Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΣ


                                                                             
  
ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΣ
ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ 1998 - 99

18 Φεβρουαρίου – 17 Μαρτίου 2012
Αίθουσα Β, γκαλερί TinT, Θεσσαλονίκη

Παράλληλα με την έκθεση Ultramarin στην Αίθουσα Α της γκαλερί TinT, εκτίθενται στην Αίθουσα Β της γκαλερί –μεταξύ άλλων- μια σειρά από μεγάλα πορτραίτα του Τάσου Μαντζαβίνου.
Τα έργα αυτά παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο  έκθεσης του καλλιτέχνη το 1999 στην γκαλερί TinT στη Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχουν δημοσιευμένα σε κατάλογο ή άλλο έντυπο και συμπυκνώνουν το βιωματικό χαρακτήρα της δουλειάς του Τ.Μ. με ιδιαίτερη ένταση.
Πολύ αργότερα, το 2012, ο Τ. Μ. γράφει ένα κείμενο που νομίζει κανείς ότι αναφέρεται ειδικά σ’ αυτά τα πορτραίτα:
 …όλες οι ανδρικές φιγούρες που ζωγραφίζω φορούν τον μπλε σκούρο επενδύτη του ναυτικού. Οι φιγούρες αυτές κυριαρχούν στον καμβά, χωρίς να υποδηλώνεται ο χώρος στον οποίο κινούνται. Δεν με ενδιαφέρει το σώμα και οι λεπτομέρειές του. Το ενδιαφέρον και η ουσία είναι το πρόσωπο και τα χέρια. Μου είναι απέραντα βαρετό και ανούσιο να ζωγραφίζω ό,τι δεν συμμετέχει στην έκφραση και την ιδέα. Όλα στον καμβά υπηρετούν και υπάρχουν για να αναδειχθεί ο «πρωταγωνιστής», που είναι ο ψυχισμός της ανθρώπινης φιγούρας…*

Ο Τ. Μ. αποτελεί μια σπάνια ζωγραφική περίπτωση: ενταγμένος σε μια παράδοση ταυτόχρονα ευρωπαϊκή και νεοελληνική, καταφέρνει να κάνει μια σύγχρονη ζωγραφική με όλο το λόγιο οπλισμό, αλλά και με γνήσιο λαϊκό ένστικτο.
Ο Τ. Μ. δεν αφηγείται μέσω εικόνων, όσο εικονίζει μέσα από αφηγήματα του νου του. Πάντα στο βάθος του μυαλού του υπάρχει μια ιστορία ανεπεξέργαστη, που ζητά να αρθρωθεί σε μορφή και όχι σε λόγο. Έχει τη σπάνια ικανότητα να αποκαλύπτει σιωπώντας και να περι-γράφει ότι είναι αδύνατο να ορισθεί. Η ζωγραφική του αποτελεί την ορατή πλευρά ψυχικών φαινομένων. Δυνατός κολορίστας, με αξίες πλαστικές, πυκνή, προσωπική και ακατάτακτη  γραφή, είναι ένας άμεσος και γνήσιος δημιουργός, που γεννά το έργο του μέσα από μια σπάνια αυτοαναλυτική διεργασία.



__________________________________________________________
* Φίλιππος Μπεγλέρης, Τάσος  Μαντζαβίνος:  Η δύναμίς μου εν ασθενεία τελειούται, εκδόσεις Πατάκη (Αθήνα 2012), σελ. 48-49



Γκαλερί TinT   TinT gallery 
Χρυσ. Σμύρνης  13, 546 22 Θεσσαλονίκη  13 Chrys. Smyrnis st., GR-546 22 Thessaloniki
tel. + 30 2310 235 689 - tel./fax + 30 2310 220 191 - tint@otenet.gr - www.tintgallery.gr
           




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου