Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Μια μπαταρία που μπορείς να την… ψεκάσεις

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rice του Texas δημιούργησαν μία μπαταρία, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε, ψεκάζοντάς (!) την πάνω σε κάθε επιφάνεια.



Για να δημιουργηθεί αυτή η «ψεκαζόμενη» μπαταρία, η ομάδα αποσυναρμολόγησε τα χημικά στοιχεία από μία μπαταρία ιόντων λιθίου και τα μετέτρεψε σε σπρέι χρωμάτων. Αυτά τα χρώματα τοποθετήθηκαν στη συνέχεια, με μία συγκεκριμένη σειρά, το ένα πάνω στο άλλο. Η σωστή τοποθέτηση των layers είχε ως αποτέλεσμα να μπορούν να αποθηκεύουν και να παρέχουν ενέργεια, όπως ακριβώς μία συμβατική μπαταρία.
Στο πείραμα, η ομάδα ψέκασε εννέα κεραμικά πλακάκια με τα χρώματα και τα συνέδεσε παράλληλα. Χρησιμοποίησε, βέβαια και ένα ηλιακό πάνελ που συλλαμβάνει ενέργεια από λευκό φως εργαστηρίου. Η μπαταρία που προέκυψε είναι ικανή να παρέχει σταθερό ρεύμα 2,4 Volt για πάνω από έξι ώρες, ενώ στις δοκιμές διατήρησε περίπου το 98% της χωρητικότητάς της μετά από 60 κύκλους φόρτιστης.
Με την τελειοποίηση αυτής της τεχνικής, θα μπορούσε να απελευθερωθεί η σχεδίαση μπαταριών και να «ξεκολλήσει’ από τις ορθογώνιες και κυλινδρικές μπαταρίες Li-Ion, επιτρέποντας μεγαλύτερη ποικιλία στο design. Και φυσικά αυτό αποτελεί μία πολύ σημαντική εξέλιξη, στην προσπάθεια της σχεδίασης των συσκευών του μέλλοντος.
Πηγές: Mashable & The Verge & Digitallife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου