Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

‘’ΜΝΗΜΗ ΠΟΥ ΧΑΡΑΖΕΙ’’. 16 Οκτωβρίου, (6μ.μ. με 10μ.μ.) πρώτη ατομική έκθεση της Ειρήνης Μνατσακανιάν στην γκαλερί ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ.



Η γκαλερί ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ (Αγ. Αντωνίου 26) εγκαινιάζει την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, (6μ.μ. με 10μ.μ.) την πρώτη ατομική έκθεση της Ειρήνης Μνατσακανιάν με τίτλο ‘’ΜΝΗΜΗ ΠΟΥ ΧΑΡΑΖΕΙ’’.

Από την αρχή της εικαστικής της πορείας η Ειρήνη Μνατσακανιάν έχει ως αφετηρία τον άνθρωπο. Προσωπικά βιώματα, μνήμες, γεγονότα, πράξεις και εικόνες που ξεκινούν από τον ίδιο της τον εαυτό μεταποιούνται σε στοιχεία του εικαστικού της λόγου. Θέτει ερωτήματα που την απασχολούν και πυροδοτεί εμβόλιμα έναν διάλογο με σκοπό να εγείρει συναισθήματα – συγκινήσεις στον θεατή, επιδιώκοντας μέσω του έργου της στο μοίρασμα μιας κοινής εμπειρίας.
Η συνθήκη του πρόσφυγα που εκδιώκεται από την χώρα του σήμερα γίνεται επίκαιρη και η ιστορία επαναλαμβάνεται, ενεργοποιώντας στην μνήμη της τις τέσσερις γενιές προσφύγων από την Αρμενία που ακολουθούν την ιστορία της οικογένειάς της. Κατά πόσο η ταυτότητά μας ορίζεται από την καταγωγή μας; Ορίζει όμως η καταγωγή την ταυτότητά μας
Η Ειρήνη Μνατσακανιάν, κατανοώντας  πόσο σημαντική κι εύθραυστη είναι η μνήμη, τυπώνει, σφραγίζει ίχνη ξεχασμένα από το χρόνο και με ισχυρή πίεση είναι σαν να επαναλαμβάνει ξανά και ξανά την ιστορία. Καρφώνει τον κενό και τον γεμάτο χώρο  και γεμίζει το λευκό με την καθαρότητα της γραμμής. Απλώνει χρώματα τρυφερά, υδάτινα, φίλτρα της μνήμης, που γίνονται ένα σώμα  με το χαρτί. Το μέταλλο γίνεται πεδίο εγγραφής της μνήμης. Η φθορά της εγγραφής, γίνεται φθορά της ανάμνησής. Τραβώντας  χαράξεις πάνω στην μήτρα του μέταλλου, θαρρείς γίνονται χαράξεις στην ψυχή χωρίς επιστροφή.


ΓΚΑΛΕΡΙ ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ
Αγ. Αντωνίου 26
59100, Βέροια
Τ: +30 23310 70327
e-mail: gallerypapatzikou@gmail.com
website: www.papatzikou.gr

Ώρες & μέρες λειτουργίας
ΤΡ-ΠΕΜ-ΠΑΡ 17¨00 - 21¨00
ΤΕΤ - ΣΑΒ 10¨00 - 14¨00


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου