Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

το σωματίδιο του "Θεού"Οι επιστήμονες βρίσκονται κοντά στο σωματίδιο του "Θεού" καθώς ανακοίνωσαν ότι είναι σχεδόν βέβαιοι ότι εντόπισαν ένα σωματίδιο που μοιάζει το Χιγκς, το σωματίδιο που θα επιβεβαίωνε ότι γνωρίζουμε πώς η ύλη αποκτά τη μάζα της (Vid)

Live: CERN scientists discover new subatomic... από euronews-en

Οι επιστήμονες του CERN ανακάλυψαν ένα νέο υποατομικό σωματίδιο που θα μπορούσε να είναι το μποζόνιο του Χιγκς, που θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την επιβεβαίωση της θεωρίας της δημιουργίας του Σύμπαντος.
 

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες απαιτούνται διαδικασίες επαλήθευσης  για να διασφαλισθεί ότι πρόκειται πραγματικά για τον κρίκο που λείπει στην αλυσίδα των στοιχειωδών σωματιδίων, όπως ανακοίνωσε και ο Τζο Ινκαντέλα, ο εκπρόσωπος του "μεγάλου πειράματος" που διεξάγεται στο ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο κατά τη διάρκεια επιστημονικού σεμιναρίου που οργανώθηκε στη Γενεύη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Έρευνας.
"Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι ανακαλύφθηκε ένα σωματίδιο σύμφωνο με τη θεωρία του μποζoνίου Χιγκς", ανακοίνωσε ο Τζον Γούμερσλι, επικεφαλής του Science and Technology Facilities Council της Βρετανίας, ο οποίος προσέθεσε πως το νέο μποζόνιο βρέθηκε στην περιοχή των 125.3 +- 0.6 Gev, με μία πιθανότητα 4.9 σίγμα, που μεταφράζεται σε περίπου 99.9999% συνολική πιθανότητα να υπάρχει το συγκεκριμένο σωματίδιο.
Μεταξύ άλλων, ο Τζο Ινκαντέλα δήλωσε: "Πρόκειται για ένα προκαταρκτικό αποτέλεσμα, αλλά πιστεύουμε ότι είναι πολύ ισχυρό και θεμελιωμένο".
" Σαμπάνια! ", με αυτόν τον τρόπο εξέφρασε ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς, 83 ετών, τη χαρά του μετά την ανακοίνωση για την ανακάλυψη του νέου υποατομικού σωματιδίου "συμβατού" με το μποζόνιο του Χιγκς.
"Είμαι έκπληκτος από την απίστευτη ταχύτητα με την οποία υπήρξαν αυτά τα αποτελέσματα...Ποτέ δεν είχα διανοηθεί ότι θα παρακολουθούσα εν ζωή κάτι τέτοιο και θα ζητήσω από την οικογένειά μου να βάλει τη σαμπάνια να παγώνει", αναφέρει σε ανακοίνωσή του η οποία εστάλη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου όπου διδάσκει.
Ο ίδιος ωστόσο ήταν παρών στο επιστημονικό σεμινάριο που οργανώθηκε από το CERN στη Γενεύη για την παρουσίαση των ιστορικών αποτελεσμάτων του Μεγάλου Πειράματος.

Τα στοιχεία που έχουν ήδη επεξεργαστεί οι επιστήμονες είναι περισσότερα συγκριτικά με την τελευταία ανακοίνωση του Δεκεμβρίου και χρησιμοποιώντας αντιδράσεις που έφταναν τα 8 TeV σε σχέση με τα 7 ΤeV της περσινής χρονιά.
Στα 8 ΤeV το Higgs είναι 35% πιθανότερο να εμφανιστεί σε κάποια αντίδραση, παρουσιάζοντας μια μεγαλύτερη γκάμα αντιδράσεων στις οποίες συμμετέχει. Τέλος, τα αποτελέσματα από το πείραμα ATLAS, είναι επίσης υποστηρικτικά για την ύπαρξη του νέου σωματιδίου, και δίνουν ενέργεια 125.5 GeV με πιθανότητα 5 σίγμα.

SigmaLive Περισσότερα


Higgs
Ένα νέο σωματίδιο, που ταιριάζει πολύ στην περιγραφή του μποζονίου του Χιγκς, γνωστό και ως σωματίδιο του Θεού, ανακάλυψαν οι επιστήμονες του ευρωπαϊκού οργανισμού πυρηνικών ερευνών (CERN), έξω από τη Γενεύη.
«Πρόκειται σίγουρα για μποζόνιο, και πολύ πιθανό για το μποζόνιο του Χιγκς. Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή αλλά είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τη συνέχεια», είπαν σήμερα οι ερευνητές. Η ανακοίνωσή τους στο αμφιθέατρο του CERN έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους συναδέλφους τους, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ο Πίτερ Χιγκς, ο βρετανός φυσικός, που έδωσε το όνομά του στο επίμαχο σωματίδιο τη δεκαετία του '60. «Ποτέ δεν περίμενα να συμβεί αυτό όσο ζω», δήλωσε συγκινημένος ο Χιγκς.
«Η σημερινή ανακοίνωση είναι απόδειξη του ταλέντου και της ικανότητας των ερευνητών. Είπα στην οικογένειά μου να βάλει την σαμπάνια στην κατάψυξη», δήλωσε ο βρετανός επιστήμονας, που παρακολούθησε συγκινημένος την ανακοίνωση μέσα στο αμφιθέατρο του CERN, του ευρωπαϊκού οργανισμού πυρηνικών ερευνών.
Μαζί του βρίσκονταν στο CERN για την ανακοίνωση και τρεις ακόμα επιστήμονες που βοήθησαν στη διατύπωση της θεωρίας για το μποζόνιο του Χιγκς τη δεκαετία του '60.
Οι ειδικοί πάντως, επισημαίνουν πως δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί οριστικά η ανακάλυψη πριν από τον Οκτώβριο, καθώς ο επιταχυντής σωματιδίων του εργαστηρίου πρέπει να κλείσει για εργασίες συντήρησης.
«Αν δεν ήμουν ειδικός, θα σας έλεγα ότι το βρήκαμε. Ως επιστήμονας όμως, πρέπει να τονίσω ότι πρέπει να περιμένουμε για να το επιβεβαιώσουμε απόλυτα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ραλφ-Ντίτερ Χόαγιερ, γενικός διευθυντής του CERN.
«Για να καταλάβετε τη σημασία του μποζονίου του Χιγκς, αν δεν υπήρχε αυτό, δε θα υπήρχατε ούτε εσείς», τόνισε ο Χόαγιερ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη σημασία του σωματιδίου του Θεού.
Οι επιστήμονες τόνισαν επίσης ότι η έρευνα για το μποζόνιο εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα από ότι περίμεναν, χάρη και στην εκπληκτική απόδοση των ανιχνευτών και επιταχυντών του CERN που κατασκευάστηκαν μετά από γενιές εμπειρίας και τεχνογνωσίας, αλλά και στην απίστευτη δουλειά του τμήματος που αναλύει τα δεδομένα στους υπολογιστές.
H παρουσίαση και η συνέντευξη Τύπου των αποτελεσμάτων έγινε σήμερα το πρωί στο αμφιθέατρο του CERN στη Γενεύη.
Παρά την απαγόρευση δηλώσεων που είχε επιβληθεί στους ερευνητές, ανεπίσημες δηλώσεις που έγιναν μέσα στην εβδομάδα αποκάλυψαν ότι οι ανιχνευτές ATLAS και CMS, κατέγραψαν ίχνη ενός σωματιδίου που μοιάζει με το μποζόνιο του Χιγκς.
Για να γίνει επισήμως δεκτή η ανακάλυψη, οι ερευνητές θα πρέπει να αποδείξουν ότι το νέο σωματίδιο συμπεριφέρεται όπως το Χιγκς.
Πηγη: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου