Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Ημέρα νίκης για την ελευθερία του Διαδικτύου: Οριστικό όχι από το Ευρωκοινοβούλιο στη συνθήκη ACTA!



Φωτό: https://twitter.com/judithineuropa
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε τελικώς οριστικά την ACTA, μία διεθνή συμφωνία, με την οποία έχει ασχοληθεί αρκετά το site μας (για όλο το ιστορικό του θέματος ανατρέξτε στο σχετικό μας tag) και, όπως έχουμε ξαναγράψει, είχε ως στόχο «να δημιουργήσει διεθνή πρότυπα στα ζητήματα που αφορούν τους τρόπους προστασίας και επιβολής των πνευματικών δικαιωμάτων» και έχει επικριθεί ευρέως για πιθανή επίθεση κατά των ελευθεριών του Διαδικτύου.



Οι υποστηρικτές της συμφωνίας πρότειναν την αναβολή της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, τα μέλη του όμως αποφάσισαν να μην καθυστερήσει περαιτέρω η απόφαση. Οι Ευρωβουλευτές ψήφισαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία κατά της ACTA (478 ψήφοι κατά και μόλις 29 υπέρ), ενώ υπήρξαν και 146 απόντες. Νωρίτερα, οι πέντε επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν την αναθεώρηση της ACTA υπέρ της απόρριψης της διεθνούς συνθήκης.
Οι διαμαρτυρίες εναντίον της ACTA όλους αυτούς τους μήνες ήταν ιδιαίτερα έντονες και οι κύριος λόγος γι’ αυτές ήταν η επιρροή που θα μπορούσε να έχει μία τέτοια συνθήκη στην ελευθερία του Internet. Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα της σημεία, άλλωστε, έδινε τη δυνατότητα σε Internet Providers να παραδίδουν σε κατόχους πνευματικής ιδιοκτησίας IP διευθύνσεις χρηστών που κατεβάζουν «παράνομο» περιεχόμενο.
Φαίνεται, πάντως, πως η όλη κινητοποίηση πέτυχε τους στόχους της, με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αποτελεί μία μεγάλη «νίκη» για όλους όσους υπερασπίζονται την ελευθερία του Διαδικτύου. Είμαστε χαρούμενοι για τις εξελίξεις, φυσικά όμως δεν εφησυχάζουμε και θα συνεχίσουμε να σας μεταφέρουμε όλα τα νέα που θα υπάρχουν γύρω από σχετικά ζητήματα, όταν αυτά προκύπτουν.
Πηγή: RT,
Digitallife  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου