Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Αφιέρωμα στον Τσαρλς Ντίκενς από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Το αφιέρωμα «Ο Ντίκενς στον κινηματογράφο» διοργανώνεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τις 29 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου, στο πλαίσιο του παγκόσμιου εορτασμού των 200 χρόνων από τη γέννηση του Τσάρλς Ντίκενς. Μια επιλογή από κινηματογραφικές μεταφορές του Ντίκενς ξεκινώντας από το 1913 και έως το 2005, από σπάνιες ταινίες του βωβού κινηματογράφου μέχρι τις σύγχρονες σκηνοθετικές προσεγγίσεις των Ρομάν Πολάνσκι και Αλφόνσο Κουαρόν, το κινηματογραφικό αφιέρωμα του Βρετανικού Συμβουλίου της Ελλάδας επιχειρεί να ξεδιπλώσει το εύρος και το βάθος του έργου του Ντίκενς, που αποτελούσε διαχρονικά έμπνευση για τον κινηματογράφο.



Ο «Όλιβερ Τουίστ» έχει μεταφερθεί τις περισσότερες φορές στη μεγάλη οθόνη και έχει την πρωτοκαθεδρία στο αφιέρωμα, ξεκινώντας από την ομώνυμη βωβή ταινία του Φρανκ Λόυντ που γυρίστηκε το 1922, στην εκδοχή του Ντέιβιντ Λιν το 1948, στον «Όλιβερ» του Κάρολ Ριντ το 1968 καταλήγοντας στον «Όλιβερ Τουίστ» που γύρισε ο Ρομάν Πολάνσκι, το 2005.

Η ταινία του βραζιλιάνικης καταγωγής, πρωτοποριακού κινηματογραφιστή, Αλμπέρτο Καβαλκάντι «Η ζωή και οι περιπέτειες του Νίκολας Νίκλεμπ» (1947), θεωρείται η πιο σπουδαία διασκευή έργου του συγγραφέα από μη Βρετανό σκηνοθέτη. Με το ίδιο μυθιστόρημα καταπιάνεται το 2005 και ο Ντάγκλας ΜακΓκραθ, γνωστός για την ταινία «'Εμμα».

Βασισμένες σε δύο πολύ αγαπημένα έργα του συγγραφέα είναι και η «Ιστορία δύο πόλεων» του Ράλφ Τόμας (1958) και «Σκρουτζ: μια χριστουγεννιάτικη ιστορία», του Μπράιαν Ντέσμοντ Χέρστ (1951).

«Οι μεγάλες προσδοκίες», γυρισμένες από τον Ντέιβιντ Λιν (1946), αλλά και η πιο πρόσφατη εκδοχή τους, το 1998 σκηνοθετημένες από τον Αλφόνσο Κουαρόν, περιλαμβάνονται στο αφιέρωμα. Όπως και «Το μυστήριο του Έντουιν Ντρουντ» σε διασκευή που σκηνοθέτησε το 1935, ο Στιούαρτ Γουόκερ, αλλά και το αμετάφραστο (ως βιβλίο) στα ελληνικά Pickwick Papers, που μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το 1954, ο Νόελ Λάνγκλεϊ.

Τέλος, στο αφιέρωμα θα προβληθεί και ο σπάνιος, βωβός οκτάλεπτος «Ντέιβιντ Κόπερφιλντ», που γύρισε το 1913 ο Τόμας Μπέντλεϊ.

Οι προβολές πλαισιώνονται από πέντε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με την επιμέλεια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) γύρω από τις διαφορετικές πτυχές του λογοτεχνικού του έργου.
Την κοινωνική κριτική της εποχής του, την πόλη, την παιδική ηλικία, τη λογοτεχνική πρόσληψη του έργου του στην Ελλάδα, αλλά και την κινηματογραφική διασκευή του. Αναμένεται να συμμετάσχει και ο Αντριαν Γούτον, διευθυντής της Film London, όπως και ο διακεκριμένος Βρετανός σεναριογράφος και συγγραφέας Μάικλ Ητον.

Μετά την Αθήνα, το αφιέρωμα θα φιλοξενηθεί στην Θεσσαλονίκη από τις 5 έως τις 8 Απριλίου, στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου