Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

O Tάσος Πρωτοψάλτου στο Διεθνές Συμπόσιο Σκηνογραφίας της Πράγας

Στο Διεθνές Συμπόσιο Σκηνογραφίας της Πράγας Layering Reality: The Right to Mask (Επικαλύπτοντας την Πραγματικότητα: Το Δικαίωμα στην Επικάλυψη) συμμετείχε ο Τάσος Πρωτοψάλτου. Το Διεθνές Συμπόσιο Σκηνογραφίας πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου στην πόλη της Πράγας και διοργανώθηκε από τον διεθνή φορέα Prague Quadrennial of Performance Design and Space, τον σημαντικότερο διεθνώς φορέα με ιστορία εβδομήντα ετών, σχετικά με τη Σκηνογραφία και τον σκηνικό χώρο. Το Διεθνές συμπόσιο εντάσσεται στο διετές πρόγραμμα εκδηλώσεων οι οποίες θα ολοκληρωθούν με τη Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας Prague Quadrennial 2015 στην Πράγα. Στα πλαίσια των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου Σκηνογραφίας παρουσίασαν διαλέξεις 50 θεωρητικοί, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο. Το Συμπόσιο επιμελήθηκαν και συντόνισαν η Sodja Lotker καλλιτεχνική διευθύντρια της Prague Quadrennial 2015, η Maaike Bleeker θεωρητικός του θεάτρου και διευθύντρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και ο Julian Hetzel καλλιτέχνης του θεάτρου και της περφόρμανς.

Ο Τάσος Πρωτοψάλτου παρουσίασε το θεωρητικό και καλλιτεχνικό πλαίσιο του έργου του βασισμένου στην μπαρόκ όπερα του Claudio Monteverdi H Στέψη της Ποππαίας (L'Incoronazione di Poppea, 1642). Η διάλεξή του με θέμα L'Incoronazione di Poppea: Costumed Body and Site Specifity in Opera Performance (H Στέψη της Ποππαίας: Το Ενδεδυμένο Σώμα και ο Δεδομένος Χώρος στην Όπερα) παρουσίασε το ιστορικό πλαίσιο της δημιουργίας της αριστουργηματικής όπερας του Claudio Monteverdi καθώς και την καλλιτεχνική του προσέγγιση σε αυτήν η οποία συνδυάζει αρχιτεκτονική, αρχαιολογία, in situ δράση, σκηνογραφία και ενδυματολογία με πρωταγωνίστρια στο ρόλο της Poppea τη βεροιώτισσα σοπράνο Μαρία Παλάσκα. Το έργο δημιουργήθηκε εξολοκλήρου στην πόλη της Βέροιας ενώ την σκηνοθεσία, τη σκηνογραφία, την ενδυματολογία και την παραγωγή υπογράφει ο Τάσος Πρωτοψάλτου.
Ο Τάσος Πρωτοψάλτου γεννήθηκε το 1980 στην Βέροια. Σπούδασε Παραστατικές Τέχνες, Σκηνογραφία, Ενδυματολογία και Καλές Τέχνες στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Ρώμης, στο Wimbledon School of Art του Λονδίνου και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Συμμετέχει σε διεθνείς λυρικές και θεατρικές παραγωγές. Διδάσκει στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, έχει διδάξει, παρουσιάσει διαλέξεις και εκδώσει διεθνώς.
Φωτογραφία
Η Στέψη της Ποππαίας του Claudio Monteverdi
Σκηνοθεσία, Σκηνικά, Κοστούμια: Τάσος Πρωτοψάλτου
Σοπράνο: Μαρία Παλάσκα
Φωτογραφία: Μάνος Λιανίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου