Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ερευνητές ανακάλυψαν νέο πίνακα του Βαν Γκογκ



Μέχρι πρότινος αποδιδόταν σε άγνωστο καλλιτέχνη

Ερευνητές ανακάλυψαν ένα νέο πίνακα του Βαν Γκογκ, ύστερα από μια εκτενή ανάλυση με ακτίνες Χ σε ένα έργο που μέχρι πρότινος αποδιδόταν σε άγνωστο καλλιτέχνη.




Ο καμβάς, γνωστός ως «Νεκρή φύση με λιβάδι και τριαντάφυλλα», κρεμόταν σε ένα ολλανδικό μουσείο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες πριν τη πρόσφατη ανακάλυψη. Οι ιστορικοί τέχνης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για έργο του Βαν Γκογκ, καθώς πίσω από το τελικό κομμάτι, ο υπερηχογραφικός έλεγχος αποκάλυψε την εικόνα δύο παλαιστών.

Ισχυρίζονται ότι οι παλαιστές χαρακτηρίζουν το έργο του καλλιτέχνη της συγκεκριμένης περιόδου και αποτελούν επαρκή στοιχεία για την ταυτοποίηση. Οι επιμελητές του Μουσείου Kroeller-Mueller, στην Ολλανδία, αγόρασαν τον πίνακα το 1974, πιστεύοντας ότι επρόκειτο για έργο του Βαν Γκογκ, ωστόσο σύντομα εκφράστηκαν αμφιβολίες γύρω από τη προέλευσή του.

Το 2003, το έργο αποδόθηκε σε άγνωστο καλλιτέχνη, καθώς οι εμπειρογνώμονες ισχυρίστηκαν ότι τόσο το μέγεθος του πίνακα, όσο και η υπογραφή του καλλιτέχνη (η οποία βρισκόταν στην επάνω δεξιά γωνία – ασυνήθιστο για τον Βαν Γκογκ) δεν αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Ολλανδού ιμπρεσιονιστή.

Ωστόσο, τα πάντα ξεκαθάρισαν μέσω της μελέτης με ακτίνες Χ, οι οποίες παρουσιάζουν ξεκάθαρα τους δύο παλαιστές, ακόμη και τις πινελιές και τα χρώματα.

Η απεικόνιση ημίγυμνων μορφών αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της Ακαδημίας της Αμβέρσας, όπου ο Βαν Γκογκ σπούδασε το 1886.

    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου