Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Το πρωτοποριακό σύστημα που σου επιτρέπει να πληκτρολογείς με τη… σκέψη σου!

Ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα σύστημα που διαβάζει τo μυαλό και, για πρώτη φορά στην ιστορία, μπορεί να επιτρέψει σε ανθρώπους, οι οποίοι, για παράδειγμα, δεν είναι σε θέση να μιλήσουν ή να μετακινηθούν, να «πληκτρολογούν» λέξεις και φράσεις, γράμμα-γράμμα, μόνο με τη σκέψη τους. Αυτό μπορεί να συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να χρειάζεται να μετακινούν κάποιο μυ ή να αρθρώσουν κάποια λέξη.

Η «εφεύρεση» αυτή φέρνει ελπίδα σε άτομα με σοβαρές κινητικές δυσκολίες ή προβλήματα ομιλίας, όσον αφορά την επικοινωνία τους με τον έξω κόσμο, ταυτόχρονα, όμως, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τον καθένα, αλλά και να αλλάξει τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τη βοήθεια τεχνολογικών μέσων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές Bettina Sorger, Joel Reithler, Brigitte Dahmen και Rainer Goebel του τμήματος Ψυχολογίας και Νευρογνωστικής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ πρόκειται για το πρώτο σύστημα που «μεταφράζει» σκέψεις σε… γράμματα σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας «αμφίδρομη επικοινωνία με μία μόνο σάρωση».
Ο Sorger και οι συνεργάτες του -που εμπνέονται από τη δουλειά του κορυφαίου ερευνητή νευροεπιστήμης Adrian Owen- ισχυρίζονται ότι το νέο σύστημα απαιτεί πολύ λίγη προσπάθεια όσον αφορά την αρχική του ρύθμιση, ώστε να γίνει λειτουργικό. Αναφέρουν, επίσης, ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές εφαρμογής του, τόσο όσον αφορά τη διάγνωση, όσο και την επίτευξη επικοινωνίας με ασθενείς που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με το περιβάλλον ή έχουν σοβαρές κινητικές δυσλειτουργίες.
Πώς δουλεύει;
Αυτό το σύστημα πληκτρολόγησης χρησιμοποιεί μία μέθοδο νευροαπεικόνισης που ομομάζεται λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI) για να αναλύσει αιμοδυναμικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο – την κυκλοφορία του αίματος μέσα στη φαιά ουσία μας. Οι σχετικές ανταποκρίσεις που προκύπτουν προκαλούνται από νοητικές εικόνες που συνδέονται με κάθε γράμμα της αλφαβήτου χρησιμοποιώντας αλγόριθμους ανάλυσης υπολογιστή. Μόλις ο υπολογιστής ξεκινήσει να λειτουργεί, ο ασθενής μπορεί ελεύθερα να πληκτρολογήσει γράμματα, το ένα μετά το άλλο, χρησιμοποιώντας τον εγκέφαλό του. Κάθε γράμμα του αλφαβήτου αντιστοιχεί με ένα από τα 27 αξιόπιστα και διαφορετικά σήματα της σάρωσης fMRI.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, η οποία έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Current Biology, το σύστημα αυτό έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε ασθενείς. Στην αρχή οι ασθενείς κοίταξαν όλα τα γράμματα σε μία οθόνη και σκέφτηκαν κάτι για συγκεκριμένο χρόνο. Αφού σκέφτηκαν όλα τα γράμματα, μπορούσαν αμέσως να αρχίσουν την πληκτρολόγηση σε πραγματικό χρόνο, χάρη στις νέες μεθόδους ανάλυσης δεδομένων που αναπτύχθηκαν από την Sorger και την ομάδα της.
Προφανώς, η αποκωδικοποίηση δεν είναι τόσο γρήγορη όσο η πληκτρολόγηση με τα δάκτυλα, αλλά αποτελεί ένα γιγαντιαίο βήμα μπροστά και έχει τη δυνατότητα να αλλάξει σημαντικά τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με την τεχνολογία.
Πηγή: Gizmodo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου