το ψηλότερο του ψηλότερου ( σχόλιο του αναρτητή) |
1ο Εργαστήριο
Ζωγραφικής
Υπεύθυνος: Γιάννης Ζιώγας, Ζωγράφος, Επίκουρος Καθηγητής
ΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΓΛΥΠΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ/Νότιο Πεδίο 2014
(Τίτλος υπό διερεύνηση)
Όλα αυτά είναι έργα που εκκινούν από την πίστη για την κοινωνική και πολιτική υπέρβαση, από την εμπιστοσύνη σε μια εξέλιξη που θα ερχόταν. Είναι έργα που πιστεύουν ότι υπάρχει ένα «πάνω» το οποίο πρέπει να προσεγγιστεί και να ενωθεί με το «κάτω» που βρίσκεται στο εδώ στο τώρα. Το κατακόρυφο στην τέχνη έχει παράδοση που παραπέμπει στις επιμήκεις φιγούρες της βυζαντινής αγιογραφίας, στην Ταφή του Κόμητα Οργκάθ του Γκρέκο, σε όλες εκείνες τις εικόνες όπου ο Παράδεισος ως μια νοητή παρουσία υπάρχει και η εικόνα δείχνει τη σύνδεση του επίγειου με το επουράνιο. Είτε ως μια διαδικασία κοινωνικής εξέλιξης είτε ως ένας μεταφυσικός/θρησκευτικός στοχασμός το κατακόρυφο σχήμα αναδεικνύει έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο χώρο οπτικής έκφρασης που ακόμη διερευνάται.
Σήμερα 2014, τι νόημα έχει να φτιάξεις ένα τέτοιο έργο; Τι νόημα έχει να δημιουργηθεί μια γλυπτική κατασκευή που θα αναφέρεται σε έργα όπου η εμπιστοσύνη στο μέλλον είναι αξιωματική; Το 1ο Εργαστήριο θα διερευνήσει αυτό το αίτημα πραγματοποιώντας τον Χειμώνα/Άνοιξη μια σειρά κατασκευών που θα έχουν τον τίτλο υπό διερεύνηση: ΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΓΛΥΠΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Το 1ο Εργαστήριο Ζωγραφικής σε συνεργασία με την Διοίκηση του Νότιου Πεδίου των Ορυχείων Πτολεμαΐδας θα επιχειρήσει να απαντήσει σε αυτά τα θέματα κατασκευάζοντας το ψηλότερο γλυπτό στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα το ψηλότερο γλυπτό στην Ελλάδα είναι το έργο ΣΤΗΛΗ του Ζογγολόπουλου που βρίσκεται στην Στάση Ευαγγελισμός στην Αθήνα. Το έργο θα υλοποιηθεί υπό τον συντονισμό του Γιάννη Ζιώγα επίκουρου καθηγητή συντονιστή του 1ου Εργαστηρίου. Συνεργάτης στον συντονισμό είναι η Κική Στούμπου. Στην περιοχή του Νότιου Πεδίου υπάρχουν εκατοντάδες εξαρτήματα από μηχανολογικό εξοπλισμό που καταλήγουν ως υλικό για χύτευση. Η Διοίκηση του Νότιου Πεδίου παραχωρεί στο 1ο Εργαστήριο πρόσβαση στο υλικό για να δημιουργηθεί σε κεντρικά σημεία του Νότιου Πεδίου τριδιάστατες κατασκευές .
Στην διαδικασία μπορούν να συμμετάσχουν έως 15 φοιτητές/τριες του ΤΕΕΤ που το δηλώσουν και έχουν αποδείξει ότι μπορούν να εργαστούν με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό. Θα επιλεγούν από όσους/ες τυχόν δηλώσουν μόνο εκείνοι/ες που πληρούν αυτό το βασικό κριτήριο καθώς και την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στην επιβίωση του ΤΕΕΤ. Η εργασία θα είναι δύσκολη, σε σκληρές καιρικές συνθήκες, μέσα στη λάσπη και το κρύο. Βασικό μέρος της διαδικασίας είναι η προσέγγιση της κριτικής σκέψης (critical thinking). Όσοι/ες συμμετέχουν θα κληθούν να τεκμηριώσουν την προσέγγισή τους με κείμενο. Ο καλλιτέχνης δεν είναι ούτε ένα θλιβερός χειρώνακτας, των προσωπικών του εμμονών ούτε ένας “πεφωτισμένος” αμόρφωτος υστερικός των δημοσίων σχέσεων, τουλάχιστον όχι οι καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Ο καλλιτέχνης είναι ένας στοχαστής των ιδεών, των εικόνων και της κοινωνικής συμμετοχικότητας, κοινωνός και βαθύς γνώστης της πορείας εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού.
Για τη διαδικασία θα απαιτηθεί χρόνος, κόπος και απόλυτη αφοσίωση.
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 έως ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014
Η διαδικασία θα αναπτυχθεί στα παρακάτω στάδια:
1. Καταγραφή/αποτύπωση του υπάρχοντος υλικού.
2. Σύνταξη έως τεσσάρων προτάσεων όπου θα λαμβάνονται υπ’ όψη οι δυνατότητες, το υπάρχον υλικό, η θέση.
3. Κατάθεση ιδεών/προτάσεων στη Διοίκηση το Νότιου Πεδίου.
4. Επιλογή έργων
5. Κατασκευή των έργων.
Η διαδικασία μπορεί να ενταχθεί και στο πλαίσιο της Διευρυμένης πρακτικής Άσκησης για όσους/ες δεν έχουν ακόμη εργαστεί σε αυτήν.
Ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος (στην firstpaintingworkshop@uowm.gr):
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου
Όσοι/ες επιλεγούν θα μεταβούν στο Νότιο Πεδίο την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου και την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 για να καταγράψουν το υλικό και να ξεκινήσει η διαδικασία εργασίας. Ήδη έχουν υπάρξει δύο προκαταρκτικές επισκέψεις διερεύνησης του χώρου και έχουν εντοπιστεί αντικείμενα ενδιαφέροντος
Ευχαριστούμε τον κ. Γιάννη Ιωακείμ Διευθυντή Κλάδου, Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, Ορυχείο Νότιου Πεδίου, για την δυνατότητα που δίνει στο 1ο Εργαστήριο να υλοποιήσει αυτήν την ερευνητική/εικαστική διαδικασία και για την υποστήριξή του στην προσπάθεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου