Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Τα πολύτιμα ευρήματα του «Τάφου του Ποιητή»

Την αδιαμφισβήτητη αξία των μουσικών αρχαιολογικών ευρημάτων του «Τάφου του Ποιητή», που βρέθηκαν πριν περίπου 30 χρόνια στη Δάφνη Αττικής, θα επιχειρήσουν να αναδείξουν πέντε Έλληνες και ξένοι ειδικοί, την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στις 19:00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


Ο «Τάφος του ποιητή», το σημαντικότατο αυτό μουσικό εύρημα, χρονολογούμενο στην Κλασική Εποχή (περ. 430 π.Χ.), μετά την πάροδο τριάντα ετών περίπου από την ημέρα που το έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, μελετάται για πρώτη φορά από κορυφαίους ερευνητές και αξιοποιείται επιστημονικά.

Πρόκειται για δύο συναφείς ασύλητους αρχαίους τάφους, οι οποίοι βρέθηκαν στην οδό Όλγας 53 από τον αρχαιολόγο Άγγελο Λιάγκουρα και ανασκάφηκαν από τη Β΄ Εφορεία Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων.

Ο ένας από τους τάφους ήταν πλούσια κτερισμένος. Αριστερά και δεξιά του νεαρού νεκρού, ίσως θύματος του λοιμού των Αθηνών, είχαν τοποθετηθεί προσφιλή του αντικείμενα. Γύρω από το σκελετό βρέθηκαν τρία μουσικά όργανα: «τρίγωνον» (είδος άρπας), κέλυφος χελώνας (ηχείο λύρας) και αυλός.

Εκτός αυτών ανακαλύφθηκαν σπαράγματα παπύρου, τέσσερα ξύλινα κηρωμένα πινακίδια, ξύλινη κασετίνα, χάλκινος κονδυλοφόρος, έξι οστέινοι αστράγαλοι και δύο χάλκινα ομοιώματα αστραγάλων, σιδερένια ξύστρα και σιδερένιο πριόνι.

Η καλή κατάσταση των ευρημάτων επιτρέπει αφενός να διαβαστούν μέχρι ενός σημείου τα κείμενα και αφετέρου να ανακατασκευαστούν τα μουσικά όργανα (λύρα, άρπα και αυλός). Η άρπα, μάλιστα, γνωστή μόνον από τη σύγχρονή της εικονογραφία, αποτελεί μοναδικό εύρημα του συγκεκριμένου είδους  οργάνου.

Η εκδήλωση

Η εκδήλωση - που θα διεξαχθεί στα ελληνικά και αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση και ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με δελτία προτεραιότητας- θα αρχίσει με σύντομο χαιρετισμό του Επίκουρου Καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής (Τμήμα Μουσικών Σπουδών), Στέλιου Ψαρουδάκη.

Η Ευτυχία Λυγκούρη - Τόλια, τέως Προϊσταμένης της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, θα μιλήσει για την οικογενειακή ταφή στη Δάφνη του 430 π.Χ. και θα περιγράψει λεπτομερώς όλα τα στάδια της ανασκαφής, από τον εντοπισμό των ευρημάτων, έως την τοποθέτησή τους στην προθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιώς.

Ο Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Έρλανγκεν-Νυρεμβέργης της Γερμανίας, Έγκερτ Πέλμαν, θα προσεγγίσει τα θέματα του περιεχομένου των Τάφων Ι και ΙΙ και της χρονολόγησης της ταφής και θα αναφερθεί διεξοδικά σε όλα τα ευρήματα και ειδικότερα στα στάδια συντήρησης και αποκατάστασης του παπύρου, τα οποία και θα περιγράψει αναλυτικά.

Ο Ομότιμος Ερευνητής Ελληνικής Φιλολογίας στο Κολέγιο All Souls της Οξφόρδης, Μάρτιν Γουέστ, θα μιλήσει για τα γραπτά και το πολιτισμικό τους πλαίσιο.

Ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέλιος Ψαρουδάκης, θα αναλύσει το θέμα «Ο αυλός της Δάφνης: ένας αντιπρόσωπος του πρώιμου τύπου του οργάνου».

Ο Χρήστος Τερζής, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα δώσει διάλεξη με θέμα «Η άρπα της Δάφνης: μοναδικό δείγμα του τριγώνου της Κλασικής Περιόδου».

Η εκδήλωση θα κλείσει με συζήτηση με το κοινό, ενώ για τα μέλη της Ερευνητικής και Ακαδημαϊκής Κοινότητας θα γίνει ζωντανή αναμετάδοση μέσω του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι-Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.

ΠΗΓΗ: TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου