Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Open Call for “V for Versatility”

Open Call for “V for Versatility”
Remember, remember, the fifteenth of November




     Στα πλαίσια του AthensCon θα φιλοξενηθεί μία εικαστική έκθεση με θέμα «V for Versatility». Με αφορμή τη συμβολική εξέλιξη της μορφής του Guy Fawkes και της Μάσκας του V, το AthensCon προσκαλεί 100 καλλιτέχνες από όλες τις μορφές Τέχνης, μεμονωμένα ή σε ομάδες, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν τη δική τους παραλλαγή της μάσκας του V. Τα έργα τους θα εκτεθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, ώστε να διασκεδάσουν, να προβληματίσουν, να θλίψουν ή και να προκαλέσουν τους επισκέπτες.
      Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν την πρότασή τους, με περιγραφή, καθώς και ένα μίνι βιογραφικό τους, στην διεύθυνση 3ergastirio@gmail.com έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2015. Στους καλλιτέχνες θα παρέχουμε εμείς τις μάσκες που θα τροποποιηθούν!

Δυο λόγια για τον Guy Fawkes και τη Μάσκα του V
       Ο Guy Fawkes (1570-1606) ήταν ένας Άγγλος στρατιώτης και ταυτόχρονα μέλος των Καθολικών Συνωμοτών που οργάνωσαν τη Συνομωσία της Πυρίτιδας στις 5 Νοεμβρίου του 1605. Σκοπός τους ήταν να ανατινάξουν το Παλάτι, ώστε να δολοφονήσουν το Βασιλιά, την οικογένειά του, αλλά και τα μέλη της αριστοκρατίας. Το σχέδιο, ωστόσο, απέτυχε και ο Fawkes με τους συνεργάτες του συνελήφθηκαν, βασανίστηκαν και τελικά εκτελέστηκαν για προδοσία.
   Σήμερα, 310 χρόνια μετά το θάνατό του, η μορφή του Guy Fawkes αποτελεί σύμβολο αγωνιστικότητας εναντίον κάθε είδους εξουσίας και καταπίεσης, ενώ η Μάσκα του V γίνεται ολοένα και περισσότερο διαδεδομένη, καθώς φοριέται από διαδηλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο. Παράλληλα, όμως, εμπνέουν και την Τέχνη. Ο William Shakespeare έγραψε το έργο Macbeth, ενώ ο John Lennon συνέθεσε το τραγούδι Remember στο άλμπουμ Plastic Ono Band (1970). Οι Alan Moore και David Lloyd αποκτούν πηγή έμπνευσης για το κόμικ V for Vendetta, το οποίο έπειτα διασκευάζεται για τη μεγάλη οθόνη το 2005 με τους Hugo Weaving και Natalie Portman.


Διευκρινήσεις σχετικά με τα έργα και τις συμμετοχές:  
  
  
  • Στους συμμετέχοντες της έκθεσης θα δοθεί δωρεάν πάσο εισόδου στο Athenscon για τα εγκαίνια του φεστιβάλ στις 14 Νοεμβρίου, καθώς κι ένα αντίγραφο του καταλόγου της έκθεσης.   
  • Οι διαστάσεις της μάσκας του V είναι 24 εκατοστά πλάτος και 20 εκατοστά ύψος, είναι κατασκευασμένη από σκληρό πλαστικό και συνοδεύεται από μαύρο λάστιχο πάχους ενός εκατοστού για την τοποθέτηση στο πρόσωπο.   
  •    Η μάσκα του V παρέχεται στους καλλιτέχνες από την διοργάνωση της έκθεσης κατόπιν συνεννόησης για τα διαθέσιμα σημεία παραλαβής. Υπάρχει η δυνατότητα αποστολής ταχυδρομικά σε καλλιτέχνες που διαμένουν εκτός Αθηνών. 
  • Οι καλλιτέχνες μπορούν να επέμβουν ελεύθερα στην μάσκα του V, καθώς και να χρησιμοποιήσουν υλικά της επιλογής τους. Ωστόσο το τελικό μέγεθος του έργου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 35 εκατοστά σε πλάτος και τα 25 εκατοστά σε ύψος. Κατ’ εξαίρεση και κατόπιν συνεννόησης, θα μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε έργα μεγαλύτερου μεγέθους, αν τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα αυτή.   
  • Τα έργα θα φιλοξενηθούν σε έναν ενιαίο τοίχο μήκους 14 μέτρων και ύψους 2 μέτρων. Η τελική θέση του εκάστοτε έργου θα εξαρτηθεί από το σύνολο των συμμετοχών με γνώμονα την αρμονική τοποθέτηση τους με στόχο την ανάδειξη των έργων.    
  • Η πρόταση των καλλιτεχνών για το έργο τους θα μελετηθεί και προεγκριθεί από την επιμελητική ομάδα και τον διοργανωτή της έκθεσης. Εφόσον εγκριθεί το έργο και υπηρετώντας το πνεύμα της ελεύθερης δημιουργικότητας δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση, ούτε εξαίρεση έργου από την έκθεση, εκτός κι αν υπόκειται σε περίπτωση κινδύνου για  τη δημόσια υγεία.    
  • Με την παράδοση των έργων ζητούμε επίσης απαραιτήτως τον τίτλο του έργου, καθώς και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Επίσης αν οι καλλιτέχνες το επιθυμούν μπορούν να μας δώσουν την ηλεκτρονική διεύθυνση της προσωπικής τους σελίδας ή κάποιας σελίδας που φιλοξενεί τα έργα τους.   
  • Τέλος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, ότι η διοργάνωση του Athenscon δεσμεύεται να αναδείξει και να προωθήσει τα έργα των καλλιτεχνών της έκθεσης «V for Versatility» και μετά το πέρας του Athenscon σε αντίστοιχες εκδηλώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού για ένα χρόνο έως τον Νοέμβριο του 2016. Ύστερα θα έργα θα επιστραφούν στους καλλιτέχνες (κατόπιν συνεννόησης που να εξυπηρετεί αμφότερα), χωρίς να έχουμε καμία χρηματική αξίωση από πιθανή πώληση των έργων κατά την διάρκεια των εκθέσεων και χωρίς να επέμβουμε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μεταξύ καλλιτεχνών και συλλεκτών έργων τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου