Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Γλυπτά απο αλάτι

Ο Motoi Yamamoto έχει γίνει γνωστός για τις πραγματικά ιδιαίτερες συνθέσεις του… Τα γλυπτά του, αλλά και οι περίπλοκοι λαβύρινθοι που δημιουργεί, είναι κατασκευασμένα αποκλειστικά από… αλάτι!

Η έκθεση του καλλιτέχνη, στο Υπαίθριο Μουσείο Hakone στην Kanagawa της Ιαπωνίας, πραγματικά εντυπωσιάζει το κοινό…

Η ιστορία πίσω από την ασυνήθιστη τεχνική που χρησιμοποιεί ο Yamamoto δεν είναι, πάντως, ιδιαίτερα ευχάριστη. Ο ίδιος βρισκόταν στο τρίτο έτος φοίτησης στο College of Art του Kananawa, όταν η μικρότερη αδερφή του πέθανε στα 24 της χρόνια, δύο χρόνια μετά τη διάγνωσή της με καρκίνο στον εγκέφαλο. Για να μπορέσει να διαχειριστεί τη θλίψη του, αλλά και να τιμήσει τη μνήμη της, άρχισε να δημιουργεί «έργα τέχνης» από αλάτι. Ο λόγος ήταν πως το αλάτι έχει μία ιδιαίτερη θέση σε τελετουργικά σε περιπτώσεις θανάτων στην Ιαπωνία, θεωρώντας ότι αποκρούει το κακό.

Ο Yamamoto δημιουργεί τις εντυπωσιακές του συνθέσεις, γεμίζοντας ένα πλαστικό μπουκάλι με λευκό αλάτι και, στη συνέχεια, ραντίζοντας το πάτωμα.
Ο ίδιος αναφέρει σχετικά: «Το να δημιουργώ ένα λαβύρινθο από αλάτι είναι σαν να ακολουθώ τα χνάρια των αναμνήσεών μου. Οι μνήμες φαίνεται να αλλάζουν και να εξαφανίζονται όσο περνάει ο καιρός. Ωστόσο, αυτό που αναζητώ ειναι ο τρόπος με τον οποίο να μπορώ να αγγίξω μία πολύτιμη στιγμή στις αναμνήσεις μου, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη βοήθεια φωτογραφιών ή κειμένων.»

Στο τέλος της έκθεσης, ο Yamamoto ζητάει πάντα το αλάτι να επιστρέφεται στον ωκεανό, ώστε το «ταξίδι» του να κάνει ένα πλήρη κύκλο…












 Πηγή:digitallife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου