Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

«Το Κεφάλαιο» του Κώστα Γαβρά

                                             


Μετά τον Μάρξ, ο δικός μας ο Κώστας Γαβράς, γράφει στον κινηματογράφο με τα δικά του μέσα «Το Κεφάλαιο». Παρακολουθήσαμε AVANT PREMIERE την ταινία του, εδώ στις Βρυξέλλες, παρουσία του σκηνοθέτη και των δυο πρωταγωνιστών. Στο πολύκεντρο της FLAGEY, η κεντρική αίθουσα, με χωρητικότητα πάνω των επτακοσίων ατόμων, κατάμεστη. Κόσμος πολύς που ήρθε, όχι μόνο να τιμήσει τον συνεπέστατο δημιουργό, αλλά κυρίως να απολαύσει την ποιότητα της δουλειάς του, να αφουγκραστεί τις αγωνίες του


Η ταινία δυνατή, απολαυστική, όπως το τονίζει ο ίδιος. Θέλει η τέχνη, ακόμη κι εκείνη όπως η δική του, να καταγγέλλει, αλλά να μη χάνει την ουσία της, τον ψυχαγωγικό της ρόλο.
Ο Κώστας Γαβράς, μας εκπλήσσει με μια ταινία τόσο επίκαιρη. Η άνοδος στο θρόνο ενός τραπεζίτη, το κύκλωμα προώθησης του, οι δεσμεύσεις του. Ενός ανθρώπου που βρίσκεται να έχει τεράστια εξουσία στα χέρια του, υπηρετεί το χρήμα, παραδίνεται στις απολαύσεις που του προσφέρουν τα bonus των εκατομμυρίων. Οδηγεί ανθρώπους στην εξαθλίωση και στη φτώχεια, σπεκουλάρει με την αγορά επιχειρήσεων και τραπεζών. Η μαφία του τραπεζικού συστήματος, αυτή που σήμερα κυβερνά τον κόσμο, που ελέγχει κάθε νόμιμη, αλλά κυρίως τροφοδοτείται από όλες τις παράνομες δραστηριότητες, σε πλήρη δράση. Σύνθημα τους: να πάρουμε από τους φτωχούς για να δώσουμε στους πλούσιους. Ο κόσμος των αρπακτικών αποτυπωμένος με τρόπο άμεσο, χωρίς υπερβολές, αληθινό. Τόσο αληθινό, όσο και η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα, όπως μόνο η τέχνη ξέρει να την παρουσιάζει για να είναι αφομοιώσιμη και μηνυματική. Διαφορετικά χάνεται και ισοπεδώνεται μέσα στη μικρότητα του καθημερινού, τη φτήνια του ατομικού, του περιπτωσιακού.
Ο Κώστας Γαβράς μας εκπλήσσει με την τόσο ανανεωμένη απόδοση του. Το σύγχρονο σενάριο του, το στήσιμο των ηθοποιών του, την ταχύτητα και την οπτική γωνία του φακού του. Αποτέλεσμα προσβάσιμο σε νέες γενιές, σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη αυτή τη ματιά την πλούσια σε εμπειρία και αναζήτηση, αλλά αχόρταγη στη δημιουργία, σε νέα εκφραστικά μέσα, που δε φοβάται.
Ο Κώστας Γαβράς μιλά χωρίς περιστροφές για τον πόλεμο που έχει αρχίσει.Μετρά ήδη χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια θύματα. Χρέος του να τον καταγράψει, όπως εξάλλου πρώτος σύγχρονος των γεγονότων, έκανε ένας άλλος δικός μας, δυόμιση χιλιάδες χρόνια πριν, ο Θουκυδίδης.
Γιατί κάθε καλλιτέχνης, άνθρωπος του πνεύματος, όταν έχει συνείδηση του ρόλου του,  κάνει κτήμα κοινό την αγωνία του για τον πόλεμο και τις ολέθριες συνέπειες του για τον άνθρωπο και την κοινωνία.
Ο Κώστας Γαβράς μιλά, στο διεθνές κοινό, με τη γαλήνη και τη δύναμη του δημιουργού, του αναγνωρισμένου, που έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη του κοινού του. Μιλά με ειλικρίνεια. Μιλά για την Ελλάδα και την απίστευτη σπέκουλα σε βάρος της. Μιλά, δι` αυτής, για τις χώρες  που την ακολουθούν, αλλά και εκείνες που θα ακολουθήσουν την τύχη της. Το θετικό; Ο κόσμος τον ακούει. Λέτε να είμαι τόσο αισιόδοξος; Έχω όμως την αίσθηση πως πλέον, ο κόσμος, όλο και μεγαλύτερος σε αριθμό, ο Γάλλος, ο Βέλγος, ο Άγγλος, ο Γερμανός, έχουν ανοίξει τα αυτιά τους. Γιατί δεν πιστεύουν πια στα μάτια τους με όσα συμβαίνουν γύρω τους. Με όσα ετοιμάζουν για μας, για όλους μας!

Ο Κώστας Γαβράς, εδώ και τέσσερις δεκαετίες ακολουθεί την πηγαία του έμπνευση, την ανάγκη κάθε γνήσιου καλλιτέχνη για αλήθεια. Γιατί αυτή είναι η μοίρα κάθε δημιουργού να μη βολεύεται με τίποτα λιγότερο από αυτήν. Μας την προσφέρει με  γενναιοδωρία, με νόημα. Ας την ψηλαφήσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου