Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Τι τρέχει με το Republic;


Αυτό είναι λοιπόν το νέο ρεύμα στον ελληνικό κινηματογράφο –κρίνοντας τουλάχιστον από το στιλ των ελληνικών ταινιών που προβάλλονται στο φετινό πρόγραμμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας: το νέο-νουάρ.
Το σκληρό θρίλερ, η έντονη περιπέτεια, οι δυναμικές ερμηνείες και τα σκηνοθετικά στιλ με ένταση και σφιχτό ρυθμό. Ιστορίες που φλερτάρουν με το έγκλημα στην κλασική κινηματογραφική του εκδοχή, αλλά μέσα στη σημερινή πολιτικο-κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα που αποτελεί τον ιδανικό τόπο/χρόνο και αφορμή για να στηθεί το Έγκλημα όπως το ονειρεύονται οι σκηνοθέτες.
Μία ταινία αυτής της γενιάς, που ξεχωρίζει, είναι το “The Republic” που κάνει πρεμιέρα στις Νύχτες, την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, στις 22:30, στον κινηματογράφο Δαναός 1.
Πρόκειται για την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Δημήτρη Τζέτζα: ένα πολιτικό θρίλερ με καταιγιστική δράση και εντυπωσιακό cast που θυμίζει graphic novel.
Μια ιστορία εκδίκησης, μία συνεχής πάλη χαρακτήρων μέσα σε ένα σύστημα που βρομάει. To σενάριο συναντάει διεφθαρμένους πολιτικούς που ξεπουλάνε τη χώρα για να πάρουν μίζες, γυναίκες που έχουν πέσει θύματα trafficking, μπάτσους που εκμεταλλεύονται μετανάστες, αδίστακτους επιχειρηματίες… και τότε όλοι αυτοί μπλέκονται σε μία ιστορία εκδίκησης που ανατρέπει τα πάντα. Διαπλεκόμενος μεγαλοδημοσιογράφος με το όνομα Μάριος Σφήκας πληρώνει τύπο ονόματι Αχιλλέα για να κάνει παράνομες παρακολουθήσεις. Ο Αχιλλέας όμως βλέπει κάτι που ξεπερνά τα όρια της ηθικής του και παραιτείται από το βρώμικο παιχνίδι, με αποτέλεσμα να γίνουν όλα ένα εφιαλτικό χάος που μυρίζει βενζίνη, φόβο και αίμα. Και όπως λέει η ταινία, «η οργή είναι το μόνο κίνητρο που μπορεί να σε κρατήσει ζωντανό».
image
Όσο για το κάστ; Εντυπωσιακό. Στην ταινία παίζουν οι ηθοποιοί: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Γιάννης Στάνκογλου, Τάκης Σπυριδάκης, Ερρίκος Λίτσης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Αλεξάνδρα Χασάνι, Δημήτρης Λιόλιος, Πέτρος Λαούδης, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Κώστας Νικούλη, Μπάμπης Παπανικολάου, Νικόλαος Ρούσαλης, Σουλτάν Αμίρ, Kazuaki Shitamori, Αντώνης & Χάρης Μήτρου, Blaine Reinenger, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Κιμούλης και η Ζωή Λάσκαρη.
Ο σκηνοθέτης
Ο Δημήτρης Τζέτζας είναι ανεξάρτητος κινηματογραφιστής με την έδρα του να εναλλάσσεται ανάμεσα σε Αθήνα και Los Angeles. Σπούδασε σκηνοθεσία και διεύθυνση φωτογραφίας στο San Francisco. Αργότερα μετοίκησε στο Los Angeles όπου εργάστηκε ως βοηθός μοντέρ και post production assistant στην Jerry Bruckheimer Films, σε blockbusters όπως το Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, το G-Force και το National Treasure: Book of Secrets. Εργάστηκε και μαθήτευσε δίπλα σε αρκετούς βραβευθέντες και υποψηφίους για Oscar μοντέρ όπως οι Michael Kahn, William Goldenberg, Mark Goldblatt, Bud Smith, David Brenner, σκηνοθέτες όπως ο Rob Marshall, ο Jon Turteltaub, ο Mike Newell και o guru των ειδικών εφέ, Hoyt Yeatman, καθώς επίσης και για τον συνθέτη ταινιών και θρυλικό κιθαρίστα των Yes, Trevor Rabin. Μεταξύ 2011 και 2013 σκηνοθέτησε διάφορα βίντεο κλιπ για τους Planet of Zeus (Leftovers, Vanity Suit, Vigilante), τους Tango with Lions (A Long Walk) και τους Wish Upon a Star (Sleep on It) ενώ δούλεψε και ως 2nd Unit Director στην μεγάλου μήκους ταινία Suburban Gothic του σκηνοθέτη Richard Bates Jr. Έκτοτε είναι αφοσιωμένος αποκλειστικά στο The Republic.
· Πρεμιέρα "The Republic" - Δαναός 1, Λ. Κηφισίας 109 - 30 Σεπτεμβρίου στις 22:30
· Η ταινία είναι συμπαραγωγή των ABC Production, Point Blanc Pictures, NOVA Cinema και θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 19 Νοεμβρίου από την Village.
image










πηγή : AthensVoice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου