόσμιου πληθυσμού από το 2005 στην ανάλυσή τους. Επίσης, χρησιμοποίησαν δείκτες μάζας σώματος ανά χώρα και υπολόγισαν το ποσοστό των ανθρώπων ανά πληθυσμό που είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι.
Ο μέσος όρος μάζας σώματος παγκοσμίως, είναι τα 62 κιλά. Υπάρχουν όμως μεγάλες διαφοροποιήσεις ανά χώρα. Ο μέσος όρος της μάζας κατά άτομο στη Βόρειο Αμερική (ΗΠΑ και Καναδάς) πχ είναι τα 80.7 κιλά. Έτσι, αν και η περιοχή φιλοξενεί μόλις το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι υπόλογη για το 34% της σωματικής του μάζας, εξαιτίας της παχυσαρκίας. Αντίθετα, η Ασία, αν και φιλοξενεί το 61% του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι υπεύθυνη μόλις για το 13% της σωματικής μάζας.
Μάλλον πρέπει να αδυνατήσουμε λίγο… πράγμα που αναμένεται πάρα πολύ σύντομα σε κάποιες χώρες, ειδικά της Νότιας Ευρώπης…(sic)
Πηγή: The Huffington Post, Digitallife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου