Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

"Το παιδί είναι ο πατέρας του ανθρώπου" έγραψε ο Άγγλος ποιητής W. Wordsworth


 Τζάνη Χριστίνα, Άτιτλο, λάδι σε καμβά, 40 x 40 cm, 2015

Ερευνώντας ένα κομμάτι για την παιδική κακοποίηση στο διαδίκτυο προέκυψε η πληροφορία για την περίπτωση της Mary Ellen McCormack. Η Mary Ellen, μια Αμερικανίδα, οδήγησε με την υπόθεση της στη δημιουργία του Ιδρύματος της Νέας Υόρκης για τη Πρόληψη της Κακοποίησης του παιδιού.

Γεννημένη το Μάρτιο του 1864, έχοντας χάσει το βιολογικό της πατέρα, δίνεται από τη μητέρα της που δεν είχε  την οικονομική δυνατότητα να τη φροντίσει, στο Ίδρυμα Φιλανθρωπιών της Νέας Υόρκης.
Το Ίδρυμα έδωσε παράνομα, χωρίς τα έγγραφα υιοθεσίας τη δίχρονη Mary υπό τη φροντίδα του Θωμά και της Μαρίας McCormack. Μετά το θάνατο του Θωμά, η Μαρία παντρεύτηκε τον Francis Connolly και μετακόμισαν μαζί σε ένα διαμέρισμα όπου εκεί έγινε αισθητή από τους γείτονες η κακομεταχείριση της Mary Ellen. Η θετή της μητέρα τη χτυπούσε, την ανάγκασε να κάνει βαριές δουλειές και τη κλείδωνε συχνά στη ντουλάπα.

Μια γειτόνισσα κάλεσε σε βοήθεια τη κυρία Wheeler, η οποία ήταν  εκπρόσωπος
της εκκλησίας των Μεθοδιστών. Εφόσων η κυρία αυτή δεν είχε νομική κάλυψη και δε μπορούσε να επέμβει κάλεσε την υπηρεσία προστασίας ζώων. Η υπηρεσία ανέλαβε με το σκεπτικό ότι το παιδί είναι ένα ζώο άρα αφού δεν έχει το δικαίωμα ενός ανθρώπου, έχει το δικαίωμα ενός αδέσποτου σκύλου.
Η Etta Wheeler κέρδισε την επιμέλεια της Mary.

Αυτό ήταν το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της Εταιρίας Πρόληψης της
Βίας προς τα παιδιά της Νέα Υόρκης. Το ενδιαφέρον στράφηκε επιτέλους στη θυματοποίηση των παιδιών.


 πηγές εδώ και εδώ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου