Βλέποντας την παραπάνω φωτογραφία θα νομίζετε πως βλέπετε ένα δωμάτιο από ένα 4-5 αστέρων ξενοδοχείο, έτσι δεν είναι; Κι όμως, είναι η φωτογραφία από ένα … κελί, στη φυλακή Bastoy, στη Νορβηγία.
Η φυλακή αυτή βρίσκεται σε απόσταση μίας ώρας από την πρωτεύουσα της χώρας, το Όσλο και είναι προσβάσιμη με πλοίο, καθώς βρίσκεται πάνω σε πολύ όμορφο νησάκι. Η φιλοσοφία αυτού του σωφρονιστικού ιδρύματος, φαίνεται από την πρώτη στιγμή που κάποιος πατάει το πόδι του στο ειδυλλιακό τοπίο. Όλη η λειτουργία του νησιού και των εγκαταστάσεων είναι ευθύνη των κρατουμένων.
Υποδέχονται τους επισκέπτες, τους βοηθούν να αποβιβαστούν και αν σας φαίνεται περίεργο που το κάνουν αυτό, αντί να προσπαθούν να δραπετεύσουν, δείτε το στο τέλος του post.
Η Νορβηγική εκδοχή του Αλκατράζ ή του Κορυδαλλού, διαθέτει αρκετές παραλίες στις οποίες οι τρόφιμοι κάνουν μπάνιο και ηλιοθεραπεία το καλοκαίρι, ασχολούνται με το ψάρεμα, ενώ για την άθλησή τους, η φυλακή διαθέτει γήπεδα τένις, ακόμα και σάουνα. Αντί να ζουν σε μικροσκοπικά κελιά, οι τρόφιμοι ζουν σε μικρές ξύλινες κατοικίες βαμμένες σε ζεστά χρώματα και έχουν μαζί τους τα κλειδιά των δωματίων τους για να μπαίνουν και να βγαίνουν όποτε θέλουν. Τα «κελιά» είναι εξοπλισμένα με βιβλιοθήκες, τηλεοράσεις και τη δική τους κουζίνα. Αυτό που δεν διαθέτει η φυλακή Bastoy, είναι οπλισμένοι φρουροί και ηλεκτροφόροι φράχτες. Δεν υπάρχει κάτι άλλο εκτός από τη θάλασσα να περιορίζει τους 115 τρόφιμους που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα. Από εμπόριο ναρκωτικών, μέχρι βιασμό και δολοφονίες. Κι όμως, ελάχιστοι έχουν δοκιμάσει να αποδράσουν.
Όπως θα δείτε τον διευθυντή των φυλακών να λέει στο βίντεο, το σκεπτικό του σωφρονιστικού συστήματος στη Νορβηγία είναι… ο σωφρονισμός. Κι αν το σωφρονιστικό σύστημα δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων και δεν τους δημιουργεί την αίσθηση ότι μπορούν να υπάρξουν στην κοινωνία χωρίς να είναι εγκληματίες, τότε κι εκείνοι θα συνεχίσουν να εγκληματούν.
Η Νορβηγία έχει το χαμηλότερο ποσοστό δολοφονιών στον κόσμο, ενώ σύμφωνα με τα στατιστικά της συγκεκριμένης φυλακής, μόνο το 16% των «φυλακισμένων» σε αυτή, επιστρέφει στην παραβατικότητα μέσα σε 2 χρόνια μετά το τέλος των ποινών τους. Ποσοστό που είναι εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με άλλες χώρες που δεν έχουν τόσο φιλελεύθερες μεθόδους σωφρονισμού, στις οποίες, περίπου το 45% των φυλακισμένων συνεχίζουν την παραβατική τους συμπεριφορά, μετά την αποφυλάκισή τους.
Πηγή: techEblog
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου