Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

O ΄Οσκαρ Ολιβέρα στο Πάρκο Ναυαρίνου - Τετάρτη 17/6/15


Κινήματα και αγώνες στη Λατινική Αμερική σήμερα

Την Τετάρτη 17/6 στις 20:00 το Αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο Ναυαρίνου σας καλεί σε

εκδήλωση-συζήτηση με τον ΄Οσκαρ Ολιβέρα, από τη Βολιβία.

Οικοδομώντας πέρα από τις κυβερνήσεις


Ο Όσκαρ Ολιβέρα, ακτιβιστής, συγγραφέας και συνδικαλιστής από τη Βολιβία, πρωτοστάτησε στο αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού που άρχισε τον Απρίλιο του 2000 στην Κοτσαμπάμπα (“Πόλεμος του Νερού”) καθώς και στη δημιουργία της Συντονιστικής Επιτροπής για την Υπεράσπιση του Νερού και της Ζωής (La Coordinadora de Defensa del Agua y de la Vida). Όταν το σύστημα του νερού στην Κοτσαμπάμπα ιδιωτικοποιήθηκε και παραδόθηκε στην εταιρεία Bechtel με έδρα το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, ο κόσμος ξεσηκώθηκε και απάντησε με διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες και οδοφράγματα που κατέληξαν στην ανάκτηση της διαχείρισης του νερού. “Η Συντονιστική Επιτροπή για την Υπεράσπιση του Νερού και της Ζωής, μια ανοιχτή συνέλευση στην οποία μπορούσαν να συμμετέχουν όλοι, ήταν η απόδειξη ότι οι άνθρωποι είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους στα κόμματα και τους θεσμούς που κυβερνούσαν τη χώρα”.


Το 2005, το κίνημα το για το νερό τελειώνει με την κατάληψη της εξουσίας από το κόμμα MAS-IPSP και Πρόεδρο της χώρας τον Έβο Μοράλες. Ο Ολιβέρα, κριτικός απέναντι στην κυβέρνηση Μοράλες, υποστηρίζει ότι “οργανώσεις όπως η Συντονιστική Επιτροπή που αποτέλεσε την κοινωνική βάση ανόδου του Μοράλες στην Προεδρία διαλύθηκαν και πολλά από τα μέλη της δελεάστηκαν ώστε να γίνουν κυβερνητικοί υπάλληλοι, ενώ όσοι μείναμε από την ίδια πλευρά, όσοι δεν αλλάξαμε, γίναμε σήμερα αντικείμενα συκοφαντίας, στιγματισμού, απειλών και επιθέσεων”.

Τι συμβαίνει σήμερα στη Βολιβία μετά από δέκα χρόνια διακυβέρνησης από ένα κόμμα που αναδείχθηκε από τα κάτω, μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες; Ποια είναι η κατάσταση του κινήματος και η σχέση του με το κράτος; Κυρίως, όμως, ποιες είναι οι μορφές των αγώνων όσων συνεχίζουν να ονειρεύονται και να χτίζουν έναν κόσμο ελευθερίας, αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας πέρα από τις κυβερνήσεις;

Μετά την συζήτηση θα προβληθεί το 23λεπτο ντοκυμαντέρ
«Βολιβία. Ο πόλεμος του νερού. Απρίλιος 2000»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου