Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Δίδακτρα στους «αιώνιους φοιτητές» και... αύξηση θητείας: Ποια μέτρα εξετάζονται


Συνολικό σχέδιο για περικοπές 11,5 δισ. ευρώ πρόκειται να υποβάλει η κυβέρνηση στην τρόικα στις 24 Ιουλίου. Μεταξύ των προτάσεων που έχουν τεθεί στο τραπέζι της διαβούλευσης είναι η επιβολή διδάκτρων στους «αιώνιους» φοιτητές, η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, η πληρωμή των κληρικών κατά 50% από το κράτος, καθώς και ο περιορισμός άλλων δαπανών, όπως προνοιακά επιδόματα, δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων, περικοπή στα εφάπαξ, μείωση φαρμακευτικής δαπάνης, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και Οργανισμών, μισθοί ΔΕΚΟ.

Το μνημόνιο ορίζει ότι τα μέτρα των δισ. ευρώ, πρέπει να έχουν ορίζοντα υλοποίησης διετία 2013 – 2014 και το πιο πιθανό είναι η κυβέρνηση να παρουσιάσει στην τρόικα τα μέτρα με ορίζοντα διετίας. Εξάλλου, όπως έγινε σαφές από χθες το όποιο αίτημα για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής μεταφέρεται στην καλύτερη περίπτωση το φθινόπωρο ενώ η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να υλοποιήσει το πρόγραμμα και να πείσει για την αποτελεσματικότητα της.

Επί του παρόντος, κανένα μέτρο δεν έχει κλειδώσει. Η πρώτη αναγνωριστική σύσκεψη έγινε την Πέμπτη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάννη Στουρνάρα, με τη συμμετοχή των υπουργών Χρήστου Σταϊκούρα, Πάνου Παναγιωτόπουλου, Ευρυπίδη Στυλιανίδη, Αντώνη Μανιτάκη, Κωστή Χατζηδάκη, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, Ανδρέα Λυκουρέτζου, Αντώνη Ρουπακιώτη και Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Η διυπουργική θα συνεχίσει τις συζητήσεις τη Δευτέρα και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Τετάρτη σε σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Σήμερα, Παρασκευή, θα υπάρξει τεχνική σύσκεψη με συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων.

Κεδίκογλου: Πρώτο μέλημα να μην υποστούν άλλες θυσίες οι Έλληνες

«Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να μην υποστούν άλλες θυσίες οι Έλληνες» υποστήριξε σε σημερινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, αναφερόμενος στο πακέτο των περικοπών που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για το 2012 αλλά και για τη διετία 2013-2014. «Παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις να κρατήσουμε τη γραμμή 'όχι άλλα βάρη'» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής σημείωσε ότι έχει τεθεί ήδη προς συζήτηση και εκτίμησε ότι μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση θα έχει δώσει εκείνα τα δείγματα τα οποία θα της επιτρέψουν να το διεκδικήσει.

Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητικοί παράγοντες δήλωσαν μετά τη χθεσινή σύσκεψη πως για το 2012 δεν θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων, υπό την αυστηρή αίρεση, όμως, ότι θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Μάρτιο, ύψους 3 δισ. ευρώ που υπάρχουν ήδη στο Μνημόνιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα ειδικά μισθολόγια, για μέρος των οποίων έχουν ήδη προταθεί ισοδύναμα μέτρα.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, για τα ειδικά μισθολόγια των στρατιωτικών έχουν ήδη εξευρεθεί ισοδύναμα μέτρα 40 εκατ. ευρώ για το 2012 και ακόμη 120 εκατ. ευρώ για το 2013, ώστε να μην γίνουν οι περικοπές στις αποδοχές των ενόπλων δυνάμεων. Η εξοικονόμηση θα προέλθει κυρίως από μεταθέσεις πληρωμών σε εξοπλιστικά προγράμματα και επανεξέταση συγκεκριμένων συμβάσεων.

Σύμφωνα, με το Έθνος, η κυβέρνηση θα θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ισοδύναμα μέτρα 220 εκατ. από μειώσεις δαπανών, για να μην περικόψει κατά 12% τους μισθούς των 200.000 υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Υπάρχουν, ωστόσο, δυο σενάρια, καθώς αν η τρόικα δεν αποδεχτεί το σύνολο των μέτρων, τότε η κυβέρνηση θα ζητήσει τη «διάσωση» τουλάχιστον των ένστολων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται η εφημερίδα, έχουν εξευρεθεί τα αντίστοιχα κονδύλια ύψους 170-220 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου, από τις περικοπές των ειδικών μισθολογίων έχουν προϋπολογιστεί εξοικονομήσεις 200 εκατ. ευρώ για το 2012 και 400 εκατ. ευρώ το 2013.

Επιπρόσθετα αναζητούνται μέτρα 4 δισ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από περικοπές κοινωνικών επιδομάτων αλλά και από αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

Το Βήμα αναφέρει ότι σε αυτό το πλαίσιο, στο «τραπέζι» βρίσκονται προνοιακά επιδόματα, δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων, περικοπή εφάπαξ, μείωση φαρμακευτικής δαπάνης, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και Οργανισμών, ισοδύναμα μέτρα για τις απολύσεις, μισθοί ΔΕΚΟ και άλλες λειτουργικές δαπάνες.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η κυβέρνηση αναζητά σωσίβιο ακόμη και σε προτάσεις εξοικονόμησης δαπανών που αγγίζουν κληρικούς, φοιτητές και φαντάρους.

Πιο συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρει ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο οι κληρικοί να να πληρώνονται τον μισό μισθό τους από το Δημόσιο και τον υπόλοιπο μισό από την ίδια την Εκκλησία. Επιπλέον, οι «αιώνιοι φοιτητές» αν θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, θα πρέπει να πληρώνουν δίδακτρα για τα έτη πέραν των κανονικών χρόνων φοίτησης. Τέλος εξετάζεται η αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου