Υπάρχει ένα σκαθάρι. Το σκαθάρι της ερήμου Namib, που προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα εντελώς εχθρικό περιβάλλον. Στην έρημο Namib η βροχόπτωση μετριέται σε μισή ίντσα κάθε χρόνο. Έτσι, το σκαθάρι, συσσωρεύει το 12% του βάρους του σε νερό που παίρνει από την ατμόσφαιρα, τον αέρα. Εμπνευσμένοι από αυτή την εκπληκτική ικανότητα του σκαθαριού, οι επιστήμονες της NBD Nano, κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα μπουκάλι που γεμίζει μόνο του με νερό και θα βγει στο εμπόριο το 2014.
Κάθε πρωί, το ανθεκτικό σκαθάρι, ανεβαίνει πάνω σε ένα λόφο άμμου, γυρίζει αντίθετα από την φορά του ανέμου και το νερό που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, απορροφάται από τις υδροφιλικές επιφάνειες της πλάτης του και αποθηκεύεται σε ένα μέρος του σώματός του. Μιμούμενοι την φύση, ο Deckard Sorensen και οι συνεργάτες του, τοποθέτησαν σε μία επιφάνεια με υδροφιλικές και υδροφοβικές επικαλύψεις, χρησιμοποίησαν ένα ανεμιστήρα για να διοχετεύσουν ρεύματα αέρα στην επιφάνεια και τελικά, κατάφεραν να συγκεντρώσουν μία ποσότητα νερού. Το πείραμα αυτό, οδήγησε στον σχεδιασμό και κατασκευή ενός μπουκαλιού που γεμίζει μόνο του νερό.
«Η νανοτεχνολογία μας βοηθά να αναπαράγουμε την λειτουργία που συμβαίνει στην πλάτη του σκαθαριού και βλέπουμε αυτό το κατασκεύασμα να χρησιμοποιείται από μαραθωνοδρόμους, μέχρι και ανθρώπους που ζουν στον 3ο κόσμο και υποφέρουν από την έλλειψη καθαρού νερού στη χώρα τους. Στόχος μας είναι η λύση που προσφέρουμε να είναι οικονομική, ενώ η ίδια τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θερμοκήπια ή οροφές. Ακόμα δεν έχουμε σκεφτεί πόσο μακριά μπορεί να μας οδηγήσει αυτή η τεχνολογία».
Και πώς θα δουλεύει αυτό; Με τι ενέργεια; Το μπουκάλι που κατασκευάστηκε δεν χρειάστηκε παρά μερικά φωτοβολταϊκά κύτταρα και ένα μικρό συσσωρευτή, άρα χρειάζεται ελάχιστη ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι η συσκευή θα μπορεί να συνδεθεί σε ένα όχημα, ή ακόμα και να λαμβάνει ενέργεια από το ανθρώπινο σώμα και πάλι να συγκεντρώνει το απαραίτητο νερό από τον αέρα, ώστε να γεμίζει.
Μπορούμε να μιλάμε για μία εκπληκτική ανακάλυψη; Αν σκεφτείτε τον εαυτό σας παγιδευμένο σε μία έρημο με ανύπαρκτη βροχόπτωση, αν σκεφτείτε ότι θα μπορείτε να έχετε ένα μπουκάλι νερό συνέχεια μαζί σας, ή αν έχετε συνειδητοποιήσει πόσο υποφέρουν παιδιά και ενήλικες στην Αφρική ειδικά, από την έλλειψη φρέσκου νερού, ίσως μιλάμε για μία ανακάλυψη που θα ήταν άξια να προταθεί για Νόμπελ.
Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν 11 τετράκις εκατομμύρια λίτρα νερού στην ατμόσφαιρα, αριθμός που θα μπορούσε να καλύψει σε ένα ποσοστό του τις ανάγκες κατανάλωσης περιοχών και λαών που δεν έχουν πρόσβαση σε άλλες πηγές.
One of the reasons to love science.
Πηγή: The Next Web & Digitallife
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου